aA
Vienuolika metų laisvės atėmimo – tokią bausmę Vilniaus apygardos teismas skyrė kauniečiui 47 metų Aleksandrui Ivanovui, kuris pripažintam kaltu organizavus neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų turint tikslą jas platinti bei jų kontrabandą.
Nusipirktą automobilį servisui nuvežęs vyras sužinojo, kad įsigijo ir kelis kilogramus narkotikų
© VSAT

Vilniaus apygardos teismas praneša, kad bylos duomenimis, 2009-ųjų liepos–rugsėjo mėnesiais, A. Ivanovas, būdamas tikruoju automobilio, specialiai parengto kvaišalų kontrabandai, savininku, nurodė M. R. šį automobilį įgyti iš formalaus savininko E. A. ir jį užregistruoti savo vardu.

Tai padarius liepė važiuoti į Nyderlandus ir pargabenti narkotinių medžiagų – džiovintų kanapių ir jų dalių – siuntą.

Vykdydamas nusikaltimo organizatoriaus nurodymus, M. R. savo vardu užregistravo automobilį „Hyundai Getz“, kuriuo 2009-ųjų spalio pradžioje lankėsi Nyderlanduose. Ten įgijo labai didelį kiekį (daugiau kaip 8 kg) džiovintų kanapių ir jų dalių. Į 26 paketus sufasuotus kvaišalus paslėpė automobilyje specialiai įrengtose slėptuvėse.

Šitaip kanapės per Lenkiją buvo atvežtos į Lietuvą. Ankstyvą rytą Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai, tikrindami automobilį „Hyundai Getz“, aptiko didžiąją dalį, daugiau kaip 5,6 kg, kvaišalų.

Likusius, per 2,4 kg, po pusantrų metų visai atsitiktinai rado autoserviso meistras, kai šį automobilį įsigijo naujas savininkas.

Kauno apygardos teismo 2010 m. spalio 25 d. nuosprendžiu M. R. buvo nuteistas šešeriems metams laisvės atėmimo, o automobilis, kaip nusikaltimo padarymo įrankis, – konfiskuotas.

Be to, bylos duomenimis, A. Ivanovas, veikdamas organizuotoje grupėje su E. A. (ikiteisminis tyrimas jam nutrauktas dėl bendradarbiavimo su teisėsaugos pareigūnais), A. B. ir dar vienu asmeniu, 2010 m. gegužės 11 d. iš Kauno į Šalčininkus neteisėtai atgabeno labai didelį kiekį, per 22 kg, narkotinės medžiagos – hašišo.

Kvaišalus garaže perdavė E. A. ir A. B. Pastarajam nurodė juos sudėti į automobilio „Peugeot Partner“ slėptuvę, važiuoti į Baltarusiją ir laukti tolesnių A. I. nurodymų. Hašišą perfasavo į smulkesnius paketus, paslėpė automobilyje, kuriuo tą pačią dieną išvyko į Baltarusiją. Lietuvoje jį sučiupti nespėta, tačiau operatyvinę informaciją perdavus kaimyninės šalies pareigūnams, jie A. B. sulaikė, hašišą rado.

2013-ųjų gruodį narkotikų kontrabandininką nuteisė Gardino rajono teismas.

Nors ir remiamas gausių įrodymų, teisme savo kaltės A. Ivanovas nepripažino. Jis mėgino įtikinti, neva slėptuvės automobiliuose buvo skirtos cigarečių kontrabandai, kuria užsiėmė E. A., o pats jis tiktai supirkdavęs iš Baltarusijos atgabentas cigaretes.

Tarpininkaudavęs dėl slėptuvių įrengimo ir taip uždirbdavęs, o pats jomis nesinaudojęs. Tokius kaltinamojo aiškinimus teismas įvertino kaip gynybinę poziciją, kurią atmetė.

A. Ivanovas padaryti nusikaltimai priskiriami prie tyčinių labai sunkių bei sunkių ir yra baigti. Kaltinamasis juos pats organizavo, gabentas narkotinių medžiagų kiekis gerokai viršija labai didelių narkotinių medžiagų kiekių ribas. Jo atsakomybę sunkina tai, kad nusikalstamos veikos buvo padarytos bendrininkų grupėje. „Teismas daro išvadą, jog kaltinamajam skirtinos realios laisvės atėmimo bausmės, viršijančios sankcijoje numatytus bausmių vidurkius“, – konstatuojama teisėjos Jolantos Čepukėnienės priimtame nuosprendyje.

Galutinė subendrinta bausmė A. Ivanovui – laisvės atėmimas vienuolikai metų. Šis balandžio 4 dieną paskelbtas nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.