aA
Lietuva pažeidė per apkaltą iš prezidento posto pašalinto Rolando Pakso politines teises, kai uždraudė po apkaltos pašalintiems asmenims eiti aukštas pareigas, trečiadienį paskelbė Jungtinių Tautų žmogaus teisių komitetas.
Jungtinių Tautų komitetas: Lietuva pažeidė R. Pakso teises
© DELFI / Valdas Kopūstas

Politiko skundą išnagrinėjęs komitetas paragino Lietuvą panaikinti draudimą visą gyvenimą kandidatuoti į prezidentus, užimti premjero ir ministro pareigas.

Anot Jungtinių Tautų komiteto, draudimas pažeidžia Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, kuris garantuoja piliečiams teisę „balsuoti ir būti išrinktam per reguliariai rengiamus teisingus rinkimus remiantis visuotine ir lygia rinkimų teise“.

Artimoje ateityje – ministras Rolandas Paksas?

Jei reaguojant į šį sprendimą greitu metu bus pakeisti Lietuvos įstatymai, R. Paksas gali mėginti sugrįžti į aktyvią veiklą Lietuvos vidaus politikoje. Į prezidento rinkimų traukinį jis jau nespėja, iki kitų Seimo rinkimų dar toli, tačiau teisiškai reabilituotas „tvarkiečių“ lyderis galėtų užimti, pavyzdžiui, ministro postą dabartinėje Vyriausybėje. Kadangi šias pareigas einantiems asmenims privaloma duoti priesaiką, dabar R. Paksas apie ministro kėdę gali tik pasvajoti.

Kokia tikimybė, kad „tvarkiečių“ lyderis taps ministru? Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis R. Pakso šansus vertina skeptiškai – ne tiek dėl jo paties norų, kiek dėl koalicijos partnerių nenoro jam duoti ministro portfelį. Esą kur kas labiau tikėtina, kad R. Paksas dar kurį laiką padirbės Europos Parlamente.

Lauras Bielinis
Lauras Bielinis
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Čia reikėtų klausti ne tiek R. Pakso ar manęs, kiek būsimo premjero (po prezidento rinkimų dabartinė Vyriausybė privalės grąžinti įgaliojimus – DELFI). Ir manyčiau, kad premjerui, ko gera, būtų neparanku turėti R. Paksą kaip ministrą. Jis pakankamai aikštingas, su juo sunku susikalbėti. Tam tikros jo asmeninės savybės – nemanyčiau, kad leistų jį traktuoti kaip ministrą. Nebent būtų dominuojanti „tvarkiečių“ grupė, kuri to reikalautų. Vis dėlto aš manau, kad R. Paksas pasirinks europarlamentą“, - kalbėjo politologas.

Anot L. Bielino, JT komiteto sprendimas artimiausias R. Pakso perspektyvas paveiks paprastai – pagreitins per apkaltą nušalintam prezidentui pritaikytų sankcijų sušvelninimą.

„Pati artimiausia ateitis, t. y. rinkimai į prezidentus, jau yra išspręsta. O tolimesnės jo pretenzijos, manyčiau, būtų natūraliai išsisprendusios ir Lietuvos lygmeniu. Bet manyčiau, kad tas sprendimas tiktai pagreitins R. Pakso problemos išsprendimą“, - teigė VDU profesorius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.