aA
Ar tikrai niekas Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vadovybėje nenutuokė, kad į ministerijai pavaldžios įstaigos vadovo postą sodinamas Sergejus Fedotovas yra „darbietės“, ministro partietės Vitalijos Vonžutaitės vyras? Valstybės tarnybos departamento (VTD) direktorius Osvaldas Šarmavičius tuo smarkiai abejoja.
Vitalija Vonžutaitė, Sergejus Fedotovas, Vigilijus Jukna
Vitalija Vonžutaitė, Sergejus Fedotovas, Vigilijus Jukna
© DELFI montažas (DELFI, futbolo klubo „Hearts“ nuotr.)

Apie S. Fedotovo ir V. Vonžutaitės šeiminius ryšius nieko nežinoję prisiekinėja ir Darbo partijos deleguotas ministras Vigilijus Jukna, ir Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) atrankai atrankai vadovavusi „darbietė“ viceministrė Živilė Pinskuvienė. ŽŪM taip pat ginasi, esą VTD sušvelnino kandidatams taikomus atrankos kriterijus – O. Šarmavičius atkerta, kad tai netiesa. Be to, VTD atskleidžia, kad VAT vadovo kėdės norėjo net 11 pretendentų, tačiau finišo tiesiojoje S. Fedotovas liko beveik be konkurentų.

Apie V. Vonžutaitės vyro triumfą ŽŪM konkurse ketvirtadienį kalbėjo daugybė įvairias pareigas užimančių asmenų. O mažiausiai šneki buvo pati parlamentarė, vengusi žurnalistų klausimų apie savo antrosios pusės karjeros vingius. Apie tai – šiame TV3 filmuotame siužete.

Konkurencija tirpo akyse

Kilus triukšmui dėl S. Fedotovo triumfo ŽŪM konkurse, VTD jau pasirūpino aibe šios procedūros duomenų. O. Šarmavičius pastebi, kad VAT vadovo kėdės, be V. Vonžutaitės vyro, norėjo dar 10 pretendentų, bet beveik visi atkrito.

„Konkursas buvo pakankamai, matyt, patrauklus. Kadangi buvo 11 pretendentų užsiregistravusių sistemoje. Trys dėl kažkokių priežasčių nedalyvavo – atsiėmė savo prašymus. Keturi neatitiko reikalavimų. Vienas neišlaikė VTD vadovavimo gebėjimų testo. Ir trys iš viso, tame tarpe – ir jūsų minimas asmuo, turėjo teisę dalyvauti konkurse įstaigoje“, - chronologiją dėstė O. Šarmavičius.

Kaip DELFI trečiadienį teigė viceministrė Ž. Pinskuvienė, iš minėtų trijų kandidatų liko du – vienas atrankoje paprasčiausiai nepasirodė.

Kas tvirtina reikalavimus? Ministras

ŽŪM jau inicijavo konkurso į VAT vadovus patikrinimą. Viena įdomesnių aplinkybių – tai, kad vadovavimo patirties reikalavimas, palyginti su ankstesniu pareigybės aprašu, sutrumpintas nuo penkerių iki trejų metų. Taip pat nebeliko reikalavimo turėti patirties žemės ūkio sektoriuje.

Ministro V. Juknos patarėja, buvusi Pirmojo Baltijos kanalo vadovė Jolanta Butkevičienė naujienų agentūrai BNS pareiškė, esą tai VTD nuopelnas. „Sąlygas iki 3 metų Valstybės tarnybos departamentas sumažino. (...) Dalį egzaminų jis taip pat laikė departamente, iš tiesų balai buvo labai aukšti“, - BNS sakė J. Butkevičienė.

Sergejus Fedotovas
Sergejus Fedotovas
© (futbolo klubo „Hearts“ nuotr.)

O. Šarmavičius atkerta, kad jo vadovaujama įstaiga čia neprikišo nė piršto, o reikalavimus pretendentams į VAT vadovus nustatinėjo pati ŽŪM ir pats ministras V. Jukna.

„Buvo pakomentuota ministro patarėjos dėl to, kad VTD sumažino reikalavimus vadovavimo patirčiai. Tai tikrovės neatitinka. Mes tokių įgaliojimų neturime. Vadovavimo patirties metus rekomenduoja pareigybių aprašymo metodika, patvirtinta, berods, 2008 m.

Konkrečiai (reikalavimus kandidatams – DELFI) nustatė ministras, priimantis į darbą asmuo. Ir jis turėjo vadovautis, personalo skyrius turėjo jį supažindinti su pareigybių aprašymo metodikos reikalavimais. O ten reikalavimas yra ne mažiau kaip treji metai“, - tęsė O. Šarmavičius.

Paklaustas, kas sprendė, ar pašalinti reikalavimą dėl patirties žemės ūkio sektoriuje, VTD vadovas vėl bedė pirštu į ŽŪM ir ministrą V. Jukną.

„Dėl tokio reikalavimo sprendžia vėlgi pats vadovas – ministras. Įstaiga, esant laisvai pareigybei, bet kada gali pakeisti pareigybės aprašyme nustatytus reikalavimus“, - konstatavo O. Šarmavičius.

Kaip detektyve – bus klausoma garso įrašų

VTD žada aiškintis S. Fedotovo triumfo atrankoje į Augalininkystės tarnybos vadovus aplinkybes. Tarp tyrimo veiksmų – ir garso įrašų, kuriuos privaloma daryti pokalbiuose su pretendentais, išklausymas.

Osvaldas Šarmavičius
Osvaldas Šarmavičius
© "Lietuvos žinios"

„Mes paprašysime jų pateikti garso įrašus. Juos išklausysim“, - sakė O. Šarmavičius.

Pašnekovas teigė galįs patvirtinti, kad S. Fedotovas gerai susitvarkė su valstybės tarnybos testu – šią atrankos dalį V. Vonžutaitės vyras turėjo įveikti ne ŽŪM, o pačiame VTD.

„Jis išlaikė iš tikrųjų objektyviai, skaidriai, ir turėjo teisę dalyvauti konkurse“, - patikino O. Šarmavičius.

Pasak jo, VTD priekaištų dėl pareigybės aprašymo neturėjo – bendrus reikalavimus jis atitiko. „Kas liečia bendrąsias normas, galime pasakyti – pažeidimų nebuvo. Galutinai galėsime pasakyti, kada patikrinsime garso įrašus“, - sakė VTD direktorius.

O gal reikėjo pažiūrėti į CV?

ŽŪM vadovybė dievagojasi tik po DELFI publikacijos sužinojusi, kad konkurso VAT vadovo pareigoms užimti laimėtojas yra „darbietės“ Seimo narės vyras. Ar galėjo taip būti? O. Šarmavičius primena dvi raides – CV. Mat S. Fedotovas, kaip ir bet kuris pretendentas į laisvą darbo vietą, ŽŪM turėjo pristatyti savo gyvenimo aprašymą.

„Gyvenimo aprašymas. O gyvenimo aprašymo forma – čia jau reikia detalizuoti“, - sakė VTD vadovas.

Paklaustas, ar sutuoktinio nurodymas – dažnas reiškinys kandidatų į valstybės tarnybą CV, pašnekovas pareiškė, kad to „reikalautų logika“.

„Aš taip įsivaizduoju. Čia jau požiūrio klausimas. Bet logika reikalautų, atrodo“, - reziumavo O. Šarmavičius.

V. Vonžutaitės sprintas Seime ir V. Uspaskicho pagyros jos vyrui

V. Vonžutaitė savo vyro karjeros šuolio komentuoti nenori. Ketvirtadienį parlamentarė gerokai pavaikė apie VAT vadovo konkursą ją pakalbinti norėjusius žurnalistus, nė nesustodama pokalbiui. Politikė tepasakė nenorinti komentuoti S. Fedotovo karjeros ir niekaip jam nepadedanti.

Savo ruožtu, Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas partietės vyro triumfe nemato nieko blogo. „Džiaugiuosi, kad V. Vonžutaitės vyras protingas. Išlaikė visus egzaminus, nugalėjo konkurse ir tapo to padalinio vadovu. Be jokių protekcijų“, - žurnalistams sakė V. Uspaskichas.

S. Fedotovas – ilgametis Vladimiro Romanovo bendražygis. Seimo narės vyrui buvo patikėtas ir vieno prabangiausių V. Romanovo pirkinių – Škotijos futbolo klubo „Hearts“ – valdymas. Pernai spalį paskelbtų turto deklaracijų duomenimis, S. Fedotovas turi privalomo registruoti turto už 534 tūkst. Lt ir beveik 841 tūkst. Lt piniginėmis lėšomis. Tiesa, politikės vyras taip pat deklaravo gautų ir negrąžintų paskolų už daugiau kaip 442 tūkst. Lt. V. Vonžutaitės turto deklaracijoje mirgėjo kur kas kuklesnė suma – 50 tūkst. Lt piniginėmis lėšomis.

V. Vonžutaitė šiuo metu siekia išteisinimo Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje. Teismo nuosprendį, kuria parlamentarei paskirta reali trejų metų laisvės atėmimo bausmė, ji apskundė Apeliaciniam teismui. Kartu bylinėjasi taip pat nuteistas partijos įkūrėjas V. Uspaskichas, pirmos instancijos teismo nuteistas ketveriems metams laisvės atėmimo, bei „darbiečių“ frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys, nuteistas pinigine bauda.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.