aA
Lenko korta yra įsipareigojimas užsienio valstybei ir jos turėjimas kelia problemų kandidatams į prezidentus, sako teisingumas ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Laikausi tos nuostatos, kaip ir daugelis kitų teisininkų, kad Lenkų korta yra įsipareigojimai kitai valstybei, ir pasižadėjimo kitai valstybei teisinė sąvoka apima ir tuos įsipareigojimus. Jeigu yra konkretūs asmens įsipareigojimai, yra net numatyta už kokį elgesį šios privilegijos gali būti panaikintos, vadinasi, yra tiesioginės sąsajos“, - ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad Lenkų kortą vertinti gali tik Konstitucinis Teismas, todėl jis išsakęs savo kaip teisininko, ne kaip ministro poziciją.

„Problema iškyla, kai mes kalbame apie prezidento, Seimo rinkimus. Europos Parlamento ir savivaldos rinkimuose problemų nėra, nes tai yra pasižadėjimo kitai ES valstybei. Bet kalbant apie prezidento rinkimus ir jeigu tikėtume, kad kažkas iš kandidatų tokią kortą turi, tai jis turėjo apie tai rašyti pareiškiniuose dokumentuose, ir atitinkamai Vyriausioji rinkimų komisija turėjo priimti sprendimą, kuris gal būtų padėjęs tą klausimą išspręsti teisiškai“, - sakė J.Bernatonis.

Jis apgailestavo, kad nepavyko ankstesni bandymai dėl lenkų kortos vertinimo kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Labai gaila, kad buvo badymų kreiptis į Konstitucinį Teismą, bet nebuvo kreiptasi, nes tik Konstitucinis Teismas yra kompetentinga institucija vertinti lenkų kortą. Aš prašyčiau, kad mano atsakymas nebūtų politizuojamas, nes išsakysiu tik savo kaip teisininko nuomonę. Negaliu kaip teisingumo ministras irgi to vertinti“, - teigė J.Bernatonis.

Anksčiau viešai skelbta, kad Lenkų kortą turi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis, kandidatas į prezidentus Valdemaras Tomaševskis.

Asmuo, turintis kortą, gali nemokamai gauti ilgalaikę vizą, legaliai dirbti Lenkijoje, gali vykdyti ūkinę veiklą tokiomis pat sąlygomis kaip Lenkijos piliečiai, turi teisę į nemokamą švietimą, ūmios ligos atveju gali gauti būtiną medicinos pagalbą, turi teisę gauti 37 proc. nuolaidą geležinkelio bilietams, nemokamai lankytis valstybiniuose muziejuose, turi pirmumo teisę prašant finansinės paramos iš Lenkijos valstybės ir savivaldybės biudžeto skirto užsienyje gyvenantiems lenkams paremti.

Tuo pačiu Lenkų kortą pristatančiame lankstinuke pabrėžiama, kad korta nėra pilietybė.

Kortą gauna asmenys, kurie raštu pareiškia savo valią priklausyti lenkų tautai, galintys įrodyti, kad bent vienas iš tėvų, senelių, prosenelių buvo lenkų tautybės arba turėjo Lenkijos pilietybę, kurie pateikia raštišką užsienio lenkų arba polonijos organizacijos liudijimą, patvirtinantį aktyvią veiklą lenkų kultūros ir kalbos ar tautinių mažumų labui mažiausiai tris mėnesius.

Klausimą dėl Lenkų kortos V.Tomaševskis vadina nesusipratimu

Prisimintą Lenkų kortos klausimą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis, kandidatas į prezidentas Valdemaras Tomaševskis vadina nesusipratimu, nes, anot jo, tokios problemos nėra.

„Šis klausimas seniai išaiškintas. Yra oficialus 2008 metų Užsienio reikalų ministerijos raštas, kur aiškiai pasakyta, kad Lenkų korta yra tautybės tapatybės pažymėjimas ir nieko daugiau“, - ketvirtadienį BNS sakė V.Tomaševskis, komentuodamas teisingumo ministro socialdemokrato Juozo Bernatonio žodžius, kad Lenkų korta yra įsipareigojimas užsienio valstybei ir jos turėjimas kelia problemų kandidatams į prezidentus.

„Jei jis (ministras - BNS) to nežinojo, jam minusas. Jeigu jis komentuoja kaip teisininkas, tai išvis nesusipratimas“, - tvirtino LLRA vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.