aA
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) sprendimą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nutarimo neregistruoti referendumo iniciatyvinės grupės dėl lito išsaugojimo ir neišduoti jai piliečių parašų rinkimo lapų skelbs sekmadienį.
Teismas sprendimą dėl euro referendumo skelbs sekmadienį
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

LVAT sprendimas viešai bus skelbiamas sekmadienį, 14 valandą.

VRK narys Jonas Udris posėdyje teigė, kad nuspręsta neregistruoti iniciatyvinės grupės, nes jų siūlomi Konstitucijos pakeitimai prieštarautų Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai.

Konstitucinis Teismas nustatė taisykles, kada negalima keisti Konstitucijos. Negalima keisti Konstitucijos tokiu būdu, kad būtų pažeista Konstitucijoje įtvirtinta vertybių darna. Taip pat negalima net referendumu paneigti Lietuvos narystės Europos Sąjungoje įsipareigojimų, prieš tai neatsisakius pačios narystės Europos Sąjungoje“, - žurnalistams prieš posėdį sakė J.Udris.

Tuo tarpu vienas iš iniciatyvinė grupės narių, tautininkas Gintaras Songaila posėdyje teigė, kad VRK neturi spręsti dėl siūlymų atitikimo Konstitucijai, todėl viršijo savo įgaliojimus, neįregistruodama iniciatyvinės grupės.

„Rėmimasis Konstitucinio Teismo išaiškinimu nėra Vyriausiosios rinkimų komisijos kompetencija. (…) Jokios nuomonės, įskaitant ir Vyriausiosios rinkimų komisijos interpretacijas, negali sustabdyti referendumo iniciatyvos, negali sustabdyti konstitucinės piliečių teisės tokią iniciatyvą teikti“, - žurnalistams prieš posėdį sakė G. Songaila.

VRK pirmadienį atsisakė registruoti iniciatyvinę grupę rinkti parašams referendumui dėl lito išsaugojimo.

Rengti referendumą dėl lito išsaugojimo siekė Kovo 11-osios nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Romualdas Ozolas, tautininkai Julius Panka, Gintaras Songaila,.ekonomistas Audrius Rudys, verslininkas Gintaras Jonas Aleknavičius, rašytoja Erika Drungytė ir kiti.

Iniciatyvinė grupė norėjo rinkti prašus referendumui dėl Konstitucijos pataisų, kad Lietuvoje nacionalinė valiuta būtų tik litas, o pinigų emisiją galėtų atlikti tik Lietuvos bankas. Iniciatoriai taip pat siūlė Konstitucijoje numatyti, kad sprendimas pakeisti nacionalinę valiuta kitais pinigais galėtų būti priimtas tik privalomuoju referendumu.

Tam, kad referendumas būtų surengtas, iniciatoriai turi surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Lietuva eurą ketina įsivesti 2015 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.