aA
Prezidentei Daliai Grybauskaitei laikantis nuosaikesnės pozicijos dėl Vyriausybės kaitos, Lietuvos socialdemokratų partijos ir Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad šalies vadovo vaidmuo formuojant Vyriausybę yra nedidelis, tai yra valdančiosios koalicijos reikalas.
G. Kirkilas: bent jau į kadencijos pabaigą prezidentė susiprato
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Aš galvoju ir tikiuosi, kad bent jau į kadencijos pabaigą Prezidentė suprato, kad formuoti Vyriausybę yra Ministro Pirmininko reikalas ir tai labai aiškiai pasakyta pačioje Konstitucijoje, ne kartą išaiškinta Konstituciniame Teisme“, - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė G. Kirkilas ir pridūrė, kad Premjeras, turintis daugumą parlamente, pateikia Prezidentei visą Ministrų Kabinetą.

Pasak G. Kirkilo, tai pirmiausia yra valdančiosios koalicijos ir Ministro Pirmininko reikalas.

„Prezidento vaidmuo čia yra daug mažesnis negu mes įsivaizduojame arba patys kandidatai taip kalba“, - teigė politikas, kurio atstovaujamos partijos kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis antrajame prezidento rinkimų ture gegužės 25 d. susirungs su antrosios kadencijos siekiančia šalies vadove D. Grybauskaite.

ELTA primena, kad Prezidentė D. Grybauskaitė antradienį teigė, kad jei bus išrinkta antrajai kadencijai, pokyčiai Vyriausybėje galimi, tačiau jie nebus radikalūs.

„Norėčiau priminti Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad po rinkimų nevyksta vyriausybės atstatydinimas ar naujo ministrų kabineto formavimas. Vyriausybė tik grąžina įgaliojimus. Tai šiek tiek kita forma, kur prezidento galios yra labiau apribotos. Be abejo, čia viskas priklausys nuo valdančiosios daugumos, ar ji išliks tokia pati. Aš galėsiu labiau daryti įtaką konkrečių ministrų paskyrimui. Manau, kad natūraliai kažkas galės keistis, turint omenyje, jog kai kurie rinkimuose dalyvaujantys ministrai gali patekti į Europarlamentą. Taigi, kažkokių pokyčių gali būti, bet jie nebus radikalūs“, - sakė D. Grybauskaitė.

Iš dabartinių ministrų europarlamentaro mandato siekia beveik pusė Ministrų kabineto, t.y. 6 ministrai. Tai „darbiečiai“ socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, socdemai krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, teisingumo ministras Juozas Bernatonis ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis.

Prezidentės kritikos ne kartą yra sulaukę dėl vadinamosios juodosios buhalterijos teisiama Darbo partija bei jos deleguoti ministrai.

Anksčiau D. Grybauskaitė buvo užsiminusi apie pokyčius tarp valdančiųjų - ji neatmetė galimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) šalinimo iš valdančiosios daugumos po rinkimų.

Valdančioji dauguma, kurią sudaro Socialdemokratų, Darbo, Tvarkos ir teisingumo partijos bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija, šios kadencijos Seime turi 89 balsus.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.