aA
Klaipėdos rajono ekstremalių situacijų valdymo centras (ESCV) nėra tinkamai pasiruošęs veikti iškilus ekstremalioms sąlygoms.
Tai antradienį konstatuota per Klaipėdos apskrities civilinės saugos surengtas pratybas Klaipėdos rajone, kurių metu buvo tikrinamas rajono ESVC darbas.

Kaip pranešė Klaipėdos apskrities civilinė sauga, po pratybų konstatuota, kad ESCV neįvykdė pratybų užduočių, specialistai painiojo dokumentus ir vietoves, nepasiskirstė funkcijomis ir kompetencija.

Nuspręsta panašias pakartotines pratybas Klaipėdos rajone surengti lapkričio mėnesį. Pareigūnams pavesta papildomai stažuotis civilinės saugos klausimais.

Klaipėdos rajono ESCV turėjo imtis veiksmų, kai buvo gautas pranešimas, kad kelyje Klaipėda-Kaunas, ties Vėžaičiais, tariamai susidūrė krovininis automobilis su cisterna, gabenančia 2 tonas etilmerkaptano.

Per susidūrimą tariamai buvo pažeista cisterna ir pavojinga medžiaga išsiliejo į aplinką. Pavojingos medžiagos šleifas, pučiant vėjui, nusidriekė iki 600 metrų, užteršdamas 14 hektarų plotą, sukeldamas pavojų žmonių sveikatai ir gyvybei, nes tariamoji avarija įvyko netoli gyvenvietės.

Įkvėpęs etilmerkaptano, žmogus gali mirti, be to, ši medžiaga susimaišiusi su oru nuo mažiausios kibirkšties sprogsta.

Dėl informacijos trūkumo ir nepatyrimo ESCV nesugebėjo įspėti gyventojų apie avariją, jų evakuoti ir išdalinti individualių apsaugos priemonių.

Pratybų stebėtojai užfiksavo ir kitų Klaipėdos rajono ESCV narių klaidų: ilgai skaičiuotas galimas užterštumo plotas, nesuderinti įvairių tarnybų veiksmai.

Antroji pratybų sąlyga imitavo pavasario potvynį, kai Minija ties Lankupiais perkopia stichinį 830 centimetrų lygį. Panaši situacija buvo susidariusi 1994 metų pavasarinio potvynio metu.

Tačiau ir ši užduotis nebuvo tinkamai atlikta, konstatuoja Klaipėdos apskrities civilinė sauga.

Vyriausybės nutarimu, civilinės saugos pratybos rajonuose rengiamos kartą per dvejus metus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.