aA
Prabangą atnešęs verslas, tarptautiniu mastu veikusiai Kauno agurkinių grupuotei, baigėsi. Lietuvos kriminalinės policijos biuro pavaduotojas Andžejus Roginskis sakė, visuomenei plačiai žinomas Saulius Velečka, pravarde Agurkinis, nuo 2007 m. žinomas ir teisėsaugos struktūroms.
Saulius Velečka
Saulius Velečka
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

„Tai labai didelės apimties tyrimas. Tai klasikinė organizuota nusikalstamumo sistema, labai dideliu mastu gabeno narkotikus, užsiėmė prekursorių kontrabanda, neteisėtai praturtėjo. Išaiškinat nusikaltimus, glaudžiai bendradarbiauta su Europolu, Eurojustu, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Ispanijos, JAV, Nyderlandų teisėsauga“, - sakė A. Roginskis.

Anot jo, narkotikų kelias, kuriame įsipainiojusi Agurkinių grupuotė, veda per kelias šalis, siekė Ispaniją, Rusiją.

Agurkinių grupuotės narkotikų kontrabandos keliai: P. Amerika -Ispanija - Olandija - Lietuva. Iš čia šalies narkotikai keliaudavo į Rusiją
Agurkinių grupuotės narkotikų kontrabandos keliai: P. Amerika -Ispanija - Olandija - Lietuva. Iš čia šalies narkotikai keliaudavo į Rusiją
© Policijos departamento nuotr.

Šiai dienai žinoma, kad Agurkinių grupuotė gabeno apie 240 kilogramų kokaino. Jis buvo vežamas per kelias šalis, panaudojus kurjerius. Prekursorių, kuris naudojamas narkotikų gamybai, tyrimo duomenimis, dažniausiai gabeno į Baltarusiją.

Šios bylos tyrime išaiškintas ir 2011 m. buvo Kaune įvykdytas nusikaltimas. Samdomas žudikas prie mokyklos nušovė į prezidentus kandidatavusį verslininką Vidmantą Sadauską. Tiesa, jis nesivaržė rinkimuose,  ir kovą baigė vos pradėjęs, nes nežteko palaikančiųjų parašų. Tiriant Agurkinių nusikalstamas veikas, nustatytas samdomas žudikas, kuris sulaikytas Ukrainoje. Anot A.Roginskio, po ekstradicijos samdomas žudikas bus perduotas Lietuvai ir teisiamas čia.

Nušovus verslininką, viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad jis galėjo būti teisėsaugos informatorius. Anot bylą kuruojančio prokuroro Tomo Meškausko, teismui perduotoje medžiagoje yra galimi V. Sadausko nužudymo motyvai, tačiau kol teismas nėra susipažinęs su byla, jis nenorintis šios informacijos viešinti.

Dabar perduodama teismui apie 14 asmenų, tačiau tai tik dalis viso Agurkinių veiklos tyrimo - išskaidytame tyrime viso kelios dešimtys (per penkiasdešimt) įtariamųjų. Ne visi jų teismo laukia už grotų.

Pagrindiniu branduoliu laikomi kaltinamieji, anot tyrėjų, grupuotę sukūrė keturiese. Po to prie jų prisijungė dar du asmenys.

Dar keturi įtariamieji, anot tyrėjų, sutiko bendradarbiauti. Jų parodymai itin svarbūs, nes tai asmenys, kurie yra artimi nusikalstamos grupuotės branduoliui. Kiti prieš gaują liudijo dirbę kurjeriais.

A. Roginskis sakė, kad bylos tyrimos metu buvo išgelbėta vieno liudyti prieš grupuotę panorusio asmens gyvybė - tyrimo metu išsiaiškinta, kad jį buvo bandoma nušauti.

„Mes manoma, kad tai viena pavojingiausių grupuočių“, - sakė A. Roginskis.

Anot jo, grupuotė išardyta kai stiprėjo, ji galėjo tapti tokia stipria, kaip praeityje buvo Tulpinių ar Gaidjurginių grupuotės.

Grupuotės lyderiai itin mėgo prabangą, kurios jiems teko atsisakyti, kai pateko į tyrėjų akiratį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.