aA
Socialdemokratų registruotas įstatymo projektas, numatantis įteisinti pavardžių rašybą nelietuviškais lotyniško alfabeto rašmenimis, Seime bus teikiamas jau kitą savaitę, po valdančiųjų politinės tarybos posėdžio trečiadienį patvirtino Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.
Pavardžių rašybos projektas skinasi kelią
© DELFI / Audrius Solominas

Pasak jos, koalicijos partneriai pozicijas dėl įstatymo projekto ketina derinti jau trečiadienį.

„Nemanau, kad dėl to, kad leisime rašyti pavardes taip, kaip pageidauja mūsų Lietuvos respublikos piliečiai, turintys problemų dėl rašybos, sumenks mūsų lietuvybė, tautiškumas, kad mes sumenkinsime kalbą", - sakė L.Graužinienė.

Seimo pirmininkė taip pat priminė, kad šiuo metu Seimo komitetuose yra svarstomi ir du Tautinių mažumų įstatymo projektai, dar vieną rengia Vyriausybė. Tačiau, pasak jos, Seime jie toliau svarstomi bus tik priėmus pavardžių rašybos įstatymą.

Apie tai, kad greičiausiai palaikys projektą, užsiminė ir „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas, nors frakcijos viduje esą pozicijos dar bus aptartos kitą savaitę.

„Užtenka dvidešimt metų žaisti, vaizduoti, kad kažko nesuprantame, nežinome - reikia padaryti sprendimą. Aš asmeniškai (projektui) pritarčiau“, - sakė R.Paksas trečiadienį, po valdančiųjų politinės tarybos posėdžio.

Socialdemokratai įstatymo projektą, kuris leistų asmens vardus ir pavardes dokumentuose rašyti nelietuviškais lotyniško pagrindo rašmenimis, registravo balandžio 1-ąją. Valdantieji taip pat svarsto Tautinių mažumų įstatymo projektą, kuris, be kita ko, numatytų dvikalbius užrašus tautinių mažumų gyvenamose vietovėse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.