aA
Jungtinių Tautų ir Arabų Lygos pasiuntinys, atliekantis tarpininko vaidmenį Sirijos konflikte, Lakhdaras Brahimi atsistatydino, pareiškė antradienį JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.
Lakhdaras Brahimi
Lakhdaras Brahimi
© Reuters/Scanpix

JT štabe Niujorke Ban Ki-moonas, šalia kurio stovėjo L.Brahimi, dar pasakė, kad šis iš posto „pasitrauks gegužės 31 dieną“.

L.Brahimi atsistatydino po beveik dvejus metus trukusių nesėkmingų pastangų atnešti taiką karo nuniokotai Sirijai.

Anuomet, perimdamas pareigas iš savo seno draugo buvusio JT generalinio sekretoriaus Kofi Annano, L. Brahimi pasakė, kad jo laukia „nepaprastai sudėtinga ir labai, labai sunki misija“.

Jis pirmininkavo Ženevoje dviem taikos Sirijoje derybų raundams tarp opozicijos lyderių ir vyriausybės pareigūnų, bet jos baigėsi be susitarimo ir net be plano, kaip būtų galima nutraukti kraujo liejimą.

Vienintelis pasiekimas Ženevos derybose buvo susitarimas dėl savaitę trukusių paliaubų Homse, iš kur buvo evakuota šimtai tūkstančių civilių, gyvenusių kariuomenės apsuptyje.

Prezidento Basharo al Assado pajėgos šią savaitę perėmė valdymą visame Homse; tai įvyko po paliaubų su sukilėliais, kurių daugiau kaip 2000 kovotojų buvo leista pasitraukti iš šio miesto, vadinamo „Sirijos revoliucijos sostine“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.