aA
Aukšto rango NATO kariškio duomenimis, Ukrainos pasienyje yra dislokuota 35-40 000 Rusijos karių, kurie pasirengę veikti bet kuriuo metu.
NATO: Ukrainos pasienyje – dešimtys tūkstančių rusų karių
© AFP/Scanpix

„Tai yra gausios aukštos parengties ginkluotosios pajėgos. Ir jos geba labai greitai judėti“, - NATO karinėje būstinėje Monse (Belgija) pareiškė brigados generolas britas Gary Deakin, kuris yra krizių valdymo centro direktorius.

Generolo teigimu, artilerija, šarvuočiai, sraigtasparniai, specialiosios pajėgos, koviniai lėktuvai ir logistikos daliniai dislokuoti daugiau kaip 100 vietų. Dauguma dalinių įsikūrę laikinose buveinėse, lėktuvai ir automobiliai stovi lauke.

„Tai nėra daliniai, kurie visada būna ten, kur yra dabar“, - kalbėjo G. Deakinas. Pajėgos esą jau 3-4 savaites nebuvo judinamos, pavyzdžiui, manevrų tikslais. „Labai neįprasta, kad tokios didelės pajėgos taip ilgai tiesiog čia būna“, - pabrėžė kariškis.

Stiprūs šarvuoti junginiai dislokuoti įvairiose vietose tik už 40 km nuo Ukrainos sienos, palei dideles magistrales. „Jie neabejotinai sugebėtų labai greitai įsiveržti į Ukrainą, jei gaus tokį įsakymą“, - mano generolas. Tačiau rusų pajėgų ketinimai neaiškūs. Kareivių skaičius pirmiausiai įvertintas pagal automobilių ir palapinių kiekį.

G. Deakinas sakė, kad jau kitą savaitę ar bent jau per ateinančias 14 dienų NATO Taryba turėtų priimti sprendimą sustiprinti NATO pajėgas rytinėse Aljanso šalyse. Kariškiai esą pasiūlė „pastebimų priemonių“, kurios rytinėms NATO narėms pademonstruos Aljanso apsaugą.

G. Dykinas nenorėjo atskleisti, kokios tai priemonės. Be sustiprinto oro erdvės stebėjimo galimi ir manevrai. Tačiau nuolatinis didelio skaičiaus karių dislokavimas neplanuojamas. Generolas patikino, kad priemonės yra „deramos ir deeskaluojančios“.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.