aA
Lietuvos krašto apsaugos ministerija (KAM) kitąmet planuoja didinti pratybose ir mokymuose dalyvaujančių parengtojo rezervo karių skaičių, tačiau karių savanorių ir profesinės karo tarnybos karių skaičiaus siūloma nekeisti.
Ministerijos planuose - daugiau karininkų, ginkluotės ir karinės technikos
© KAM

„Rengiant 2015 metų KAM biudžetą, lyginant su 2014 metais, 100 karių numatoma padidinti pratybose ir mokymuose dalyvaujančių parengtojo rezervo karių skaičių ir 50-čia – dalyvaujančių baziniuose kariniuose mokymuose“, - tvirtina KAM atstovai.

Teigiama, kad tam papildomai prireiks apie 1 mln. litų, kitos lėšos didėjant gynybos biudžetui bus skiriamos ginkluotės ir karinės technikos įsigijimams bei modernizavimui.

Ministerijos viešųjų ryšių skyrius BNS informavo, kad šiuo metu krašto apsaugos sistemoje tarnauja apie 4300 karių savanorių, o įstatymas leidžia dar priimti apie 2 tūkst. karių savanorių, tačiau realiai ateinančių savanorių jaunuolių apie 100-200 per metus daugiau negu išeina.

„Asmenų susidomėjimas išlieka didelis, tačiau dėl realaus karių pagausėjimo reikėtų dar palaukti keletą mėnesių“, - apie savanorių pajėgų augimą teigė ministerija.

Šiuo metu KAM kitų institucijų ir visuomenės vertinimui yra pateikusi įstatymo projektą, numatantį kariuomenės struktūros ir ribinių karių skaičių pasikeitimus iki 2015-ųjų pabaigos. Projekte 2015 metais numatoma didinti aukščiausio rango karininkų didžiausią leistiną ribą.

Didžiausias generolų ir admirolų skaičius galės siekti 12 (dabar - 9), pulkininkų ir jūrų kapitonų – 40 (dabar - 30), pulkininkų leitenantų ir komandorų - 150 (dabar- 123). Majorų ir komandorų leitenantų, pagal KAM pateiktus planus, jau kitąmet galėtų daugėti nuo 365 iki 380.

KAM nurodo, kad aukščiausio rango karininkų skaičių norima didinti siekiant karių motyvacijos siekti karjeros, taip pat dėl didesnio kariuomenės profesionalumo.

Tuo metu profesinės karo tarnybos karių skaičius nebus didinimas. Kaip teigia KAM, prioritetas teikiamas stiprinti ginkluotę ir karinę techniką, taip pat proporcingai sumažinti personalui išlaikyti skiriamas lėšas: šiemet personalui išlaikyti numatyta skirti 65,3 proc. visų KAM asignavimų, technikai ir ginkluotei – 12,8 proc., tuo metu ši proporcija pagal siektinus NATO standartus sudaro atitinkamai 50 proc. ir 20 proc.

Krašto apsaugos sistemos didžiausią leistiną karių skaičių iki 2015 metų pabaigos iš viso planuojama padidinti 800 (iki 18 160 karių). Kaip teigiama projekte, karinio personalo galės daugėti didinant pratybose ir mokymuose dalyvaujančiųjų parengtojo rezervo karių skaičių. Kaip tvirtina KAM ryšių su visuomene atstovai, realiai papildomi 800 karių bus parengti iki 2020-ųjų, kada tiksliai - priklausys nuo, kaip bus didinamas gynybos finansavimas.

Parengtojo rezervo kariais tampama baigus privalomąją karo tarnybą Lietuvoje ar kitose NATO ir ES valstybėse, 3 metus ištarnavus savanorių karo tarnyboje, taip pat baigus bazinius karinius ar jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, kariūnams baigus pirmuosius studijų metus.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu krašto apsaugos sistemoje iš viso tarnauja apie 14,5 tūkst. asmenų, iš jų – 7,8 tūkst. profesinės karo tarnybos karių , 4,2 tūkst. karinėse pratybose ir mokymuose nuolat dalyvaujančių atsargos karių sudaro aktyvųjį rezervą, dar 2,3 tūkst. yra civiliai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.