aA
Su propaganda reikia kovoti stiprinant pilietinę brandą ir kuriant alternatyvas, o vien Rusijos televizijos kanalų draudimas problemos neišspręs, sako Lietuvos diplomatas Vygaudas Ušackas.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Draudimai neišsprendžia problemos, o ir kvestionuoja pilietinės visuomenės brandą, nuomonių raišką“, - BNS sakė V.Ušackas, šiuo metu vadovaujantis Europos Sąjungos (ES) diplomatinei misijai Maskvoje.

„Propagandą iš užsienio sunku uždaryti, su ja reikia intelektualiai ir politiškai kovoti. Ir ne tik rinkimų metu“, - teigė buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Pasak jo, sankcijas galima taikyti kaip kraštutinę priemonę. Kaip pavyzdį jis pateikė draudimą atvykti į Europos Sąjungą (ES) Dmitrijui Kiseliovui, kuris įvardytas vienu iš svarbiausių valstybės propagandos, rėmusios Rusijos pajėgų dislokavimą Kryme, veikėjų.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija neseniai nusprendė trims mėnesiams uždrausti „NTV Mir“ ir „RTR Planeta“ rusiškų programų transliavimą, motyvuojant, kad per televiziją kurstomos karinės nuotaikos, teisinama Rusijos įvykdyta Ukraino Krymo regiono aneksija ir skatinama nesantaika tarp tautų.

RTR kanalą taip pat apribojo Latvija, tačiau Estija tokių priemonių nesiėmė.

Antrosios kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu pareiškė, kad „nuolatinė dezinformacija, provokacijos ir priešiška propaganda tapo grėsme valstybės saugumui“, paragino stiprinti Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją bei užtikrinti pakankamą jo finansavimą.

V.Ušackas pabrėžė, kad šiandieniniame pasaulyje dėl auditorijos konkuruojama politiniais ar komerciniais tikslais, todėl būtų tikslinga steigti bendrą Baltijos šalių kanalą rusų kalba.

„Esame demokratinė šalis, kur pagal nustatytas teisines normas toleruojama nuomonių įvairovė. Todėl gerokai prasmingiau, man atrodo, pasiūlymas steigti bendrą Baltijos šalių rusų kalbos televizijos kanalą, gal net kartu ar bendradarbiaujant, pavyzdžiui, su skirtingas nuomones reiškiančia komercine „Dozhd TV“ bei Rusijos žurnalistais“, - sakė diplomatas.

„Laisvė nėra duotybė. Žiniasklaida galima manipuliuoti. Tad geriausia ilgalaikė investicija - į pilietinę brandą, kritišką mąstymą, patriotiškumą“, - teigė V.Ušackas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.