aA
Buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis teigia, jog prie netikėto sprendimo jį gruodį paleisti iš kalėjimo prisidėjo susitarimas su Vladimiru Putinu – jo buvo paprašyta laikytis kuo toliau nuo politikos, tačiau susitarimo galiojimo laikas rugpjūtį baigiasi, skelbia themoscowtimes.com.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis
© Reuters/Scanpix

Paklaustas, kodėl po praeities metais suteiktos malonės stengiasi nesikišti į politiką, M. Chodorkovskis pareiškė besilaikantis susitarimo, kuris ir buvo pagrindinė jo išėjimo į laisvę sąlyga, per interviu su Bernardu Henri Levy Paryžiuje sakė buvęs naftos magnatas.

„Taip, tai tiesa, su V. Putinu mus sieja susitarimas“- teigia M. Chodorkovskis, kuris, vos palikęs kalėjimą, skubiai išvyko iš Maskvos.

„Susitarimas baigia galioti rugpjūtį. Kodėl rugpjūtį? Nes tada bus laikas, kai bet kokiu atveju V. Putinas būtų turėjęs mane paleisti į laisvę. Taigi mano įsipareigojimas laikytis kuo toliau nuo politikos ir visą laiką skirti tik savo vaikams galios tik tol, kol baigsis išankstinio paleidimo laikas“, - sako M. Chodorkovskis.

Nors aktyvios politinės veiklos ir nevykdo, M. Chodorkovskis, šiuo metu gyvenantis Šveicarijoje, neseniai vyko į Ukrainą, kur spaudos konferencijos metu pareiškė, jog kišimąsi į Ukrainos vidaus reikalus paskatino „asmeninis pyktis“, nukreiptas prieš protestuotojus, išdrįsusius paprieštarauti ir nuversti Maskvos palaikytą valdžią.

Kadaise turtingiausiu Rusijos verslininku buvęs M. Chodorkovskis dešimčiai metų buvo įkalintas dėl sukčiavimo ir mokesčių vengimo – buvo akivaizdu, jog verslininkui, garsiai ir drąsiai kritikuodavusiam Kremlių, byla iškelta dėl politinių priežasčių.

V. Putinas nustebino visą pasaulį, kai gruodį vykusios kelių valandų trukmės spaudos konferencijos pabaigoje pranešė suteikiantis M. Chodorkovskiui malonę.

Nors dauguma tokį sprendimą vertino kaip prezidento bandymą pagerinti Rusijos įvaizdį užsienio akyse prieš Sočio žiemos olimpines žaidynes, pats M. Chodorkovskis per interviu sausį yra sakęs, jog V. Putinas paprasčiausiai norėjęs dar kartą parodyti savo galią nepaklusniausiems Kremliaus aplinkos žmonėms.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.