aA
Tai, kad Europa atšauks diplomatinių santykių su Austrija boikotą, nereiškia, jog ši akcija buvo bevaisė, teigia Suomijos premjeras Paavo Lipponenas (Pavas Liponenas) laikraščio "Turun Sanomat" antradienio numeryje.
Jis sutinka su ES paskirtos trijų "išminčių" komisijos išvada, kad tolesnis 14 ES valstybių dvišalių santykių su Austrija įšaldymas nebūtų produktyvus. Tačiau "šių priemonių nutraukimas nereiškia jų bergždumo", sako P. Lipponenas.

Ketvirtadienį Paryžiuje P. Lipponenas susitiks su Prancūzijos prezidentu Jacques Chiracu (Žaku Širaku) ir premjeru Lioneliu Jospinu (Lioneliu Žospenu). Prancūzija iki šių metų pabaigos eis ES pirmininkės pareigas.

Pasak P. Lipponeno, sankcijos Austrijai išmokė Europą būti labai atsargią, kai priimami politiniai sprendimai dėl vienos šalies.

"Tuo pat metu jos parodė, kad niekas negali palikti savo kiemo nesutvarkyto ir išvengti atsakomybės", sakė prezidentas.

Suomija buvo viena iš 14 ES šalių, kurios vasario mėnesį įšaldė ryšius su Austrija, kai į jos kabinetą buvo priimta kraštutinė dešinioji Laisvės partija (LP). Tuomet šiai partijai vadovavo Joergas Haideris (Jorgas Haideris), laikomas rasistu ir ksenofobu. LP įsijungė į konservatorių koaliciją, vadovaujamą kanclerio Wolfgango Schuesselio (Volfgango Šiuselio).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.