aA
Pasitvirtinusi informacija, kad Maskvos pareigūnai nepaisė Europos arešto orderio ir paleido sulaikytą žlugusio Ūkio banko savininką Vladimirą Romanovą, įrodytų, kad Rusijoje negalioja tarptautinė teisė, mano Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
D. Grybauskaitė: ką įrodo V. Romanovo paleidimas
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

"Jeigu tai tiesa (nes aš dar neturiu patvirtinimo, kad jis buvo sulaikytas), kažkas vykdė tarptautinius įsipareigojimus, o vėliau politinės įtakos dėka (V. Romanovas - ELTA) buvo paleistas. Jei tai pasitvirtins, tik dar kartą įrodo, kad Rusijoje tarptautiniai įsipareigojimai, tarptautinė teisė neegzistuoja", - viešėdama Marijampolėje antradienį žiniasklaidai sakė Prezidentė.

Apie tai, kad žlugusio Ūkio banko savininkas Vladimiras Romanovas yra laisvas, naujienų agentūrai ELTA patvirtino jo advokatas Adomas Liutvinskas.

"Aš Jums galiu patvirtinti tiek, kad jis yra laisvas. (...) Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti (kad jis buvo sulaikytas Maskvoje), kadangi aš nežinau, kokia ten buvo situacija. Aš ten nebuvau, o ar ten buvo sulaikymas, ar kitos procedūros atliktos, nenoriu spėlioti", - sakė A. Liutvinskas.

Kaip pranešė "Interfax", remdamasi Rusijos vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba, Maskvoje teisėsaugos pareigūnai sulaikė V. Romanovą.

Lietuvos generalinė prokuratūra kol kas nėra sulaukusi oficialiai patvirtintos informacijos apie V. Romanovą.

ELTA primena, kad pernai rugpjūčio pradžioje prokurorai paskelbė tarptautinę V. Romanovo paiešką.

V. Romanovas dingo iš Lietuvos gegužės pradžioje. Verslininkas tikino, kad Maskvoje lankosi verslo reikalais, ten sušlubavo jo sveikata, todėl nusprendė pasigydyti Rusijos sostinėje.

Vėliau prokurorai ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjai gavo pažymą iš Rusijos medikų, kad buvusį Ūkio banko savininką ištiko insultas. Pareigūnai jį siekia apklausti Ūkio banko žlugimo byloje dėl galimo 50 mln. litų iššvaistymo. Jam grįžus ruoštasi pateikti įtarimus.

Lietuvos prokurorai yra sakę, kad tikisi kolegų iš Maskvos pagalbos susigrąžinant Rusijos sostinėje esantį žlugusio Ūkio banko savininką V. Romanovą, sako generalinis prokuroras Darius Valys.

"Teisėsauga bendradarbiauja su užsienio valstybėmis neskraidydama po užsienio šalis ir nežiūrėdama, kas kur vaikšto ir kurioje kavinėje arbatą geria. Jie, teisėsaugininkai, bendradarbiauja tarptautinių sutarčių pagrindu. Ir mes neturime kitų galimybių, kaip tik kreiptis į užsienio valstybes su teisinės pagalbos prašymais atlikti konkrečius proceso veiksmus", - kovo pabaigoje žurnalistams sakė D. Valys.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.