aA
Norite nustatyti, ar jūsų kūno svoris atitinka sveikatos normas? Pamirškite svarstykles! Grupė nutukimo ekspertų drąsina amerikiečius ir siūlo jiems išsiaiškinti, kokią jų kūno svorio dalį sudaro riebalai. Tai padeda nustatyti bendrą sveikatos rizikos laipsnį.
Gydytojai drauge su chirurgu daktaru C. Everett Koop sako, kad, siekiant nustatyti nutukimo riziką, kūno riebalų procentinis skaičiavimas yra daug tikslesnis, nei dabartiniai paplitę metodai. Senieji metodai, teigia jie, pacientams neleidžia tiksliai žinoti, ar jų kūno svoris yra per didelis ir ar jis kelia pavojų sveikatai.

Tyrimai parodė, kad daugiau nei 20 % žmonių dėl nutukimo turi sveikatos problemų. Toks nutukimo laipsnis padidina tokių sveikatos problemų kaip širdies ligos, diabetas ir vėžys riziką.

Nutukimas taip pat gali grėsti tokiomis problemomis kaip osteoporozė ir moterų menstruacinio ciklo sutrikimai.

Dabar daugelis daktarų ir dietologų asmens rizikos laipsnį iš nutukimo nustato lygindami svorį ir ūgį. Taip gaunamas skaičius, vadinamas Kūno masės indeksu (KMI). KMI dydį kaip standartą priimama daugelis sveikatos organizacijų. Tačiau pastarieji tyrimai parodė, “kad vienu iš keturių atvejų, naudojantis šiuo metodu, asmens rizikos laipsnis nustatomas neteisingai”. Taip teigia daktaras Steven Heymsfield, kuris yra Nutukimų tyrimų centro Kolumbijos medicinos mokyklos Niujorke direktorius.

Taip atsitinka todėl, kad KMI dydis neatskiria raumenų ir riebalų svorio. Heymsfield teigia, kad asmuo 15 svarų riebalų gali pakeisti tokiu pat svoriu raumenų, tačiau jo KMI išliks tas pats.

Vietoje to, daktarai ir pacientai turėtų matuoti jų kūno riebalų procentą, kadangi gautame skaičiuje matomas ne tik svoris, bet ir turinys. Bent jau taip aiškina Koop – sveikatos grupės “Shape Up Amerika!” įkūrėjas.

Naudodamasis KMI skaičiais kaip gairėmis, Haymsfield naudojo tris svorio duomenis. Taip gaunamas kūno riebalų procentinio kiekio skalė, kuri daug tiksliau padeda nustatyti rizikos laipsnį. Sveikatos skalė moterims nuo 40 iki 59 metų amžiaus yra 23-34 % kūno riebalų. To paties amžiaus vyrams sveiku laikomas 11-22 % procentų riebalų kiekis. Šios skalės skiriasi priklausomai nuo amžiaus grupės – jauniems žmonėms šiek tiek mažesni, o vyresniems – didesni.

Tačiau nepaisant to, ar matuosite KMI ar riebalų kiekį, ar ne, numesti viršsvorį yra nelengva. Kiekvienas galime pradėti, paprasčiausiai atsisakant nesveikų produktų.

Pamėginkite iš autobuso išlipti viena stotele anksčiau ir likusį kelią nueiti pėsčiomis. Atvažiavę į parduotuvę, automobilį parkuokite ne prie durų, o tolimiausiame aikštelės kampe.

Panaikinkite namuose visus papildomus telefonus. Vien nueidami prie telefono, per metus galite nueiti iki 70 mylių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.