aA
Šeštadienį vyko Nacionalinio diktanto finalas. Jo dalyviai rinkosi LRT didžiojoje studijoje, konkursas buvo transliuojamas tiesiogiai per LRT Kultūros kanalą.
Nacionalinio diktanto finale - V. Braziūno tekstas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Diktanto tekstą skaitė ir tiesioginę transliaciją vedė LRT televizijos žinių vedėjas Marijus Žiedas.

Finalo dalyviai rašė poeto, Nacionalinės premijos laureato Vlado Braziūno kurtą tekstą „Paukščiai lizdų visokiausių“.

Dėl raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio vardo varžėsi 104 asmenys, pirmame etape padarę ne daugiau kaip tris klaidas. Šiemet diktanto konkurse varžėsi daugiau nei 7000 žmonių iš Lietuvos ir užsienio – dvigubai daugiau nei pernai.

„Konkurso populiarumas yra geriausias įrodymas, kad mums visiems svarbi lietuvių kalbos ateitis. Tikimės, kad žiūrovai tiesioginę diktanto finalo transliaciją stebės su rašikliu ir popieriaus lapu rankose, kartu su finalo dalyviais išbandys teksto sudėtingumą. Kaip jau įprasta, tekstą autorius rašo specialiai diktantui, tekstas derinamas su Valstybine lietuvių kalbos komisija“, – sakė konkurso organizatorė VšĮ Pilietinės minties instituto direktorė Vytautė Šmaižytė.

Šiais metais diktantas daug aktyviau rašytas ir namuose. Konkurso organizatoriams paštu atsiųsta per 200 diktantų. Rašiusieji namuose konkurse nedalyvauja, tačiau jų darbai buvo ištaisyti ir grąžinti paštu.

Lietuvos paštas jau ne vienus metus yra Nacionalinio diktanto partneris. Esame viena didžiausių šalies įmonių, todėl tikime, kad rodydami pavyzdį tiek gyventojams, tiek verslui, galime svariai prisidėti prie lietuvių kalbos puoselėjimo. Tikimės, jog kitąmet ir mūsų darbuotojai, ir verslas, ir visi šalies gyventojai dar aktyviau prisijungs prie šio projekto“, – teigė Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.

Diktanto nugalėtojai bus apdovanoti Lietuvos Respublikos prezidentūroje gegužės 7-ąją, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną.

Nacionalinis diktantas rengiamas jau septintą kartą. Jis organizuojamas kartu su ilgamečiais projekto partneriais – DELFI, LRT, AB Lietuvos paštu, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybine lietuvių kalbos komisija. Projektą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Diktanto finalo tekstas bus skelbiamas portale DELFI, svetainėse www.diktantas.lt ir www.vlkk.lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.