aA
Valdžia jau ieško, kas pakeis spalį kadenciją baigiantį Europos Komisijos narį, atsakingą už mokesčius ir kovą su sukčiavimu, Algirdą Šemetą.
Z. Balčyčiui jau pažadėta šilta eurokomisaro kėdė?
© DELFI / Kiril Čachovskij

INFO TV laida „INFO diena“ praneša, kad eurokomisaro postas esą jau pažadėtas Zigmantui Balčyčiui. Neoficialiai kai kurie socialdemokratai prasitaria, kad tam pritaria ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak premjero Algirdo Butkevičiaus, Z. Balčytis būtų tinkamas eurokomisaras. „Jis kaip politikas turi didžiulę patirtį dirbdamas Europarlamente, dažnai Europos parlamento nariai bendrauja ir su Europos komisija“, - „INFO dienai“ sakė A. Butkevičius.

Z. Balčytis „INFO dienai“ neigė, kad jam jau pažadėtas eurokomisaro portfelis: „Tikrai jokių susitarimų nebuvo ir tokios mintys ateina, matyt, todėl, kad vyksta rinkiminė kampanija. Mūsų partija priėmus sprendimą, kad turime daryti vieningą rinkimų kampaniją – tiek prezidento, tiek europarlamento sąrašą vesti kartu“.

Vienas iš socialdemokratų lyderių tikina, kad dabar jėgas telkia antrajam rinkimų turui.

„Aš esu apsisprendęs dalyvauti prezidento rinkimuose, esu įsitikinęs, kad būsiu antrajame rinkimų ture ir antrasis rinkimų turas man bus sėkmingas“,- sakė Z. Balčytis.

Z. Balčyčio skyrimui į Europos Komisiją pritartų ir opozicijoje esantys liberalai bei konservatoriai.

Pasak opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus, tai būtų geriausias valdančiųjų atstovas.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis svarsto, kad patirties ir kompetencijos Z. Balčyčiui netrūksta.

„Jis dirba Europos Parlamente, susipažinęs, su ES veikimo mechanizmais, turi europinės patirties. Tad kandidatas į eurokomisarus iš tiesų būtų tinkamas“,– palankumo Z. Balčyčio kandidatūrai į eurokomisarus neslėpė E. Masiulis.

Tačiau tokioms posto dalyboms spyriojasi „darbiečiai“. „INFO dienai“ Darbo partijos frakcijos seniūnas V. Gapšys sakė, kad į Europos Komisiją stums „darbiečių“ kandidatą. Esą dėl to jau vedami derybiniai pokalbiai su Europos parlamento atstovais.

Algirdas Šemeta eurokomisaro poste 2009 metais postą pakeitė Dalią Grybauskaitę, kai ji laimėjo Lietuvos prezidento rinkimus. Eurokomisaro postas garantuoja kone triskart didesnį atlyginimą nei Lietuvos prezidento - daugiau nei 70 tūkst. lt per mėnesį.

Taip pat apmokamos būsto išlaidos, skiriami 2 tūkst. litų reprezentacinėms mėnesio išlaidoms, o baigus kadenciją garantuojama ir solidi pensija.

Info TV