aA
Separatistiniai neramumai Ukrainos rytuose gali reikšti Rusijos pasirengimą toliau pulti. Tokią išvadą padarė kariniai ekspertai iš Karališkojo jungtinio gynybos tyrimų instituto.
4 Rusijos įsiveržimo į Rytų Ukrainą scenarijai
© Reuters/Scanpix

Kaip informuoja prancūzų leidinys „Le Figaro“, britų ekspertai prognozuoja, jog kritinis momentas Ukrainos ir Rusijos opozicijoje laukiamas gegužę. Jų nuomone, tada galimi keturi Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą scenarijai, rašo ru.tsn.ua.

Karališkojo instituto duomenimis, išilgai Ukrainos šiaurės rytų sienos kremlius dislokavo 50 tūkst. savo kareivių. Britų analitikų nuomone, pagal pirmą scenarijų, Rusija gali pradėti demonstruoti savo jėgą, bet tai ilgai netruks. Pagrindinis tokio scenarijaus tikslas – priversti Ukrainą ir pasaulį pripažinti Krymo prijungimą prie Rusijos. Pagal antrą scenarijų, Rusijos specialiosios tarnybos bandys išprovokuoti masinius neramumus Ukrainos pietryčiuose, o jie bus priežastis atverti koridorių tarp Krymo ir Donecko, kuris de facto bus aneksuotas. Pagal trečią scenarijų, įvykiai klostysis beveik taip pat, kaip antrame variante. Tiesa, britų analitikai prognozuoja, kad prorusiškos separatistinės jėgos sugebės Ukrainos pietuose ir rytuose suformuoti savo teritorinius vienetus, kaip antai, Serbijos Respublika Bosnijoje. Na o pagal ketvirtą scenarijų, Rusijos kariuomenė atliks strateginį manevrą, kad sukurtų koridorių, kuris sujungs Padniestrę ir Krymą. Šis lankas, kuris apibrėš naują Rusijos teritoriją, pakeis Juodosios jūros pakrantės žemėlapį ir taps didžiausiu iššūkiu Europos tvarkai, rašo „Le Figaro“.

Primename, jog analitikų nuomone, Vakarai neteks dujų iš Azijos, jeigu neapgins Ukrainos, Gruzijos ir Azerbaidžano.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.