aA
Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl Prezidento Rolando Pakso pilietinių ir politinių teisių atkūrimo.
R. Pakso perspektyvas aiškinsis laikinoji tyrimo komisija
© DELFI / Kiril Čachovskij

Už tai numatantį nutarimo projektą antradienį balsavo 57 Seimo nariai, niekas nebalsavo prieš ir nesusilaikė.

Seimo laikinojoje tyrimo komisijoje dirbs 9 parlamentarai. Konservatoriai ir liberalai atsisakė dalyvauti jos darbe. Komisijai vadovaus "tvarkietis" Kęstas Komskis.

Seimo sudaryta komisija iki 2014 metų gegužės 31 dienos turės pateikti Seimui savo išvadas ir pasiūlymus.

Seimo nutarimas įpareigoja komisiją išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių iki šiol nėra įgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo 2011 metų sausio 6 dieną priimtas sprendimas byloje pagal pareiškėjo R. Pakso skundą dėl Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos garantuojamų teisių pažeidimo.

Komisija aiškinsis, kokiu būdu per 180 dienų Lietuva turi įvykdyti Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto 110 sesijos konstatavimą dėl R. Pakso politinių teisių atkūrimo nuo 2004-ųjų metų.

Komisijai turės išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių Lietuva pažeidė Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą ir kokių veiksmų valstybė turi imtis, kad ateityje pažeidimų būtų išvengta. Tyrimo komisija turėtų atsakyti, kokiu būdu valstybės institucijos turi nustatyti piliečių teisių dalyvauti viešojoje politikoje, teisės balsuoti ir būti renkamam bei teisės į valstybės tarnybą pažeidimų prevenciją.

"Neproporcingas, neobjektyvus ir nepagrįstas apribojimas būti renkamam Lietuvos Respublikos Seimo nariu ir draudimas visą gyvenimą kandidatuoti į Respublikos Prezidentus, eiti Ministro Pirmininko bei Vyriausybės nario pareigas pažeidžia Prezidento Rolando Pakso politines teises, yra naikintinas ir turi būti pašalintas iš Lietuvos Respublikos teisės", - konstatuojama nutarime.

Jame reiškiamas susirūpinimas dėl Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto išvadų, kad Lietuvos Respublika pažeidžia Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, kuris garantuoja piliečiams teisę balsuoti ir būti išrinktam per reguliariai rengiamus teisingus rinkimus remiantis visuotine ir lygia rinkimų teise.

Seimui siūloma atsižvelgti į tai, kad nėra įgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas, įpareigojantis Lietuvą nustatyti Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai neprieštaraujantį rinkimų teisinį reguliavimą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.