aA
Kaip praneša Rusijos nepriklausomos televizijos „Dožd“ portalas, separatistai respublikos paskelbimu neapsiribojo.
Ukrainos žiniasklaida: Donecko administraciją užėmę asmenys ginkluoti granatsvaidžiais
© AFP/Scanpix

Teigiama, jog jie taip pat kreipėsi į Vladimirą Putiną su prašymu įvesti Rusijos karius. Jie pavadinti „taikdarių kontingentu“.

A. Turčynovas: prieš separatistus bus imtasi antiteroristinių priemonių

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas ir laikinai šalies prezidento pareigas einantis Aleksandras Turčynovas pareiškė, jog separatistų veiksmai rytinėse Ukrainos teritorijose skirti sutrikdyti artėjančius šalies prezidento rinkimus, skelbia news.liga.net.

„Vakar prasidėjo antrasis Rusijos Federacijos organizuojamų specialiųjų operacijų, nukreiptų prieš Ukrainą, etapas. Jų tikslas – destabilizuoti situaciją šalyje, nuversti valdžią, sutrukdyti prezidento rinkimams ir išdraskyti į gabalėlius mūsų šalį. Separatistų grupuotės, koordinuojamos Rusijos specialiųjų tarnybų, užėmė regiono valdžios administraciją Charkove, Ukrainos saugumo tarnybos biurą ir vietos valdžios pastatą Donecke, taip pat Ukrainos saugumo tarnybos skyrių Luhanske. Be to, kas itin pavojinga, paėmė į rankas ginklus. Ir visa tai vyksta mūsų šalyje esant Rusijos kariams“, - piktinasi A. Turčynovas.

Oleksandras Turčynovas
Oleksandras Turčynovas
© AFP/Scanpix

„Ukrainos priešai stengiasi pakartoti Krymo scenarijų, tačiau mes to padaryti neleisime. Šiąnakt įkurtas Antikrizinis štabas. O prieš visus tuos, kurie griebėsi ginklų, bus imtasi antiteroristinių priemonių. Sustiprinta mūsų šalies rytinės sienos apsauga. Atsižvelgus į kai kurių vietos teisėsaugos žinybų pasyvumą, priimtas sprendimas jas sustiprinti reikiamais ištekliais iš kitų regionų. Jėgos struktūrų veiklai koordinuoti mes į Charkovą pasiuntėme vidaus reikalų ministro pareigas einanti Arseną Avakovą, į Donecką – pirmąjį viceministrą Vitalijų Jaremą, o į Luhanską - Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos komiteto sekretorių Andrejų Parubijų bei Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentiną Nalivaičenką“, - pareiškė laikinai Ukrainos prezidento pareigas einantis A. Turčynovas.

„Gerbiu skirtingas politines pažiūras, taip pat ir mūsų oponentų požiūrį. Tačiau separatizmas ir ginklų panaudojimas prieš savo šalį (tai kelia tiesioginį pavojų mūsų žmonėms) – tai jau ne politika. Tai sunkus nusikaltimas. O nusikaltėlius reikia bausti ryžtingai ir adekvačiai“, - pridūrė A. Turčynovas.

Politikas taip pat pažymėjo, jog Ukrainos Aukščiausioji Rada skubiai svarstys įstatymo projektą dėl griežtesnės baudžiamosios atsakomybės separatistams.

Ukrainos žiniasklaida: Donecko administraciją užėmę asmenys ginkluoti granatsvaidžiais

Donecko regioninės administracijos pastatą užėmę asmenys ginkluoti automatiniais ginklais ir prieštankiniais granatsvaidžiais, rašo „ukrinform.ua“ naujienų portalas.

„Šalia Donecko administracijos pastato privažiavo du įtartini automobiliai, kuriuos apsupo protestuotojai. Netrukus prie automobilių pribėgo kaukėti asmenys su automatiniais ginklais, iš transporto priemonės išlipo neperšaunama liemene vilkintis vyras su granatsvaidžiu“, - remdamasi vietos žiniasklaidos šaltinių informacija rašo „ukrinform.ua“.

Manoma, kad ginkluoti asmenys priklauso prorusiškoms organizacijoms, kurios palaiko Donecko separatistų siekius. Skelbiama, kad šalia užimto regiono administracijos pastato vis dar yra apie 1 500 protestuotojų.

Ragina pradėti derybas ir nedelsiant atiduoti ginklus

Donecko miesto taryba pirmadienį išplatino pareiškimą, kuriame ragina miesto gyventojus laikytis įstatymų bei tvarkos ir nedalyvauti neteisėtoje veikloje.

„Dėl įvykių, susijusių su Donecko srities tarybos ir kitų administracinių miesto pastatų užėmimu, taip pat dėl vėlesnių pareiškimų apie miestų įgaliotųjų atstovų susirinkimus, kuriuose buvo priimami sprendimai dėl Donecko srities likimo, pranešame: Donecko miesto taryba ir devynios miesto rajonų tarybos nieko neįgaliojo dalyvauti panašiuose susirinkimuose“, – nurodoma pareiškime.

„Donecko miesto taryba ir rajoninės tarybos toliau teisėtai dirba. Savo svarbiausia užduotimi laikome miesto gyvenimo užtikrinimą“, – sakoma dokumente.

Miesto taryba taip pat nurodė, kad vietos valdžia perspėjo prie apskrities tarybos pastato vykstančios protesto akcijos lyderius, kad būtina nedelsiant atiduoti užgrobtus ginklus, kad būtų išvengta kraujo praliejimo.

„Visus konfliktus reikia spręsti teisiniu keliu. Mes pasisakėme ir pasisakome už konstruktyvius visų nesutarimų sprendimus prie derybų stalo“, – nurodoma pareiškime.

DELFI primena, kad separatistai pirmadienį paskelbė Donecko nepriklausomos Donecko respublikos sukūrimą.

Vėliau „tautos taryba“ priėmė dar vieną sprendimą – naujai sukurta respublika turi įeiti į Rusijos sudėtį, praneša UNIAN.

Donecko srities valdybą užėmę separatistai paskelbė apie Nepriklausomos Donecko respublikos sukūrimą. Šis sprendimas buvo priimtas per neeilinę pasiskelbusiosios Donecko srities „tautos tarybos“ sesiją. Jį prie valdybos pastato sienų paskelbė vienas mitingo aktyvistų, praneša naujienų portalas „OstroV“.

Mitingo aktyvistas paskelbė, kad nuo šios akimirkos sukuriama Nepriklausoma Donecko respublika. „Nuo šiol Donecko sritis yra nepriklausoma respublika. Valio!“

Mitingo dalyviai šią žinią pasitiko ovacijomis ir šūkiais „Rusija, Rusija!“. Vėliau aktyvistas pridūrė, kad šis sprendimas priimtas per neeilinę sesiją.

Po to „tautos taryba“ priėmė dar vieną sprendimą – kad naujai sukurta respublika turi įeiti į Rusijos sudėtį. Mitinguotojai šią informaciją palydėjo šūkiais „Putinai, padėk!“

Kaip buvo pranešta anksčiau, separatistai reikalavo priimti šį sprendimą per teisėtą srities tarybos sesiją, tačiau deputatai į ją nesusirinko, tad iš jų buvo „atimti“ mandatai bei „suformuota srities tautos taryba“.

Neramumai Ukrainoje
Kijevo vyriausybė siunčia saugumo pajėgas į Ukrainos rytusUkrainos vyriausybė sekmadienį paskelbė siunčianti ginkluotąsias pajėgas, mėgindama atkurti savo valdžią gyvybiškai svarbiame rytiniame pramonės regione, ir sutriuškinti vis įžūlesniais tampančius prorusiškus separatistus, nors Kremlius ne kartą perspėjo nenaudoti jėgos.
JTO stebėtojai: pastatus Slavianske užgrobė gerai ginkluoti pasipriešinimo būriaiJTO stebėtojai Ukrainoje tvirtina, kad administracinių pastatų užgrobimą Slavianske vykdė „gerai ginkluoti ir organizuoti liaudies pasipriešinimo būrų nariai“.Taip sekmadienį JTO Saugumo Tarybos posėdyje sakė organizacijos generalinio sekretoriaus padėjėjas Oscaras Fernandezas-Taranco, informuoja unian.net.Jo teigimu, JTO stebėtojai „matė liaudies pasipriešinimo būrių narius, ginkluotus „AK-47“, kulkosvaidžiais ir snaiperių šautuvais“.Generalinio sekretoriaus padėjėjas tvirtina, kad nuo balandžio 6 d. „ginkluoti asmenys“ užiminėjo valstybinius pastatus ir konfiskavo šaunamuosius ginklus Donecke, Luhanske ir Charkove.„Per pastarąsias 24 valandas neramumai ir valstybinių pastatų užgrobimas tęsėsi dar mažiausiai penkiuose rytų Ukrainos miestuose, taip pat ir Slavianske, Kramatorske“, – įsitikinęs jis.O. Ferdinandezas-Taranco tvirtina, kad sekmadienį per mitingus Charkove buvo sužeista apie 50 žmonių.
O. Turčynovas: Rusija pradėjo karą prieš UkrainąUkrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas sekmadienį apkaltino Rusiją pradėjus karą prieš jo šalį rytiniame regione, kur aktyviai veikia prorusiški separatistai, ir paskelbė apie pradėtą „didelio masto antiteroristinę operaciją“, kuri nusinešė jau bent dvi žmonių gyvybes.Kreipdamasis į tautą per televiziją, O.Turčynovas sakė, kad „mes neleisime Rusijai pakartoti Krymo scenarijaus rytinėje Ukrainoje“.„Kraujas buvo pralietas kare, kurį prieš Ukrainą pradėjo Rusija, – pažymėjo šalies vadovas. – Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba pradėjo didelio masto antiteroristinę operaciją, dalyvaujant Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.“Tačiau Maskva neigė esanti kaip nors susijusi su tai įvykiais ir perspėjo Kijevą, jog jėgos naudojimas prieš prorusiškus protestuotojus gali sužlugdyti abiejų šalių galimybes pradėti JAV ir Europos Sąjungos (ES) tarpininkaujamas derybas, kurios turėtų vykti ketvirtadienį Ženevoje.Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas sekmadienio rytą paskelbė pradedantis atsakomąjį smūgį prieš ginkluotus separatistus rytiniame Donecko regione.Pasak jo, Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) daliniai pirmiausiai buvo pasiųsti į Slovjansko miestą atkovoti milicijos skyriaus, kurį šeštadienį užėmė apie 20 kovotojų.Tačiau A.Avakovas pripažino, kad jo pajėgos turėjo persigrupuoti, kai susidūrė su stipriu pasipriešinimu ir patyrė aukų.
Karinė įtampa: Prancūzija Juodojoje jūroje rodo dantisDėl karinės eskalacijos Ukrainoje Prancūzija toliau didina karinį potencialą Juodosios jūros akvatorijoje.Plačiau...
W. Hague'as: Rusija destabilizuoja situaciją UkrainojeRusija destabilizuoja situaciją Ukrainoje. Tai sekmadienį pareiškė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras William Hague'as.„Rusija turi atsisakyti veiksmų, kurie destabilizuoja Ukrainą ir griauna pastangas išspręsti problemas derybų keliu“, - teigia ministras.Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras priminė, kad Europos Sąjungos (ES) užsienio ministrai susitiks pirmadienį Liuksemburge.
Didžioji Britanija: prie Ukrainos sienos telkiamos rusų pajėgosDidžiosios Britanijos ambasadorius Jungtinėms Tautoms (JT) Markas Lajalas Grantas (Mark Lyall Grant) perspėjo, kad prie Ukrainos rytinių sienų telkiamos papildomos rusų karių pajėgos, rašo "Reuters".„Palydovinės nuotraukos rodo, kad šalia Ukrainos sienų yra nuo 35 iki 40 tūkstančių Rusijos karių, taip pat kovinių sraigtasparnių, tankų, artilerijos ir logistinio papildymo dalinių, - JT Saugumo Tarybos susitikime Ukrainos klausimais informavo ambasadorius. - Kryme Maskva neteisėtai laiko dar 25 tūkst. karių“.
D. Tymčukas: rusų tarnybos „papirkinėja“ Donecko milicininkusDonecko srityje jėgos struktūrų atstovai sabotuoja pasipriešinimą separatistams.Apie tai savo paskyroje „Facebook“ pranešė organizacijos „Informacinis pasipriešinimas“ vadovas, žurnalistas Dmitrijus Tymčukas.     Plačiau...
Rusija nieko nežino apie „žalius žmogeliukus“, nors dar neseniai gyrėsi turinti visą jų dalinįPlačiau...
„Žali žmogeliukai“ užėmė dar vieną pastatąDonecko srities Charcysko mieste užimtas savivaldybės tarybos pastatas. Kaip praneša unian.net, vietos gyventojai nurodė, kad šturmą įvykdė „žali žmogeliukai“: vyrai su kamufliažine uniforma ir automatais. Virš pastato iškelta „Donecko liaudies respublikos“ vėliava. 
„Reuters“: renkasi JT Saugumo Taryba„Reuters“ praneša, kad padėtį Ukrainoje aptars Jungtinių Tautų Saugumo Taryba. Posėdis turėtų prasidėti apie 3 val. nakties Lietuvos laiku. 
L. Linkevičius prabilo apie Rusijai nepalankius įrodymusLietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius atskleidžia, kokie įrodymai plaukia iš Ukrainos. Anot Lietuvos diplomatijos šefo, šie faktai rodo, kad už „separatistų“ Rytų Ukrainoje iš tiesų kyšo Rusijos ausys. Plačiau:https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/l-linkevicius-atskleide-irodymus-kad-ukrainos-separatistus-valdo-rusija.d?id=64523996
„Linkėjimai Putinui“ ant dangoraižioEuromaidano aktyvistai „Facebook“ paskelbė nuotrauką iš Dnepropetrovsko, kur vienas iš miesto dangoraižių papuoštas šešių raidžių kombinacija. Tiksliau, dviem kombinacijomis po tris raides. „Dnepropetrovskas perduoda linkėjimų Putinui“, - rašo Euromaidano internautai. Na, o šešios raidės veikiausiai reiškia „Putinai, eik tu...“. Paskutinio žodžio versti neleidžia kalbos kultūra. 
Rusijos žiniasklaida: CŽV vadovas slapta lankėsi KijeveRusijos tarnyba „Interfax“ praneša, neva JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Johnas Brennanas slapta lankėsi Kijeve. Skelbiama, esą CŽV vadovas į Ukrainą atvyko ne savo pavarde ir konsultavo ne tik Kijevo valdžią, bet ir „jėgos bloką“. 
JAV atstovė: matomi  „aiškūs Maskvos įsipainiojimo ženklai“Išpuoliuose prieš milicijos ir saugumo pajėgų pastatus rytinėje Ukrainoje, kuriuos vykdo ginkluoti prorusiški separatistai, yra įžvelgiami „aiškūs Maskvos įsipainiojimo ženklai“, sekmadienį pareiškė JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose.„Jie yra profesionalūs, koordinuoti. Tai ne stichiški paprastų žmonių veiksmai“, - televizijai ABC sakė Samantha Power (Samantha Power).„Tos pajėgos kiekviename iš šešių ar septynių miestų, kuriuose veikia, daro tą patį. Taigi, akivaizdu, juose įžvelgiami aiškūs Maskvos įsipainiojimo ženklai“, - pridūrė ji.
Prokuratūra jėgos struktūrų pastatų šturmą kvalifikuoja kaip terorizmąDonecko srities prokuratūra skelbia, kad milicijos ir Ukrainos saugumo tarnybos pastatų užėmimai kvalifikuojami kaip terorizmo aktas. 
NATO pareigūnas: Rytų Ukrainoje Rusijos pajegos daro tą patį, ką darė KrymeNATO įtaria, jog prie valdžios pastatų užėmimo Rytų Ukrainoje prisidėjo Rusijos karinės pajėgos, skelbia BBC. NATO pareigūnas BBC teigė, jog tai labai panašu į scenarijų, kuris visai neseniai rutuliojosi Kryme. 
Pranešama apie aukasPenki žmonės patyrė šautines žaizdas per operaciją, kurią teisėsaugos institucijos vykdė Slavianske, sekmadienį paskelbė Donecko regiono administracijos sveikatos apsaugos departamentas.Be to, tęsiasi ginkluotas konfliktas Rostovą ir Charkovą jungiančiame kelyje tarp Slaviansko ir Artemivsko, per kurį iki 12 val. 30 min. vienas žmogus žuvo, o dar keturi buvo sužeisti, nurodė departamentas.Greitosios pagalbos komandų judėjimas Slavianske yra apribotas, bet medikai užtikrina pirmąją pagalbą ir visais įmanomais būdais veža sužeistuosius į medicinos įstaigas.Anksčiau vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, kad žuvo vienas Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pareigūnas, o dar penki buvo sužeisti. Jis sakė, kad aukų patyrė ir kita konfrontacijos šalis, bet konkretaus skaičiaus nenurodė.
A. Lukašenka – už vieningą UkrainąBaltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pasisakė prieš Ukrainos pertvarkymą iš unitarinės valstybės į federacinę, informuoja "Interfax"."Jeigu norite išsaugoti Ukrainą kaip vientisą valstybę, o aš noriu, kad Ukraina būtų nesuskaidyta, monolitinė, vientisa valstybė, labai to noriu, tuomet federalizacija nereikalinga, nes tai galutinai suskaidytų Ukrainą, sugriautų valstybę", - pabrėžė jis.Kartu A. Lukašenka užsiminė neatmetantis galimybės, kad į Ukrainą gali būti įvestos NATO pajėgos.Kiek anksčiau A. Lukašenka pareiškė, kad, jo nuomone, Oleksandro Turčynovo paskyrimas laikinuoju Ukrainos prezidentu yra teisėtas.
Ambasadorius: sukilėliai Rytų Ukrainoje – ginkluoti rusiškais ginklaisJAV ambasadorius Ukrainoje Jeffrey Payette socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pranešė, kad sukilėliai Rytų Ukrainoje yra ginkluoti rusiškais ginklais ir vilki tas pačias uniformas kaip ir Krymą okupavę asmenys.
Charkove – kruvini susirėmimaiPranešama, jog sekmadienio popietę Rytų Ukrainos mieste Charkove tarp prorusiškų ir proukrainietiškų aktyvistų įvyko susirėmimai. Yra sužeistųjų. Sekmadienį Charkove vyko Maidano ir Antimaidano mitingai. Jų metu ir įvyko konfliktas tarp mitingo dalyvių. Pranešama, jog proukrainietiškus protestuotojus užpuolė antimaidano aktyvistai, ginkluoti lazdomis ir fejerverkais. 
NATO kelia susirūpinimą prorusiški ginkluoti vyrai Rytų UkrainojeNATO lyderis sekmadienį išreiškė susirūpinimą dėl prorusiškų ginkluotų vyrų pasirodymo Rytų Ukrainoje ir perspėjo, kad bet koks tolesnis Rusijos karinis kišimasis Ukrainoje padidins tarptautinę Maskvos izoliaciją.Ukrainos vyriausybė sekmadienį pasiuntė saugumo pajėgas į šalies rytuose esantį Slavianską, kur prorusiški ginkluoti vyrai perėmė kontrolę. Per operaciją vienas Ukrainos valstybės saugumo pareigūnas žuvo, o dar penki buvo sužeisti, sakė vidaus reikalų ministras.„Esu itin susirūpinęs dėl tolesnio įtampos Rytų Ukrainoje eskalavimo“, - sakoma NATO generalinio sekretoriaus Anderso Fogho Rasmusseno (Anderso Fouho Rasmuseno) pareiškime.„Matome koordinuotą smurto kampaniją, kurią vykdo prorusiški separatistai, siekiantys destabilizuoti Ukrainą kaip suverenią valstybę“, - sakoma pareiškime.A.F.Rasmussenas sakė, kad vyrų su specializuotais Rusijos ginklais ir tokiomis pačiomis uniformomis be atpažinimo ženklų, kokias anksčiau vilkėjo rusų kariai Rusijai užimant Krymą, pasirodymas Rytų Ukrainoje yra „rimta plėtotė“.Jis paragino Rusiją „deeskaluoti“ krizę ir atitraukti savo dideles pajėgas, įskaitant specialiąsias, iš regiono prie Ukrainos sienos.„Bet koks tolesnis Rusijos karinis kišimasis, bet kokiu pretekstu, tik padidins tarptautinę Rusijos izoliaciją“, - sakė jis.
Liaudies savigyna skelbia mobilizacijąUkrainos Liaudies savigyna paskelbė mobilizuojanti savo pajėgas, nes gauta informacijos, jog iš Odesos atvyksta tituškų būriai, bijoma provokacijų.
Dar viename mieste užimtas tarybos pastatasMariupolyje Donecko apskrityje sekmadienį vyko mitingas, kuriuo išreikštas palaikymas Donecko respublikos sukūrimui. Po jo prorusiški separatistai užėmė miesto tarybos pastatą.
Ginkluoti užpuolikai užėmė administracinius pastatus Donecko regiono Jenakijevės miesteGinkluoti užpuolikai naktį iš šeštadienio į sekmadienį užėmė vietos administracijos, prokuratūros ir milicijos pastatus Donecko regiono Jenakijevės mieste, pranešė interneto portalas „OstroV“.„Rusijos ir vadinamosios Donecko respublikos vėliavos kabo ant miesto administracijos pastato“, - sakoma pranešime.
Specialiosios pajėgos pašalino kelio užtvarą SlavianskeUkrainos teisėsaugos pajėgos pašalino vieną kelio užtvarą Slavianske Donecko regione, „Twitter“ pranešė naujienų tarnyba „Novosti Donbassa“.„Ukrainos specialioji milicija pašalino vieną iš kelio užtvarų Slavianske“, – sakoma pranešime su nuotrauka iš įvykio vietos.Anksčiau Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas paskelbė, kad šiame mieste pradedama teisėsaugos institucijų operacija.Vietos leidinys „Slavgorod“ pranešė, kad per susišaudymą prie vienos kelios užtvaros Slavianske kažkiek žmonių buvo sužeista.„Kaip sakė Minkovkos kaimo gyventojai, ryte čia buvo atvežti du sužeistieji. Suteikus pirmąją pagalbą, jie buvo nusiųsti į Artiomovską“, – sakoma pranešime.„Novosti Donbassa“ pranešė, kad ginkluoti vyrai įrengė patikrinimo postą netoli karinio aerodromo Kramatorske Donecko regione ir tebėra miesto tarybos pastate ir milicijos būstinėje.Tuo tarpu Mariupolyje ginkluoti vyrai bandė perimti vietos interneto svetainės 0629 ir televizijos „Sigma“ redakciją, „bet išėjo“, pranešė „Novosti Donbassa“.
Aukų skaičius augaNaujausiais duomenimis, sužeistųjų skaičius išaugo iki 5, vienas žmogus žuvo. Apie tai paskelbė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas. 
Įtampa Rytų Ukrainos miestuoseSekmadienio naktį prorusiški kovotojai užėmė Jenakijevės miesto Donecko srityje prokuratūrą Donecko srityje, milicijos nuovadą ir miesto tarybą.Virš miesto tarybos pastato iškeltos Rusijos ir Donecko respublikos vėliavos.
Antiteroristinė operacija pareikalavo aukų – žuvo specialiųjų pajėgų narys. 
Pranešama apie pirmąsias aukasPer antiteroristinę operaciją Krematorske nukentėjo trys Ukrainos specialiųjų pajėgų nariai, skelbia unian.net. „Ukrainos specialiosios pajėgos vykdo antiteroristinę operaciją. Šiuo metu (10.20 val. vietos laiku) mūsų pusėje – trys aukos. Apie priešininkų aukas duomenų neturime“ – socialiniame tinkle „Facebook“ Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas.
Internete pasirodė milicijos šturmo Kramatorske vaizdo įrašasUkrainos rytiniame mieste Kramatorske prorusiški separatistai šeštadienį užėmė miesto milicijos nuovadą.Vaizdo įrašą galite pamatyti ČIA.
J. Kerry: kovotojai Ukrainoje ginkluoti Rusijos ginklaisPer pokalbį telefonu, kurį inicijavo Jungtinės Valstijos, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry perspėjo Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą dėl galimų rimtų padarinių Maskvai, jei šioji nesiims priemonių deeskaluoti įtampos rytinėje Ukrainoje.Kaip teigiama JAV valstybės departamento pranešime, J. Kerry išsakė didelį susirūpinimą dėl to, kad kovotojai, užpuolę šeštadienį administracinius pastatus ir milicijos nuovadas trijuose rytinės Ukrainos miestuose, buvo ginkluoti Rusijos ginklais ir vilkėjo tą pačią uniformą, kokią vilkėjo rusų kariai, vykdę operaciją Kryme.Plačiau...
JT generalinis sekretorius ragina sureguliuoti situaciją UkrainojeNeramumai Ukrainoje „nepasitarnaus niekieno interesams", pareiškė Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moon. Apie tai informuoja AFP remdamasi organizacijos pareiškimu.„Generalinis sekretorius ragina visas šalis dėti pastangas sureguliuoti situaciją, vadovautis įstatymais ir demonstruoti maksimalų santūrumą“, - pastebima dokumente.Kartu JT generalinis sekretorius paragino nedelsiant pradėti "konstruktyvų dialogą siekiant deeskaluoti situaciją ir įveikti visus nesutarimus", taip pat patikino, kad Jungtinės Tautos "pasirengusios toliau teikti paramą taikiam krizės sureguliavimui".
Sepraratistai Slavianske pradėjo šaudytiVidaus reikalų ministras A. Avakovas paskelbė, jog prorusiški kovotojai Slaviasnke pradėjo šaudyti į specialiąsias pajėgas, pradėjusias antiteroristinę operaciją. „Perspėjame visus civilius palikti miesto centrą – nepalikti savo namų, nestovėti šalia langų. Separatistai nesidėrėję pradėjo šaudyti specialiųjų pajėgų kryptimi“ – rašo A. Avakovas savo „Facebook“ paskyroje. 
JAV viceprezidentas vyks į UkrainąViceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) balandžio 22 dieną nuvyks į Ukrainą akcentuoti JAV paramos Kijevui ir žingsnių jos energetiniam saugumui gerinti kilus krizei su kaimynine Rusija.Per susitikimus su vyriausybės vadovais ir pilietinės visuomenės grupėmis J.Bidenas „akcentuos stiprią Jungtinių Valstijų paramą vieningai, demokratinei Ukrainai, kuri pati renkasi dėl savo ateities kelio“, sakoma šeštadienį paskelbtame Baltųjų rūmų pranešime.
Ukraina pradėjo „antiteroristinę“ operaciją šalies rytuose esančiame SlavianskeUkrainos saugumo pajėgos pradėjo „antiteroristinę“ operaciją šalies rytuose esančiame Slaviansko mieste, kur prorusiški ginkluoti aktyvistai užėmė milicijos ir saugumo tarnybos pastatus, sekmadienį paskelbė Ukrainos vidaus reikalų ministras.„Slavianske prasidėjo antiteroristinė operacija. Jai vadovauja valstybės saugumo tarnybos antiteroristinis centras. Buvo įtrauktos pajėgos iš visų šalies saugumo junginių“, – savo „Facebook“ puslapyje paskelbė Arsenas Avakovas, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.„Tegu Dievas bus su mumis“, - priduria ministras.
Donecke ginkluoti asmenys mėgino užgrobti chemijos fabrikąNacionalinės gvardijos kovotojai apgynė Donecko chemijos fabriką, kuriame yra saugomas didelis kiekis sprogstamųjų medžiagų.Apie tai paskelbė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba, rašo unian.net.Šeštadienį Donecko chemijos fabriką užpuolė grupė ginkluotų asmenų, tačiau jis buvo saugomas nacionalinės gvardijos.
Ukrainos prezidento administracija ieško priemonių atremti užpuolikusSeparatistams suteikiama beveik paskutinė proga taikiai sudėti ginklus, tokio turinio pareiškimą išplatino Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Andrejus Senčenko, skelbia unian.net.Be to, žadama nubausti tuos pareigūnus, kurie Donecko apskrityje puolant milicijos ir administracijos pastatus, užpuolikams nesipriešino. Planuojama pakeisti dalį vadovybės.
Kramatorske, Donecko apskrityje, po susišaudymo užgrobtas milicijos pastatas.
Ukrainos vidaus reikalų ministerijos Donecko valdybos vadovas Konstantinas Požidajevas atsistatydina, skelbia unian.net.
Ukrainos vidaus reikalų ministras įvertino situaciją DoneckeUkrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas savo socialinio tinklo "Facebook" paskyroje pasidalino informacija apie situaciją Donecko apskrityje."Kramatorske, Donecko apskrityje, vyksta susišaudymas... Nežinomi asmenys apšaudė milicijos pastatą. Pareigūnai atsišaudo", - rašė jis."Donesko srities miestelyje Krasnyj Lymane kovinių pajėgų antpuolis su trumpais vamzdžiais rusiškos gamybos automatais AK-100 atremtas milicijos pareigūnų ir miesto kovotojų. Ginklais АК100 su granatų mėtimo įtaisais yra ginkluoti tik Rusijos federacijos kariai", - pabrėžė jis.Slovjanske, ministro turimais duomenimis, yra sunaikinti mobilieji tinklai, blokuotas milicijos pastatas ir saugumo pastatas.Pasak jo, Ukrainos valdžia šiuo metu vertina šeštadienio įvykius kaip Rusijos agresiją.
Krymo separatistai kalba apie Ukrainos apskričių prijungimą prie Rusijos ir BaltarusijosKrymo pirmasis vicepremjeras Rustamas Temirgalijevas savo socialinio tinklo "Facebook" paskyroje paskelbė, kad prasidėjo pietrytinės Ukrainos išlaisvinimas, skelbia unian.net.Jis dėstė, jog tikisi, kad Donecko, Dniepropetrovsko, Zaporožės, Chersono, Mykolajivo ir Odesos apskritys suformuos Ukrainos federaciją iš 20-ies milijonų, kuri prisijungs prie Baltarusijos ir Rusijos sąjunginės valstybės.
Šaukiama Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybaDėl įvykių Donecke laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas šeštadieni sušaukė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį.
Slovjanske sulaikyti žurnalistaiSlovjanske neramumai tęsiasi: ginkluoti žmonės sulaikė Hromadske TV ir Lenta.ru žurnalistus ir uždraudė jiems dirbti, rašo unian.net cituodamas vietos žiniasklaidą.Žurnalistai sako, jog sulaikyti buvo iškart, kai prisiartino prie užimto VRM pastato. Po kurio laiko jie buvo paleisti.Sulaikyti žurnalistai teigė, jog girdėjo, kaip vienas juos apieškojusių asmenų prisistatė esantis iš Krymo saviginos būrio.
Krymui trūksta vandens dirbamiems laukams drėkintiNepripažintos Krymo respublikos pareigūnai teigia, kad dėl pastarųjų politinių įvykių pusiasalyje sutriko vandens tiekimas dirbamiems laukams iš Dniepro upės, rašo "ukrinform.ua" naujienų portalas."Anksčiau per sekundę į Krymą atitekėdavo 70 kubinių metrų vandens, dabar - tik 6,3 kubinio metro. Šio kiekio neužtenka ne tik pradėti drėkinimą, bet ir pilnai užpildyti sistemą. Pagal tvarkaraštį, po 10 dienų turėjome pradėti ryžių laukų laistymo darbus", - Krymo naujienų agentūros korespondentams sakė Vandens darbų ir drėkinamosios žemdirbystės komiteto pirmininkas Igoris Vailas.Anot pareigūno, 2014 m. Dniepro vandeniu ketinta drėkinti 140 tūkst. hektarų pasėlių, kurie sudaro beveik 30 proc. visų dirbtinai drėkinamų laukų Krymo pusiasalyje. Ukrainos regioninio vystymosi, statybų ir apgyvendinimo viceministras Volodymyras Hroismanas pažadėjo, kad vandens tiekimas iš žemyninės šalies dalies į Krymą nebus nutrauktas."Ukrinform.ua" skelbia, kad 80 proc. Krymo pusiasaliui reikalingo vandens Šiauriniu kanalu perduodama iš Dniepro upės.
Kalba apie referendumą SlovjanskeDonecko apskrities Slovjansko merė Nelia Štepa pareiškė, kad jos mieste vienareikšmiškai vyks referendumas ir apie tai turi artimiausiu metu paskelbti Kijevo valdžia.Apie tai miesto merė kalbėjo per Rusijos televizijos kanalą "Life News", skelbia naujienų agentūra unian.net.
Ukrainos mieste per 2 tūkst. žmonių susikibo į „Vienybės grandinę“Vidurio Ukrainos mieste Dniepropetrovske daugiau nei 2 000 žmonių šeštadienį išėjo į gatves, nešdami nacionalines vėliavas ir susikibo rankomis į „Vienybės grandinę“, simbolizuojančią pastangas suvienyti separatistinės krizės krečiamą šalį.Kaip pranešė vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, žmonės susirinko prie Dniepropetrovsko administracijos pastato ir susikibę rankomis sudarė gyvąją grandinę nuo Šmito iki Serovo gatvės.„Kvietėme žmones per socialinius tinklus, kalbėjome apie akciją Maidane (miesto centrinėje aikštėje). Atėjo ištisos šeimos, jauni ir pagyvenę. Norime tokia grandine suvienyti savo šalį nuo vakarų iki rytų, nuo šiaurės iki pietų. Ir parodyti, kad visi esame vieningi bei norime taikos“, – sakė vienas iš šios akcijos organizatorių Viktoras Romanenka.Akcijos dalyviai taip pat pagerbė „Dangiškosios šimtinės“ narius – vasarį per susirėmimus su saugumo pajėgomis Kijeve žuvusius provakarietiško Maidano judėjimo demonstrantus – prie dar neatidengto paminklo šalia miesto administracijos pastato.
Ukrainos prezidentas Turčynovas atleido iš pareigų Saugumo Tarnybos Donecko saugumo skyriaus vadovąLaikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas šeštadienį atleido Saugumo Tarnybos Donecko skyriaus vadovą Valerijų Ivanovą, pranešė prezidentūra.V.Ivanovo atleidimas laikytinas reakcija į neramumus Donecko srityje. Ukrainos dabartine valdžia nepatenkinti prorusiški aktyvistai užėmė Donecko milicijos pastatus ir regioninio Saugumo Tarnybos skyriaus Slovjanske ir iškėlė virš miesto administracijos būstinės Rusijos vėliavą.Protestuotojų užimtas ir milicijos skyrius Krasnyj Limane.Tuo tarpu Donecke, protestuotojų spaudžiamas, atsistatydino VRM vyriausiosios valdybos vadovas Kostiantynas Požydajevas.
Donecke prorusiški protestuotojai šturmavo VRM skyriųApie 200 prorusiškų protestuotojų, ginkluotų lazdomis, šeštadienį įsiveržė į Ukrainos VRM vietos padalinio būstinę rytiniame Donecko mieste, pranešė žiniasklaida.Naujienų agentūros AFP korespondentas nurodė, kad protestuotojai nesutiko pasipriešinimo, o ant oficialiai išformuotų milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ autobuso, kuris greitai atvažiavo į įvykio vietą, buvo pritvirtintos juostelės su oranžinės ir juodos spalvos dryžiais – solidarumo su prorusiškomis jėgomis simbolis.Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad protestuotojai reikalavo, jog atsistatydintų vietos VRM vadovas Kostiantynas Požydajevas.Pasak „Interfax“ korespondento, iš „Berkut“ autobuso išlipo apie 20 specialiųjų pajėgų narių, ant kurių neperšaunamų liemenių taip pat buvo pritvirtintos vadinamosios Georgijaus juostelės.Vienas iš pareigūnų, veikiausiai to būrio vadas, pareiškė: „Berkut“ visada buvo su liaudimi. Mes jūsų neišdavėme ir neišduosime.“Minia pasveikino šiuos žodžius džiaugsmingais šūksniais. Pareigūnai vėl sulipo į autobusą ir išvažiavo.Tuo tarpu Rusijos valstybinė naujienų televizija „Rossija 24“ pranešė, kad buvę „Berkut“ nariai, priklausantys naujai suformuotam milicijos specialiųjų pajėgų daliniui, šeštadienį atsisakė vykti į Slovjansko miestą Donecko srityje, kur ginkluoti aktyvistai, pasiskelbę „Donbaso liaudies pašauktiniais“, užėmė vietos milicijos skyrių.
Ukrainos laukia „Krymo scenarijus“, jeigu bus sužlugdyti prezidento rinkimaiUkrainos prezidento posto siekiantis nepriklausomas Aukščiausiosios Rados deputatas Petro Porošenka šeštadienį pareiškė, jog jeigu pirmalaikiai valstybės vadovo rinkimai bus sužlugdyti, įvykiai šalyje klostysis pagal „Krymo scenarijų“.„Jeigu neišsaugosime savo rinkimų ir rinkimai bus perkelti pagal išorinį scenarijų, labai didelis pavojus, kad pas mus bus „Krymas 2“, „Krymas 3“, „Krymas 4“, – P.Porošenko sakė per susitikimą su studentais vakariniame Ostroho mieste, turėdamas omenyje praeitą mėnesį Rusijos įvykdytą to Juodosios jūros pusiasalio aneksiją.Pasak politiko, pergalę gali pasiekti tik vieninga ir stipri valdžia.„Mano draugai, pažadu jums, jog kartu su jumis iškilmingai žygiuosime Sevastopolio karinės jūrų akademijos aikšte su Ukrainos vėliava ukrainiečių žemėje. Padarysime tai vien todėl, kad ukrainiečiai žemyne gyvens daug geriau negu ukrainiečiai Rusijos okupacijos sąlygomis“, – teigė P.Porošenka.Jis kaltino provakarietišką Kijevo valdžią ir teisėsaugos institucijas neveiklumu, kai šalies rytuose stiprėja prorusiškos separatistinės jėgos.„Leisti, kad ginkluoti banditai vaikščiotų ir grasintų taikiems žmonėms, užiminėtų jėgos (struktūrų) padalinius, reiškia valdžios neveiklumą“, – P.Porošenka sakė per šeštadienį surengtą spaudos konferenciją vakariniame Rivnės mieste.Pasak jo, vietos teisėsaugos institucijos talkino vyriausybinius pastatus rytiniuose regionuose užimantiems ginkluotiems asmenims.Politikas pažymėjo, jeigu laimėtų gegužės 25 dieną vyksiančius prezidento rinkimus, jis pirmiausiai apsilankytų neramumų židiniu tapusiame rytiniame Donecko mieste.
NATO pakomentavo Rusijos pretenzijas AljansuiNATO šeštadienį pareiškė, kad Rusija, siekdama nukreipti dėmesį nuo savo veiksmų Ukrainos atžvilgiu, Aljansui iškėlė virtinę kaltinimų, grindžiamų klaidinančiai interpretuojamais faktais ir ignoruojančių NATO pastangas vystyti bendradarbiavimą su Maskva.„Rusija taip pat atliko nepagrįstų išpuolių prieš Ukrainos valdžios legitimumą ir panaudojo jėgą, siekdama užimti dalį Ukrainos teritorijos“, – sakoma ilgame komentare rusų kalba, kuris buvo paskelbtas NATO tinklalapyje.Tame pranešime pateikiama Maskvos ir Aljanso santykių apžvalga, kurioje neigiamas kaltinimas, jog NATO daugelį metų stengėsi nustumti Rusiją nuo tarptautinės arenos centro.„Prieš subyrant Sovietų Sąjungai ir Varšuvos sutarties organizacijai NATO pradėjo megzti ryšius, pasiūliusi dialogą vietoje konfrontacijos, kaip buvo aiškiai išdėstyta NATO viršūnių susitikime Londone 1990 metų liepą. Vėlesniais metais Šiaurės Atlanto aljansas skatino plėtoti dialogą ir bendradarbiavimą, kurti naujas bendravimo formas, tokias kaip Partnerystė už taiką (PfP) ir Euroatlantinės partnerystės taryba (EAPC), atviras visai Europai, taip pat ir Rusijai“, – pažymėjo Aljansas.
Ukraina ragina Maskvą nutraukti provokacijas rytiniuose regionuoseUkrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Deščycia šeštadienį pareikalavo, kad Maskva sustabdytų Rusijos specialiųjų tarnybų agentų „provokuojančius veiksmus“ šalies rytinėje dalyje, kai prorusiški kovotojai užėmė du pastatus Slovjansko mieste Donecko srityje.A.Deščysia nurodė, kad šiuos reikalavimus išsakė kalbėdamasis telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.Rusija neigia teikianti kokią nors pagalbą ginkluotiems prorusiškiems aktyvistams, kurie užiminėja vyriausybinius pastatus Ukrainos rytiniuose regionuose ir dar tai akivaizdžiai padrąsinti praėjusį mėnesį Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.
Ukraina stabdo mokėjimus už dujas Rusijai, kol bus baigtos derybosUkrainos valstybinė energetikos bendrovė „Naftogaz“ įšaldė mokėjimus už dujas Rusijai, kol bus baigtos derybos dėl kainų, žiniasklaida šeštadienį citavo bendrovės generalinį direktorių Andrijų Kobolevą.Rusijos dujų eksporto monopolininkė „Gazprom“ anksčiau šį mėnesį pabrangino dujas vartotojams Ukrainoje nuo 268 iki 485 JAV dolerių už 1 000 kubinių metrų, sakydama, kad Kijevui nebegali būti taikomos ankstesnė nuolaida.„Nematome jokių priežasčių peržiūrėti kainos. Apie 500 dolerių kainą laikoma neatitinkančia rinkos kainų, nepagrįsta ir nepriimtina. Atitinkamai sustabdėme mokėjimus laikotarpiui, kol vyks derybos dėl kainos“, – A. Kobolevas sakė interviu savaitraščiui „Dzerkalo tyzhnia“.
Vicepremjeras Rusijos ateitį sieja su AzijaRusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas pareiškė, kad jo šalies ateitis sietina su Rytais, o ne Vakarais. „Visa mūsų perspektyva, ji ne Vakaruose, ji Rytuose. Būtent Rytuose Rusija šiandien ribojasi su Japonija, Kinija, greta – Indija, dvi Korėjos, visa Pietryčių Azija“, – kalbėjo jis šeštadienį Čeliabinske susitikęs su Južno Uralsko universiteto dėstytojais ir studentais.„Būsima visa XXI amžiaus istorija bus ten, Rytuose, ne Vakaruose, suspaustuose mažos Europos Sąjungos viduje. Europos Sąjunga visą laiką išgyvena kažkokius psichologinis, psichinius kompleksus, įveda kažkokias sankcijas“, – tęsė jis.„Na ir kas, kad mane į sankcijų sąrašą įrašė? Į Ameriką negalima, jachtos pirkti negalima, ištaigingu automobiliu nepasivažinėsiu. Ką jie apie mus galvoja, kad mes tikrai dėl to liūdėsime? Mes dabar Krymą turime, ten važinėsime“, – pridūrė vicepremjeras.
Paskelbta derybų data Europos Sąjungos (ES) pareigūnai oficialiai patvirtino, kad keturšalės derybos Ukrainos krizei sureguliuoti prasidės balandžio 17 dieną Ženevoje, praneša "Reuters"."Europos Sąjunga yra visiškai įsitraukusi į diplomatines pastangas Ukrainos krizei sureguliuoti ir politiniam sprendimui surasti", - rašoma ES diplomatinės tarnybos pranešime.Derybose ketina dalyvauti ES aukščiausioji užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, taip pat aukšti Kijevo ir Vašingtono atstovai.
Į Minską grįžo Ukrainos ambasadoriusUkrainos ambasada Baltarusijoje pranešė, kad į Minską po "politinių konsultacijų" grįžo ambasadorius Michailas Ježelis. Ambasadorius iš Minsko išvyko kovo pabaigoje, Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai "faktiškai pripažinus Krymo okupaciją". "Dėl kovo 23 dieną A. Lukašenkos pareiškimų Ukrainos užsienio reikalų ministerija konsultacijoms išsikvietė savo ambasadorių Baltarusijoje ir išsiuntė notą Baltarusijos kolegoms", - kovo 24 d. pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Jevgenijus Perebeinis.  
S. Lavrovas: Rusija nenori prisijungti kitų Ukrainos regionųRusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atmetė Vakarų kaltinimus, kad Maskva po Krymo pusiasalio aneksijos nori prisijungti ir daugiau Ukrainos regionų, praneša agentūra "RIA Novosti"."Mes to nenorime", - penktadienį pabrėžė S. Lavrovas. Tai esą nėra jo šalies interesas. Rusija, pasak ministro, nori, kad Ukraina išliktų kaip visuma savo sienų ribose. Tačiau vyriausybė Kijeve esą turi gerbti regionus.
G-7 ministrai sukirto rankomis dėl UkrainosVokietijos užsienio reikalų ministras Wolfgangas Schaeuble penktadienį pareiškė, kad jis ir kiti aukščiausio rango finansininkai iš septynių išsivysčiusių šalių (G-7) grupės sutarė dirbti kartu, kad Ukrainos krizė būtų išspręsta ir kad Rusija turi tame reikale dalyvauti. Plačiau...
Rusija Ukrainai grąžina užgrobtus laivusRusija pradėjo grąžinti Kryme dislokuotus Ukrainos Juodosios jūros flotilės karinius laivus Kijevui.Pranešama, kad iš Sevastopolio uosto šiuo metu tempiamas raketinis kateris „Prylukai“, kurį neutraliuose vandenyse perimsiantys Ukrainos kariškiai nuplukdys į Odesą. Rusų pareigūnų tvirtinimu, laivo būklė tokia prasta, kad jis sava eiga plaukti negali.Anksčiau Ukrainai tokiu pačiu būdu buvo perduotas tanklaivis „Fastivas“.Rusijos karinio jūrų laivyno ekspertai tvirtina, kad Ukrainai bus grąžinta 70 Kryme pasilikusių laivų, tačiau dauguma jų yra seni ir neprižiūrėti, todėl vargiai gali dalyvauti karinėse operacijose.
NATO neigia, kad nuotraukos, įrodančios rusų pajėgų sutelkimą Ukrainos pasienyje, yra senosNATO paneigė Maskvos teiginius, kad Aljanso paskelbtos palydovinės nuotraukos, įrodančios rusų dalinių sutelkimą Ukrainos pasienyje, yra senos. Šios nuotraukos darytos kovo pabaigoje - balandžio pradžioje, penktadienį NATO karinėje būstinėje Monse pabrėžė vienas pareigūnas. Jo teigimu, "nėra duomenų apie karinį aktyvumą šiame regione 2013 metais ar 2014-ųjų pradžioje". Rusija tuo tarpu tikina, kad minėtos nuotraukos darytos 2013 metų rugpjūtį.NATO nuotraukas paskelbė ketvirtadienį. Jos esą įrodo, kad Rusija prie Ukrainos sienos yra sutelkusi gausias savo pajėgas. Aljanso duomenimis, čia dislokuota apie 40 000 rusų karių. Be kita ko, nuotraukose matyti dešimtys šarvuočių ir karinių automobilių, naikintuvų ir sraigtasparnių.
Ukrainos premjeras ragina prorusiškus aktyvistus Donecke atsitraukti ir atiduoti ginklusUkrainos vyriausybės vadovas Arsenijus Jaceniukas penktadienį paragino pietrytinės Donecko srities administracijos būstinę užėmusius separatistus palikti pastatą ir atiduoti ginklus.„Aš pasisakau prieš bet kokius jėgos panaudojimo scenarijus. Raginu palikti neteisėtai užimtas patalpas ir atiduoti ginklus“, - sakė premjeras per apsilankymą Donecko mieste.Balandžio 6 dieną prorusiški aktyvistai užėmė Donecko srities administracijos pastatą ir jame užsibarikadavo.Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas anksčiau šią savaitę pateikė jiems ultimatumą per 48 valandas palikti užimtą pastatą ir sudėti ginklus. Ministras neatmetė galimybės panaudoti jėgą, jei aktyvistai neatsitrauks.
A. Jaceniukas lankosi Rytų UkrainojeUkrainos laikinasis ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas atvyko į šalies rytus susitikti su regiono lyderiais. Šiuo vizitu siekiama rasti išeitį iš susidariusios aklavietės, kada prorusiškai nusiteikę protestuotojai nesutinka palikti užblokuotų administracinių pastatų, skelbia BBC ir AP.A. Jaceniukas penktadienį Donecke, kur prorusiški separatistai užėmė administracijos pastatą ir ragina surengti referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos, susitiko su vietos valdininkais. Premjeras paragino vietos lyderius pasakyti žmonėms, kad Kijevo vyriausybė užtikrins saugumą ir ekonomikos augimą šalies rytuose, informavo naujienų agentūra "Interfax". Be kita ko, A. Jaceniukas pažymėjo, kad jis įsipareigoja ir pažada regionams suteikti daugiau galių.Susitikime, kuriame nedalyvavo separatistų atstovai, A. Jaceniukas sakė, kad regiono administracijoms bus patikėta daugiau įgaliojimų. Tačiau nežinoma apie kokius įgaliojimus kalbėjo premjeras ir ar tai nuramins separatistus.Pranešama, kad A. Jaceniukas vyks į Dnipropetrovsko miestą, kuriame taip pat vyko demonstracijos. Neramumai šios savaitės pradžioje išplito ir į dar vieną rusakalbių miestą Luhanską, kur aktyvistai užblokavo Valstybės saugumo tarnybos pastatą.Ukrainiečių pareigūnai bando derėtis su protestuotojais, pasiūlydami jiems apsaugą nuo kriminalinio persekiojimo, jei jie savo noru sudės ginklus ir paliks okupuotus administracinius pastatus.
NATO vadovas: Rusijos veiksmai neteisėtiBulgarijoje besilankantis NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas dar kartą paragino Rusiją atitraukti kariuomenę nuo rytinių Ukrainos sienų ir gerbti Kijevo suverenitetą, rašo AP.Po susitikimo su Bulgarijos prezidentu Rosenu Plevnelijevu NATO vadovas teigė, kad Rusijos veiksmai jėga perbraižyti Europos sienas, riboti Ukrainos suverenitetą ir atkurti buvusią įtakos sferą prieštarauja tarptautinėms teisės normoms.Anot A. F. Rasmuseno, Aljansas jau ėmėsi priemonių „neteisėtiems“ Maskvos veiksmams pažaboti ir nestabilumui Juodosios jūros regione sumažinti. Tuo pačiu generalinis sekretorius paragino krizę spręsti politinėmis priemonėmis, pabrėžęs, jog Aljansas karinių veiksmų Ukrainoje nesvarsto.
Per neramumus Kijevo Maidane žuvo 780 žmonių, tikina savanorė medikėUkrainos valdžia sąmoningai nuslėpė tikrąjį Kijeve vykusių masinių protestų aukų skaičių, teigia Maidano savanorių medikų atstovė.Oficialiais Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo 2013 metų lapkričio iki šių metų vasario pabaigos per neramumus Maidanu vadinamoje pagrindinėje Kijevo Nepriklausomybės aikštėje žuvo 104 žmonės, dauguma jų - per kruvinus susirėmimus vasario 18-20 dienomis (tos aukos ukrainiečių pagarbiai vadinamos „Dangiškąja šimtine“).Tuo tarpu Maidano medikai savanoriai sako, kad per neramumus Maidane ir kitus su protestų judėjimu susijusius incidentus žuvo 780 žmonių.„Mūsų žiniomis, žuvo 780 žmonių“, - ketvirtadienį Kijeve žurnalistams sakė savanorė medikė Anastasija Poliščuk.„Į šį skaičių įtraukti maždaug 300 asmenų, kurie dingo iš ligoninių. Juos išvežė ir sudegino krematoriumuose. Dėl tų žmonių kreipiamasi, jų ieško, bet negali rasti“, - sakė ji.„Beveik 200 sužeistųjų, kurie negalėjo savarankiškai judėti, nematė, buvo patyrę galvos ir smegenų traumas - sudegė gyvi. Lavonai iš ten buvo išvežami nežinoma kryptimi juodos spalvos „Volkswagen“ mikroautobusais be registracijos numerių“, sakė A.Poliščuk.Pasak jos, savanoriai medikai savo akimis matė daugiau nei pusę aukų, todėl jie neabejoja šiais skaičiais.Į bendrą aukų skaičių įtraukti apie 20 žuvusių milicininkų, „Berkut“ ir kitų milicijos specialiosios paskirties dalinių narių bei „Dangiškoji šimtinė“, sakė A.Poliščuk.
Ukrainos premjeras tikina, kad Kijevas pasirengęs dialogui su regionaisUkrainos premjeras penktadienį patikino neramius rytinius šalies regionus, kad vyriausybė pasirengusi suteikti jiems daugiau galių.Arsenijus Jaceniukas susitiko su tų regionų valdžios atstovais Donecke, kur prorusiški aktyvistai tebėra užėmę vietos administracijos pastatą ir Krymo pavyzdžiu reikalauja referendumo, kad galėtų atsiskirti nuo Ukrainos ir prisijungti prie Rusijos.Doneckas ir kiti pramoniniai miestai Ukrainos rytuose buvo Kremliaus remto Viktoro Janukovyčiaus, kuris vasarį, po kelis mėnesius trukusių protesto, neteko prezidento posto, elektorato bazė.Praėjusį mėnesį Krymas prorusiškos valdžios organizuotame referendume triuškinama balsų dauguma pasisakė už prisijungimą prie Rusijos ir buvo jos aneksuotas.A.Jaceniukas penktadienį vykusiame susitikime, kuriame separatistų atstovai nedalyvavo, sakė, kad regionams turėtų būti deleguota daugiau įgaliojimų.Tačiau neaišku, kokius įgaliojimus jis turėjo galvoje ir ar to pakaktų nuraminti separatistines nuotaikas.Premjeras susitikime sakė, kad centrinė valdžia pasirengusi ne tik vesti dialogą su regionais, bet ir įgyvendinti kiekvieno šalies piliečio teisėtus reikalavimus.Vyriausybės vadovas pažymėjo, jog reikalinga konstitucinė reforma, kurią įgyvendinant regionai gautų daugiau valdžios įgaliojimų.„Toks institutas, kaip sričių valstybinės administracijos, turi likti praeityje“, - sakė jis.A.Jaceniukas pabrėžė, kad keisdami konstituciją „mes norime sureguliuoti įgaliojimus tarp parlamento, prezidento ir ministrų kabineto“, ir pridūrė, jog „mūsų bendras uždavinys - subalansuoti valdžią tarp centro ir regionų“.
Krymo parlamentas priėmė naują KonstitucijąPraėjusį mėnesį prie Rusijos prisijungusio Krymo parlamentas penktadienį patvirtino naują Konstituciją, praneša „RIA Novosti“.Konstitucijos tekstui pritarė dauguma deputatų - 88 iš 100 parlamentarų balsavo už dokumento priėmimą.Krymas kovą paskelbė nepriklausomybę nuo Ukrainos ir pasirašė sutartį dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos. Tą pačią savaitę sutartį ratifikavo Rusijos parlamentas ir šalies vadovas Vladimiras Putinas.Krymas, kurio gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, iniciatyvą dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos pradėjo atsisakius pripažinti naująją vyriausybę Kijeve teisėta šalies valdžia po vasarį įvykdyto prezidento Viktoro Janukovyčiaus atstatydinimo.
Rusija reikalauja Ukrainos neutralumoRusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareikalavo, kad Ukraina teisiškai įsipareigotų likti neutralia valstybe, ir pabrėžė, jog Maskva yra nusistačiusi prieš Kijevo siekius įstoti į NATO.„Žinoma, reikės tvirtų, įstatymais įtvirtintų garantijų dėl Ukrainos neblokinio statuso išlaikymo“, – S.Lavrovas sakė per susitikimą su Rusijos nevyriausybinių organizacijų atstovais.Rusijos naujienų agentūros taip pat citavo S.Lavrovo žodžius, jog Maskva pasiruošusi dalyvauti ateinančią savaitę vyksiančiose keturšalėse derybose su JAV, Europos Sąjungos (ES) ir Ukrainos atstovais.Jis pažymėjo, kad į tų derybų darbotvarkę turėtų būti įtrauktas klausimas dėl Ukrainos įsiskolinimų už Rusijos tiekiamas dujas.S.Lavrovas taip pat pabrėžė, kad krizės Ukrainoje deeskalacija įmanoma.„Manau, kad visiškai įmanoma užtikrinti Ukrainos krizės deeskalaciją“, – sakė jis.Rusijos diplomatijos vadovas pridūrė, kad tam „būtina liautis primetinėti įvykusius faktus, liautis bet kokiais būdais legitimizuoti Maidano vyriausybę“.S.Lavrovas pažymėjo, kad Ukrainai taip pat būtina reali, o ne „kosmetinė“ konstitucijos reforma.
Rusija įtraukė Krymą į subjektų sąrašą savo KonstitucijojeKrymas ir Sevastopolis įtraukti į Rusijos Federacijos sąrašą Rusijos Konstitucijoje.Į Rusijos Konstitucijos trečiojo skyriaus „Federalinė sistema“  65-ojo straipsnio sąrašą įtraukti du nauji subjektai, skelbia „RIA Novosti“.  Nauja Konstitucijos redakcija paskelbta oficialiame Rusijos teisinės informacijos interneto portale, praneša unian.net.  Naujienų agentūra UNIAN primena, kad po Krymo okupacijos neteisėta Krymo autonominės respublikos valdžia kovo 16 dieną surengė neteisėtą referendumą ir pareiškė, kad 97 proc. jame balsavusių žmonių pasisakė už Krymo prisijungimą prie Rusijos.Po dviejų dienų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir neteisėti Krymo bei Sevastopolio valdžios atstovai pasirašė susitarimą dėl Krymo prijungimo prie Rusijos ir naujų subjektų Rusijos Federacijoje įkūrimo. Dar po kelių dienų Rusijos Federacjos Taryba vienbalsiai patvirtino Krymo aneksavimą.  Praktiškai visos pasaulio šalys pasmerkė Kremliaus veiksmus ir nepripažino Ukrainos teritorijos padalijimo. 
Ukrainos premjeras Jaceniukas lankysis šalies pietryčiuoseUkrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas penktadienį lankysis Donecko ir Dnipropetrovsko miestuose šalies pietryčiuose, savo interneto svetainėje pranešė Ukrainos vyriausybė.„Donecke ir Dniepropetrovske Arsenijus Jaceniukas susitiks su Donecko, Luhansko, Charkovo, Dniepropetrovsko ir Zaporožės regionų administracijų vadovais, miestų merais, saugumo struktūrų vadovais ir pramonės įmonių atstovais, kad aptartų situaciją šiuose regionuose, valdžios decentralizavimo klausimus ir Ukrainos naująjį konstitucijos projektą“, – sakoma pranešime.
Ukrainos finansų ministerija: sąlygos, būtinos paramai iš TVF gauti, įvykdytosKijevas įvykdė sąlygas, būtinas gauti pirmąją finansinės paramos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) dalį, pareiškė Aukščiausiosios Rados paskirtas finansų ministras Aleksandras Šlapakas Vašingtone, kur vyksta pavasarinė TVF ir Pasaulio banko sesija.Tarptautinis valiutos fondas paskelbė suteiksiantis Ukrainai 14-18 mlrd. dolerių finansinę paramą per dvejus metus pagal stabilizavimo programą "stand-by". Pirmoji 3 mlrd. dolerių dalis gali būti išduota jau artimiausiais mėnesiais.Mainais į finansinę paramą Ukraina turi užtikrinti didesnį grivinos kurso lankstumą, palaipsniui padidinti tarifus už komunalines paslaugas, įgyvendinti pensijų reformą ir sumažinti valstybės išlaidas.
Luhanske prorusiški separatistai atmetė Ukrainos vyriausybės pateiktą amnestijos pasiūlymąUkrainos rytiniame Luhansko mieste ginkluoti prorusiški separatistai atmetė Kijevo pateiktą amnestijos pasiūlymą vyriausybės pastatus šią savaitę užėmusiems protestuotojams ir paragino kitus ignoruoti proeuropietišką Kijevo vyriausybę.Ukrainos laikinasis prezidentas Olehas Turčynovas ketvirtadienį pažadėjo, kad prorusiški kovotojai, užėmę vyriausybinius pastatus kai kuriuose rytiniuose miestuose, išvengs baudžiamosios atsakomybės, jeigu sudės ginklus ir nutrauks jau keturias dienas trunkančią įstaigų okupaciją.Saugumo tarnybos pastatą užėmę neperšaunamomis liemenėmis apsirengę ir Kalašnikovo automatais, pistoletais ir kitokiais šautuvais ginkluoti protestuotojai pareiškė, kad sudės ginklus tik tuomet, jei Kijevas sutiks surengti referendumą dėl regiono ateities.„Mes reikalaujame konkrečiai referendumo dėl federalizavimo, kad būtų išgirsta žmonių valia“, – sakė Aleksejus Kolekinas, vienas iš protesto lyderių, užsibarikadavusių penkių aukštų pastate.Šie reikalavimai primena įvykius Ukrainos Krymo regione, kuris paskelbė nepriklausomybę ir balsavo už prisijungimą prie Rusijos. Kijevas jiems nepritaria sakydamas, kad tai yra dalis Rusijos vadovaujamo plano, kurio tikslas suskaldyti šalį.
Luhansko Saugumo tarnybos pastate ruošiamasi šturmuiLuhanske prorusiškai nusiteikę mitinguotojai, užgrobę ir užblokavę Ukrainos saugumo tarnybos pastatą, vėl pradėjo ruoštis galimam jo šturmui.   Kaip skelbia UNIAN korespondentas, aktyvistai per mikrofoną perspėja susirinkusius žmones apie būsimą pastato užėmimą. Jų teigimu, saugumo pajėgos šturmuoti pastatą gali dar šią dieną, rašo unian.net.  Teritorijoje priešais Sauguo tarnybos pastatą šiuo metu yra apie 200 žmonių. Girdisi tradiciniai raginimai prijungti regioną prie Rusijos, skamba muzika, visi norintys sako kalbas.Cerkvėje, kuri stūkso netoli Atminimo skvero, dažnai skambina varpas. Atvežami ir iškraunami stikliniai buteliai degiems skysčiams, o paruošti mišiniai stovi pridengti polietileno plėvele ir plastikinėmis stiklinėmis. Keliuose nuo patikrinimo punktų pusės atsirado juostos su dygliais. Saugumo tarnybos pastato trečiojo aukšto languose pasirodė raudoni kryžiai, veikiausiai žymintys medicinos punktą.
Palydovinės nuotraukos: Rusija pasirengusi karuiNATO skaičiavimais, šiuo metu prie sienos su Ukraina bazuojasi apie 40 tūkst. Rusijos karių, kurie, esant reikalui, per kelias valandas pasiektų reikiamą taikinį.Vis intensyvėjantis Maskvos ir Kijevo žodžių karas leidžia manyti, jog karinio konflikto galimybė vis dar egzistuoja, BBC rašo apžvalgininkas Jonathanas Marcusas.Trumpiau tariant, Rusijai dabar tereikia tinkamo preteksto veržtis į Ukrainą, nes parengiamieji tokios scenarijaus darbai jau seniai atlikti.Plačiau...
K. Lagard: TVF planuoja patvirtinti bendradarbiavimo su Ukraina programą iki gegužėsTarptautinio valiutos fondo (TVF) valdyba paramos Ukrainai programą patvirtinti turi "balandžio pabaigoje arba pačiomis pirmosiomis gegužės dienomis". TVF vadovė Kristina Lagard (Christine Lagarde) apie tai pranešė ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje prieš TVF ir Pasaulio banko pavasario konferenciją.Naujienų agentūros ITAR-TASS paklausta, ar programoje bus lėšų, skirtų padėti Ukrainai padengti įsiskolinimus už tiekiamas Rusijos dujas ir laiku atsiskaityti su Maskva, K. Lagard atsakė teigiamai. Anot jos, programoje bus suteiktos "galimybės šaliai atsiskaityti su bet kokiais teisėtais kreditoriais."Paklausta ar yra visiškai tikra, kad parama Ukrainai bus sėkminga ir ar negali potenciali šios nesėkmė "palaužti pasitikėjimą TVF", K. Lagard atsakė, kad jie nepradeda derybų tikėdamiesi sėkmės.
Putinas perspėja Europos vadovus: dėl Ukrainos skolų liksite be dujųRusijos prezidentas Vladimiras Putinas informavo kelis Europos lyderius apie „kritinę padėtį“, atsiradusią dėl Ukrainos įsiskolinimo už gamtines dujas, ir apie galimą jos įtaką dujų tranzitui į Europą, ketvirtadienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.„Tikrai, diplomatiniais kanalais šiandien toks Putino pasirašytas laiškas buvo perduotas Rytų ir Vakarų Europos valstybių vadovams. Šios korespondencijos kopija išsiųsta į Briuselį“, – informavo valstybinė naujienų agentūra RIA, cituodama prezidento atstovą Dmitrijų Peskovą.Plačiau...
Gynybos ministerija: daugiausia Rusijos karių sutelkta už 40–50 km nuo Ukrainos sienųUkrainos Gynybos ministerija neatmeta galimybės karinės agresijos iš Rusijos pusės pasienyje.Taip šiandien Kijeve atsakydamas į žurnalistų klausimą teigė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo vadovavimo centro viršininko pavaduotojas Aleksandras Rozmazninas, informuoja unian.net.Anot jo, dalis Rusijos karių, esančių teritorijose netoli Ukrainos sienos, kiek sumažinta, bet didžiausias jų skaičius – už 40–50 km nuo sienų.„Visiems suprantama, kad kareiviams – ne problema per trumpą laiką įveikti šitą atstumą. Tai yra, agresijos grėsmės klausimas nedingsta“, – sakė A. Rozmazninas.
Britanija, Švedija ir Lenkija nori civilinės misijos UkrainojeNaujienų agentūra"Reuters" tvirtina gavusi Europos Sąjungos (ES) institucijų dokumentų, kuriuose Didžioji Britanija, Švedija ir Lenkija spaudžia Bendriją į Ukrainą pasiųsti patarėjus teisinei ir policijos sistemai stabilizuoti.Dokumentuose rašoma, kad tokia misija padėtų atkurti Ukrainos policijos pajėgas ir teisės viršenybę trumpuoju laikotarpiu, šalyje vykstant epizodiškiems smurto protrūkiams."Teisės viršenybės atkūrimas yra esminis žingsnis stabiliai Ukrainos ateičiai. Todėl siūlome surengti pajėgumų stiprinimo misiją, kuri paremtų policijos ir teisinės sistemos darbą,- teigiama pasiūlyme. - Šis veiksmas šaliai pasiųstų aiškią ES paramos žinutę (...) Ukrainos noras kuo greičiau įgyvendinti Asociacijos ir prekybos susitarimo nuostatas Bendrijai suteiktų naudingą svertą reikalauti tikrų pokyčių teisinėje sistemoje".Kad toks pasiūlymas įsigaliotų jam turės pritarti visų 28 ES šalių atstovai, tačiau aukšto rango nepristatęs ES diplomatas teigia, jog dauguma valstybių neskubės patvirtinti tokios misijos ir suteiks daugiau laiko ESBO stebėtojams.
Rusija beprasmiškomis vadina Vakarų sankcijasRusija Vakarų sankcijas šaliai dėl Ukrainos krizės vadina beprasmiškomis ir įspėja pirmiausiai Vokietiją dėl žalos ilgametei partnerystei, praneša agentūra "Reuters"."Kuo griežtesnės bus sankcijos, tuo tvirčiau elgsis rusų visuomenė", - ekonomikos konferencijoje Berlyne ketvirtadienį pareiškė Rusijos vicepremjeras Igoris Šuvalovas. Anot jo, grasinimai neprivers nei prezidento Vladimiro Putino, nei kitų rusų užimti tokią poziciją, kurios norėtų JAV, Vokietija ar kitos Vakarų partnerės. Vicepremjeras kartu įspėjo netempti Ukrainos Vakarų kryptimi. Tai esą "tikrai būtų nusikalstama".Rusijai aneksavus Krymą, Vakarai paskelbė sankcijas, kurios apima ir kelionių draudimą aukštiems Rusijos ekonomikos atstovams. Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) ir JAV grasina Maskvai ir naujomis sankcijomis.Neprotingais I. Šuvalovas vadino Vakarų svarstymus mažinti priklausomybę nuo rusiškos naftos ir dujų. Tokie debatai pirmiausiai Vokietijoje įgavo pagreitį. "Jei jūs norite sumažinti priklausomybę, būsite priklausomi nuo kitų", - sakė jis. Rusija, ant vicepremjero, turi kitų potencialių partnerių energijos tiekimui. Jis turėjo omenyje tokias Azijos valstybes, kaip Kiniją. Pareigūnas pabrėžė, kad Rusija ir praėjusiais dešimtmečiais visada punktualiai tiekė naftą ir dujas. Jo šaliai esą negalima primesti nepatikimumo.Apklausos rodo, kad dauguma Vokietijos gyventojų yra už ramius ir apdairius santykius su Rusija, o ne už sankcijas Ukrainos krizėje. I. Šuvalovas sakė esąs įsitikinęs, kad padėtis po kurio laiko nurims, ir Rusija bei Vakarų šalys vėl atnaujins pokalbius dėl bendros Europos ekonominės erdvės.
Paviešinti V. Janukovyčiaus imperijos tyrimo duomenysUkrainos valstybinė finansų stebėsenos tarnyba atliko buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus, ankstesnės vyriausybės ir su ja susijusių asmenų veiklos tyrimą bei tyrimą dėl galimo pinigų plovimo ir šių metų kovą nusiuntė teisėsaugos institucijoms 126 bylas dėl 77,2 mlrd. grivinų (16,1 mlrd. Lt).Plačiau...
Nikolajeve separatistai užpuolė žurnalistą Nikolajeve agresyviai nusiteikę prorusiški aktyvistai užpuolė vietos internetinio leidinio prestupnosti.net žurnalistą Aleksejų Drozdovą ir apipylė jį briliantine žaluma.Plačiau...
Kijeve gaisras nuniokojo Komunistų partijos biurąUkrainos komunistų partijos biure Kijevo centre trečiadienio vakarą įsiplieskė gaisras, kuris smarkiai nuniokojo patalpas, tačiau žmonės nenukentėjo, pranešė pareigūnai, kurie neatmeta prielaidos, jog pastatas buvo padegtas.Liepsnos, apėmusios keturių aukštų pastatą Borisoglebovskos gatvėje trečiadienį apie 22 val. 20 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, nuniokojo pirmąjį ir antrąjį aukštą – išdegė apie 220 kvadratiniai metrai patalpų, nurodė Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.Ugniagesiai baigė malšinti liepsnas ketvirtadienį 44 min. po vidurnakčio.„Tikėtina, kad gaisro priežastimi tapo padegimas. Trijose vietose vienu metu gaisras negalėjo prasidėti (savaime)“, – radijas „Svoboda“ ketvirtadienį citavo ugniagesį Olehą Nečupijų.Anksčiau trečiadienį Valstybinės vykdomosios tarnybos pareigūnai kartu su milicija išvarė iš Komunistų partijos biuro vadinamojo Maidano protestų judėjimo kovotojus, kurie tas patalpas užėmė vasarį.Pareigūnai pažymėjo, kad prieš aktyvistus nebuvo naudojama jėga.Ukrainos komunistų partijos frakcija Aukščiausioje Radoje sakė boikotuosianti balsavimus, kol bus išvaduota jos būstinė.
Rusija dėl krizės Ukrainoje užsipuolė NATORusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį apkaltino NATO išnaudojant krizę Ukrainoje, kad pagerintų savo reputaciją tarp sąjungininkų ir pateisintų savo egzistavimą, sutelkdama prieš menamą grėsmę.Plačiau...
Rusija atsižada Ukrainoje suimtos savo šnipės: jai buvo negerai su galvaUkraina trečiadienį pranešė suėmusi vieną jauną aktyvistę iš Rusijos, kuri, kaip įtariama, organizavo diversijas per promaskvietiškų jėgų protestus ir pašovė kelis žmones.Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) nurodė, kad 22 metų Marija Koleda buvo suimta šalies pietinėje dalyje, „kai vykdė (Rusijos) specialiųjų tarnybų užduotis, turinčias padėti destabilizuoti padėtį“.Plačiau...
Rusija dalyvaus G-20 susitikime AustralijojeAustralijos iždo ministras Joe Hockey ketvirtadienį pranešė, kad Rusija dalyvaus vėliau šiais metais Brisbano mieste vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių viršūnių susitikime. Šiuo pareiškimu J.Hockey padėjo tašką svarstymuose, ar Rusijai nebus uždrausta dalyvauti G-20 susitikime dėl praėjusį mėnesį įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos. „Rusija, žinoma, bus prie stalo“, - sakė ministras televizijai CNBC, duodamas interviu Vašingtone. „Tai ekonominis forumas. Mes, suprantama, aptarsime kai kuriuos geopolitinius iššūkius Ukrainoje, tačiau neleisime jiems dominuoti mūsų darbotvarkėje, kurioje pagrindinis dėmesys skiriamas pasaulio ekonomikos augimo skatinimui“, - sakė jis.
G7 finansų ministrai aptars krizę UkrainojeSeptynių svarbiausių pramoninių valstybių (G7) finansų ministrai ketvirtadienį Vašingtone aptars krizę Ukrainoje, praneša agentūra "Reuters". Diplomatinių šaltinių duomenimis, viena iš temų taip pat bus pasaulio ekonomikos padėtis. G7 finansų ministrų susitikimas vyks prieš penktadienį rengiamas Didžiojo dvidešimtuko (G20) konsultacijas. Be to, savaitgalį Vašingtone vyks Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko pavasario sesija. G7 šalių grupei priklauso JAV, Japonija, Vokietija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Italija ir Kanada. G20 narė yra ir Rusija.
Rusijos TV laidoje Ukrainą užstojęs rusų žurnalistas patyrė puolimąKetvirtadienį Rusijos pirmuoju kanalu transliuotoje laidoje „Politika“ jos dalyviai tiesioginiame eteryje užsipuolė leidinio „Nezavisimaja gazeta“ vyriausiąjį redaktorių Konstantiną Remčiukovą, kuris gynė Ukrainą. Plačiau...
Rusijos ir JAV diplomatijos vadovai dukart per dieną susiskambino dėl UkrainosRusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį dukart skambino Rusijos diplomatijos vadovui Sergejui Lavrovui aptarti krizės Ukrainoje, dėl kurios smarkiai pašlijo Maskvos ir Vašingtono santykiai. Plačiau...
Iš traukinių stoties Charkove evakuota 620 asmenųCharkove, gavus pranešimą, jog užminuota centrinė traukinių stotis, evakuota 620 žmonių, praneša unian.net. Pranešama, jog apie 16 val. vietos laiku gautas anoniminis pranešimas, jog stotis yra užminuota. Vėliau paaiškėjo, jog visgi sprogmenų stotyje nerasta. 
Ukrainiečiai savo kariuomenei paaukojo milijonus doleriųUkrainos kariuomenė, jos pačios duomenimis, gavo beveik 8 mln. dolerių aukų. Aukoti pinigus ginkluotosioms pajėgoms kovą paragino finansų krizės krečiamos šalies Gynybos ministerija, praneša agentūra "RIA Novosti".Reaguodamos į akciją "Paremk Ukrainos kariuomenę", bendrovės ir privatūs asmenys jau pervedė daugiau kaip 91,5 mln. grivinų (7,8 mln. dolerių), trečiadienį pareiškė ministerijos finansų skyriaus vadovo pavaduotojas Sergejus Vinikas. Už 57,5 mln. grivinų (4,9 mln.) dolerių ketinama pirkti neperšaunamų liemenių, miegmaišių ir ryšių įrangos.Vasarį Ukrainoje buvo atstatydintas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Kovą naujoji vyriausybė pareiškė, kad šalį yra ištikusi didžiausia per 20 metų ekonominė krizė.
R. Sikorskis: V. Putinas žada Europai pragarą Rusija finansuoja diversinę veiklą Ukrainoje, pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslavas Sikorskis interviu CNN.„Stipresnė valstybė iš pradžių užima silpnesnės valstybės dalį, vėliau finansuoja diversinę veiklą, tai aiškindama etninėmis problemomis, kurios neegzistuoja“, – teigia R. Sikorskis. Plačiau...
Griežtėja Rusijos tonas dėl UkrainosTrečiadienį Rusija pagrasino Ukrainai, kad, jeigu Kijevas nesumokės savo įsiskolinimų už dujas ir galiausiai nesutiks su padidėjusia kaina, importuoti rusiškas dujas šalis galės tik iš anksto už jas sumokėjusi.Plačiau...
V. Putinas ragina ES skirti finansinę paramą UkrainaiRusijos prezidentas Vladimiras Putinas primygtinai paragino Europos Sąjungą (ES) skirti finansinę paramą praktiškai bankrutavusiai Ukrainai.Briuselis po valdžios pasikeitimo Kijeve pripažino provakarietišką šalies vadovybę, tačiau iki šiol neskyrė konkrečios pagalbos - nė vieno dolerio, nė vieno euro, trečiadienį pareiškė V.Putinas, kurį cituoja agentūra "Interfax". "Rusija tuo tarpu valdžios Kijeve nepripažįsta, tačiau iki šiol tęsia savo ekonominę paramą ir subvencijas šimtais milijonų ir milijardų dolerių", - pabrėžė prezidentas susitikime su vyriausybe, pridurdamas, kad "ši situacija, žinoma, amžinai netruks". ES yra pažadėjusi Ukrainai 11 mln. eurų paramą už tam tikrų sąlygų įvykdymą.Ukraina stovi ant bankroto slenksčio. Maskvos duomenimis, Ukraina vien tik už dujas skolinga Rusijai daugiau kaip 2,2 mlrd. dolerių (1,6 mlrd. eurų).V. Putinas pareikalavo derybų dėl to, kaip ši suma galėtų būti apmokėta. Situacija yra "sudėtinga, jei ne kritiška", akcentavo jis. Jei derybos nebus sėkmingos, Rusija esą išsems visas galimybes, numatytas sutartyse. V. Putinas neatmetė, kad dujos šaliai bus tiekiamos tik už išankstinį apmokėjimą. "Tiek, kiek jie sumokės, tiek (dujų) ir gaus", - teigė jis.Kartu prezidentas pareikalavo griežtai laikytis visų sutarčių su kaimynine šalimi. Rusijos premjero Dmitrijaus Medvedevo duomenimis, bendra Ukrainos skola Maskvai siekia 16,6 mlrd. JAV dolerių.Ir jis pagrasino, kad ateityje Ukraina dujų gaus tik tada, kai iš anksto už jas sumokės. V. Putinas pareiškė nurodęs koncernui "Gazprom" kol kas tokios priemonės netaikyti. Ukraina maždaug pusę jai reikalingų dujų gauna iš Rusijos.Praėjusiomis dienomis "Gazprom" dujų kainą Ukrainai padidino 80 proc. iki 485 dolerių už kiekvieną kubinį metrą.
JAV valstybės sekretoriaus padėjėja: Rusija įsipainiojusi į neramumus UkrainojeJAV valstybės sekretoriaus John Kerry padėjėja Victoria Nuland pareiškė neabejojanti, jog už neramumus rytinėse Ukrainos provincijose atsakinga Rusija, rašo "Reuters".Anot aukšto rango diplomatės, tokios pozicijos laikosi dauguma Vašingtono pareigūnų."Nemanau, kad yra kokių nors abejonių dėl tiesioginio Rusijos įsitraukimo", - JAV Kongreso klausyme Ukrainos krizei aptarti pareiškė V. Nuland, vadovaujanti JAV diplomatijai Europoje.Antradienį JAV valstybės sekretorius Dž. Keris išreiškė panašią nuomonę, pareiškęs, jog separatistinius neramumus Charkove, Luhanske ir Donecke palaiko Rusijos "agentai".
Charkove Antimaidano aktyvistai apsupo „Berkut“ bazęUkrainos Charkovo mieste Antimaidano aktyvistai apsupo buvusių specialiųjų pajėgų „Berkut“ bazę, skelbia naujienų agentūra UNIAN.Kaip skelbia žiniasklaida, šią informaciją prie Charkovo Kijevo apygardos teismo, kur šiandien bus sprendžiamas vietos valdžios pastate sulaikytų separatistų likimas, žurnalistams suteikė vienas Antimaidano aktyvistas, prisistatęs slapyvardžiu Spartakas.Kaip teigia Spartakas, Antimaidano aktyvistai blokuoja bazę, norėdami būti tikri, jog „Berkut“ kovotojai nesiims vaikyti Antimaidano akcijos dalyvių. Aktyvistas pridūrė, jog, vykdant regioninės valdžios administracijos pastato Charkove išlaisvinimo operaciją balandžio 8 dieną, dalyvavo „samdyti kovotojai“.Skelbiama, jog Antimaidano aktyvistai iš „Berkut“ bazės išleidžia patrulių automobilius, tad užtikrinti tvarką mieste esą netrukdo.„Mes „Berkut“ darbui netrukdome, patrulių automobilius išleidžiame. Neišleidžiame kariniams veiksmams parengtų autobusų“, - sako Spartakas.Balandžio 9 dieną prie Kijevo apygardos teismo Charkove protestuoja daugiau nei 100 žmonių. Teismas spręs, kokių priemonių imtis prieš sulaikytuosius separatistus.
Rusų kariai Kryme tyčia gadina Ukrainai perduodamą karinę techniką O sau rusai pasilieka geros materialinės ir techninės būklės techniką, praneša UNIAN. Rusų kariai perduoda Ukrainai vien seną techniką, kurią prieš išsiųsdami į žemyną dar ir tyčia sugadina, o naują ir mažai naudotą karinę techniką pasilieka sau.Kaip praneša UNIAN korespondentas, apie tai per spaudos konferenciją Kijeve pareiškė Ukrainos karinių jūrų pajėgų karininkas Aleksejus Mazepa.„Rusai atsirenka, kokią techniką perduoti Ukrainos pusei. Iš automobilių bataliono Bachčisarajuje visa technika, kuri rusų nesudomino, buvo pakrauta į traukinį ir išsiųsta į Ukrainą, tačiau daugumoje mašinų nebėra pavarų dėžių, pakeistos padangos. Vienas iš vaikinų, perėjusių į Rusijos pusę, paskambino mums ir papasakojo, kad automobiliai buvo sugadinti jau ant geležinkelio platformų – rusai atidarydavo kapotus ir daužydavo variklius“, – pabrėžė A. Mazepa.Jo duomenimis, sau rusai pasiliko techniką, kuri yra geros techninės ir materialinės būklės, konkrečiai, tai technika iš neliečiamųjų atsargų, pvz., benzinvežiai, kurių rida vidutiniškai nesiekia nė 50 km. „Taip pat rusai pasilieka sau maisto tarnybos techniką. Greičiausiai, planuoja didinti kariuomenės kontingentą Kryme, bet nespėja atsigabenti savo technikos“, – svarsto A. Mazepa.Gynybos ministerijos Krymo regioninio spaudos centro viršininkas Vladislavas Seleznevas pabrėžė, kad dabar Kryme vyksta naikintuvo „Mig-29“ paruošimo darbai, kad naikintuvas pats išskristų iš Krymo teritorijos, o kiti lėktuvai išrenkami ir į žemyninę Ukrainos dalį bus siunčiami sausuma. Kalbėdamas apie rusų užgrobtus Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus, jis pranešė, kad Ukrainai bus perduota korvetė „Ternopol“ bei du raketiniai kateriai – „Priluki“ ir „Fastov“.
Ukrainos Saugumas sulaikė ginkluotą rusų šnipęUkrainos saugumo tarnyba pranešė, kad sulaikė Rusijos Federacijos pilietę, kuri vykdė specialiųjų tarnybų užduotis, siekdama destabilizuoti padėtį pietinėse Ukrainos srityse. Iš sulaikytosios konfiskuotas trauminis pistoletas, pritaikytas šaudyti kovinėmis kulkomis. Plačiau...
VRM vadovas: padėtis Ukrainos rytuose gali būti sureguliuota per 48 valandasPadėtis Lugansko, Donecko ir Charkovo srityse, kur vyko masiniai mitingai, gali būti sureguliuota per artimiausias 48 valandas politiniais arba jėgos metodais. Tai trečiadienį prieš Ukrainos vyriausybės posėdį pareiškė šalies vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas. Pasak jo, VRM operacijos režimas "visose trijose srityse neatšauktas, ir mes bet kada galime atlikti visus numatytus veiksmus”. "Yra du variantai, du poliai - politinis sureguliavimas ir jėgos panaudojimas. Mes pasirengę ir vienam, ir kitam. Manau, kad viskas turi vykti taip, kaip Charkove”, - pridūrė jis.
Kovos už žmogaus teises veteranas S. Kovaliovas ragina stabdyti Maskvos ekspansiją UkrainojeRusijos kovos už žmogaus teises veteranas paragino Europą užkirsti kelią Maskvos „ekspansijai“ Ukrainoje, perspėdamas dėl tragiškų pasekmių, jeigu Kremlius nuspręs okupuoti kaimyninės šalies rytinius regionus.„Civilizuotam pasauliui iškilo pasirinkimas, kurio negalima išvengti“, – Sergejus Kovaliovas, kuris buvo vienas iš iškiliausių disidentų Sovietų Sąjungoje, rašo kreipimesi į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją (ETPA) ir tarptautinę bendruomenę.„Rusijai užėmus Krymą, kiekvieną dieną didėja nauja grėsmė – Ukrainos rytinių regionų okupacijos grėsmė“, – 84 metų aktyvistas pareiškė antradienį.Šią savaitę Prancūzijos mieste Strasbūre vyksta ETPA sesija. Ketvirtadienį delegatai planuoja priimti rezoliuciją dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.S.Kovaliovas, buvęs ETPA narys, ragino delegatus balsuojant dėl tos rezoliucijos „prisiminti Miuncheną ir Jalą – tragiškas abiejų konferencijų pasekmės“.Jis turėjo omenyje Europos lyderių faktinį sutikimą, kad nacistinės Vokietijos lyderis Adolfas Hitleris užimtų tuometei Čekoslovakijai priklausiusį Sudetų kraštą, taip pat Krymo kurorte Jaltoje įvykusį antinacistinės koalicijos lyderių susitikimą 1945 metais, kuriame buvo susitarta dėl Vokietijos padalijimo, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui.„Raginu tarptautinę bendruomenę spausti savo vyriausybes, kad jos imtųsi stabdyti Rusijos ekspansiją“, – sakoma S.Kovaliovo kreipimesi, kurio kopiją gavo naujienų agentūra AFP.Europos Sąjungos šalys nesutaria, kaip reikėtų reaguoti į Ukrainos krizę, o pozicijų skirtumus smarkiai lemia kai kurių Europos valstybių priklausomybė nuo Rusijos tiekiamų energetikos išteklių.
V. Putino į Krymą siųsti žmonės dabar juodą darbą atlieka Ukrainos rytuoseKaip skelbia naujienų agentūros UNIAN žurnalistai, žmonės, prieš kurį laiką destabilizavę situaciją Kryme, pastebėti Ukrainos rytinėse teritorijose, tokią informaciją spaudos konferencijos metu suteikė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pareigūnas Aleksejus Mazepa. „Mūsų vyrai turi informacijos – tiek tie, kurie pasitraukė iš Krymo, tiek tie, kurie ten liko. Jie, peržiūrėję naujienų pranešimus apie tai, kas vyksta šalies rytuose – Donecke, Charkove ir Luhanske – teigia atpažįstantys matytus asmenis. Tie patys asmenys dalyvavo užgrobiant karinius objektus Kryme. Gali būti, jog dalis separatistų, vadinamųjų V. Putino turistų, iš Krymo persikėlė į rytines teritorijas“, - teigia A. Mazepa.
Charkove aplink srities administracijos pastatą nuimtos milicijos užtvarosCharkove aplink Srities valstybinės administracijos pastatą nuimtos milicijos užtvaros.Ant šaligatvio priešais įėjimą į pastatą ir aplink jį pirmą kartą per pastarąsias dienas nėra milicininkų, informuoja unian.net.Teisėsaugininkai budi tik vidiniame kieme, į kurį įėjimas – iš Mironosicos gatvės. Laisvės aikštėje prie Vaikų ir jaunimo meno rūmų stovi keli milicijos automobiliai ir milicininkai.Charkovo srities valstybinės administracijos pastato išdaužyti langai uždengti fanera. Eismas Sumos gatve neuždarytas.Laisvės aikštėje priešais pastatą nėra nei prorusiškai nusiteikusių mitinguotojų, nei Euromaidano aktyvistų.Naktį į balandžio 8 d. prorusiški aktyvistai užgrobė Charkovo srities valstybinės administracijos pastatą. Balandžio 8-osios ryte Nacionalinės gvardijos specialiosios paskirties būriai atliko 15 min. trukmės operaciją per kurią pašalino aktyvistus iš pastato. Teisėsaugininkai sulaikė 64 asmenis. Balandžio 9 d. Kijevo rajono teismas pritaikys sulaikytiesiems laisvės atėmimo priemonę.
A. Merkel: Rusija neprisideda prie deeskalavimo Ukrainoje Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį sakė, jog Rusija nesiima būtinų žingsnių, kad sumažintų įtampą dėl Ukrainos.„Deja, daugelyje sričių nėra aišku, kad Rusija prisideda prie situacijos deeskalavimo“, – kalboje parlamentui sakė A.Merkel.„Todėl mes toliau darysime tai, ką darėme: viena vertus, sieksime dialogo, bet, kita vertus, aiškiai sakysime, kad, mūsų nuomone, Ukraina turi teisę į savo pačios vystymosi kelią. Mes to reikalaujame. Ukraina turi nuspręsti savo pačios ateitį“, – pažymėjo ji.A.Merkel sakė palaikanti JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry pasiūlymą surengti keturšales derybas, kurios taip pat dalyvautų Rusijos, Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES) diplomatai. Vokietijos lyderė nuolat palaikė kontaktus su Rusijos prezidentu V.Putinu nuo krizės Ukrainoje paaštrėjimo šių metų vasarį ir siūlė visus ginčus spręsti derybose. Tačiau jos tonas sugriežtėjo pastarosiomis savaitėmis, kai įtampa tarp Rusijos ir Ukrainos dar labiau padidėjo. A.Merkel grasino palaikyti ES ekonomines sankcijas Maskvai, jeigu Rusija tęstų intervenciją Ukrainos teritorijoje po praeitą mėnesį įvykdytos Krymo aneksijos. JAV antradienį apkaltino Rusiją siunčiant savo agentus į kaimyninę Ukrainą, kurie kursto separatistinę krizę jos rytiniuose regionuose.
Luhanske prorusiški protestuotojai toliau stato barikadas prie užimto saugumo būstinės pastatoUkrainos rytiniame Luhansko mieste trečiadienį tęsėsi prorusiškų aktyvistų mitingas, kuriame dalyvaujantys 300–400 žmonių stato barikadas.Praeitą naktį prie protestuotojų užimtos Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinės buvo susirinkę per tūkstantis žmonių, tačiau iki paryčių demonstrantų sumažėjo. Rytą jų vėl pradėjo daugėti.SBU pastatą okupavę ginkluoti asmenys visą naktį laukė saugumo pajėgų šturmo. Dabar jie stiprina anksčiau suręstas barikadas ir stato naujas.Mitingo dalyviai sako, kad vedamos derybos su vietos valdžia ir kad jie sutiko užmegzti dialogą, tačiau neatsisako anksčiau iškeltų reikalavimų.Kai kurie teisėsaugos pareigūnai sakė, kad užimtame pastate įkaitų nėra. Anksčiau trečiadienį naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad tą pastatą paliko 56 neginkluoti žmonės, tačiau pareigūnai teigė, kad jie nebuvo įkaitai.Praeitą naktį SBU pastate įsitvirtinusius aktyvistus aplankė parlamento narys Serhijus Tihipka, siekiantis Ukrainos prezidento posto, tačiau užgrobėjai atsisakė su juo bendrauti. Deputatas buvo įleistas į pastatą, kur aktyvistai jam pareiškė, kad suformuluos reikalavimus.Vėliau duodamas interviu vietos internetinei televizijai, S.Tihipka sakė, kad aktyvistų „reikalavimai pakankamai protingi“. Jis taip pat sakė nematęs jokių įkaitų SBU pastate.Vienas „Interfax“ korespondentas nurodė, kad Luhansko centrinėse gatvėse teisėsaugos pareigūnų nesimatė, išskyrus eismo inspektorius. Gatvės aplink SBU pastatą buvo užtvertos barikadomis.SBU būstinę šiame mieste praeitą sekmadienį surengto prorusiško mitingo dalyviai, o pareigūnai kėlė prielaidą, kad jame gali būti laikomi apie 60 įkaitų. Luhansko prokuratūra pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl masinių neramumų.Vėliau milicija paskelbė, kad į pastatą užėmusių asmenų rankas pateko ten laikyti šaunamieji ginklai.„SBU antiteroristinė grupė ... nustatė, kad piktadariai užminavo patalpas“, – sakoma antradienį paskelbtame SBU pranešime.Tarnyba reikalavo, kad aktyvistai paleistų įkaitus, pašalintų numanomus sprogmenis ir sudėtų ginklus.„Grasindami ginklais ir sprogmenimis, separatistai prievarta laiko apie 60 piliečių, neleidžia žmonėms palikti patalpų ir grįžti namo. Tai yra, taiko priemones, kurias naudoja teroristai“, – pažymima SBU pranešime.
Ukrainos saugumo pastatą Luhanske užėmę žmonės yra vietos gyventojaiUkrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinę rytiniame Luhansko mieste užėmę ginkluoti asmenys yra tos srities gyventojai, kurių tapatybės nustatytos, o teisėsauga veda su jais derybas, į kurias įtraukti užpuolikų artimieji, nurodė portalas „Vostočnyj variant“ („Rytų variantas“), remdamasis VRM informacija.Pareigūnai nurodė, kad SBU pastatą okupavę apie 200 žmonių neketina sudėti ginklų ir kad jų nuolat daugėja.„Vis ten esantys – Luhansko srities gyventojai... Su jais ir jų artimaisiais vedamos derybos“, – rašo portalas.Trečiadienį paryčiais SBU spaudos tarnyba nurodė, kad iš užimto pastato išėjo 56 neginkluoti žmonės.SBU būstinę šiame mieste sekmadienį užėmė prorusiško mitingo dalyviai. Luhansko prokuratūra pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl masinių neramumų.Vėliau milicija paskelbė, kad į pastatą užėmusių asmenų rankas pateko ten laikyti šaunamieji ginklai.
Per protesto akcijas Ukrainoje žuvo jau 105 žmonėsProtesto akcijų Ukrainoje aukų skaičius nuo 2013 m. lapkričio 30 d. iki balandžio 9 d. 6 val. pasiekė 105 asmenis.Taip rašoma Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnybos pranešime, informuoja unitan.net.Nuo vasario 18 iki balandžio 9 d. į skubios medicininės pagalbos ir Kijevo sveikatos apsaugos įstaigas medikų pagalbos kreipėsi 1 737 asmenys, 1 155 iš jų hospitalizavo.Balandžio 9 d. Kijevo sveikatos apsaugos įstaigose gydomi 98 asmenys.Pastarosiomis paromis iki trečiadienio 6 val. ryto skubios pagalbos į medikus kreipėsi 11 asmenų, šešis iš hospitalizavo, vienas mirė.
Briuselis įkurs Ukrainos „palaikymo grupę“Europos Komisija ketina įkurti Ukrainos palaikymo grupę, siekiančią padėti stabilizuoti tos šalies ekonomiką ir vykdyti politines reformas, antradienį pranešė vienas pareigūnas.Šią grupę, apie kurios įkūrimą bus oficialiai paskelbta trečiadienį, sudarys „kelios dešimtys“ pareigūnų, o jos vadovu tikriausiai taps už Europos Sąjungos (ES) plėtrą ir kaimynystės politiką atsakingas komisaras Štefanas Fuele (Štefanas Fiulė).Jis tarsis su Ukrainos valdžia „dėl pagalbos ir palaikymo, kurio jiems reikia stabilizuoti ekonomikai ir politinei padėčiai, taip pat pagalbos vykdant reformas“, sakė pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.Tai grupei bus patikėta koordinuoti finansinę pagalbą Kijevui, kurią teiktų ES šalys ir kiti donorai.ES praeitą mėnesį pristatė didžiulio masto pagalbos Ukrainai programą, žadėdama užtikrinti paskolų, negražintinos finansinės pagalbos ir verslo sutarčių, kurių bendra suma – apie 11 mlrd. eurų (38 mlrd. litų).Briuselis taip pat pasisiūlė smarkiai sumažinti importo muitus Ukrainos prekėms pagal lengvatų programą, kuri šaliai leistų sutaupyti dar apie 500 mln. eurų (1,7 mlrd. litų) per metus.Tuo tarpu Tarptautinis valiutos fondas (TVF) paskelbė paskolinsiantis Ukrainai 14–18 mlrd. JAV dolerių (35–45 mlrd. litų), tačiau ši pagalba bus susieta su įvairiais įpareigojimais Kijevui, įskaitant raginimą pabranginti dujas ir įšaldyti valstybinio sektoriaus atlyginimus.Palaikymo grupė taip pat bendradarbiaus su Gruzija ir Moldova, kurios planuoja greitai pasirašyti asociacijos sutartis su ES.
Ukrainos admirolas nurodė Rusijos kariuomenės silpnas vietasAntradienį vakare prasidėjusi įkaitų drama Ukrainos Luhansko mieste trečiadienį sulaukė atomazgos. Po derybų su valdžia separatistai iš užminuoto Saugumo tarnybos pastato naktį paleido 51 įkaitą, ryte - dar penkis. Prieš tai pasirodė informacija, kad balandžio 9-osios naktį laukiama Rusijos intervencijos į Rytų Ukrainą. Plačiau...
ES, JAV, Rusija ir Ukraina kitą savaitę surengs derybasJungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Rusija ir Ukraina ateinančią savaitę surengs derybas ministrų lygiu dėl Ukrainos krizės, pranešė Bendrija.Tame susitikime, kuris vyks Europoje, dalyvaus JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Ukrainos diplomatijos vadovas Andrijus Deščycia.Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad antradienį S.Lavrovas per pokalbį telefonu su C.Ashton nuodugniai aptarė Ukrainos krizę ir galimybes padėti ją spręsti.„Rusija patvirtino žinomus pasiūlymus dėl realaus visos Ukrainos dialogo dalyvaujant visoms politinėms jėgoms ir šalies regionams, kuris leistų sukurti visiems priimtiną požiūrį į konstitucijos reformą“, – sakoma antradienį paskelbtame URM pranešime.Ministerija pridūrė, kad tas pokalbis įvyko ES iniciatyva.
Luhanske paleisti dar 5 įkaitai
Neramu ir Lvove: šturmavo prokuratūrąSiekdami naujai paskirto prokuroro atsistatydinimo, visuomeniniai aktyvistai Lvove šturmavo vietos prokuratūrą. Prie įėjimo stovėję teisėsaugininkai nepajėgė sustabdyti pas Vladimirą Guralį besiveržiančių Lvovo gyventojų – kelios dešimtys aktyvistų nuėmė nuo vyrių duris ir vis tik įėjo į vidų, praneša unian.net. Nors tai buvo priėmimų dieną, prokuroro darbo vietoje nebuvo. Pavaldiniai paaiškino – V. Guralis vėl komandiruotėje.
Krymas – ties benzino krizės ribaKryme baigiasi degalų atsargos, o naujomis jos nepapildomos. Naftos produktų prekiautojai teigia, kad yra nepajėgūs užkirsti kelią degalų krizei, informuoja unian.net. Šiuo metu degalinėse parduoda iš Ukrainos žemyninės dalies atvežtus likučius. „Šiandien turime įvairių rūšių degalų atsargų 6–10 dienų. Dabar dar turime galimybę, kad neatsirastų deficitas, naudoti tuos naftos produktus, kuriuos anksčiau atvežė į Krymą“, – pareiškė pasiskelbusios pusiasalio valdžios atstovas Vadimas Ždanovas. Geležinkeliu benzino jau neatgabena. Jei benziną į pusiasalį veš automobiliais, kainos dar padidės. Jau šiuo metu 95 markės benzino litras kainuoja beveik 14 grivinų (2,97 Lt). O dėl tiekimo iš Rusijos dar nesusitarta. „Pagrindinės priežastys objektyvios – neturime mokėjimo formos su Rusijos Federacija, neturime sąskaitų rubliais. Dar nesukūrėme šių tiekimų logistikos, iš kur ir kas, tai mums nauja, ne tik operatoriams, bet ir mūsų partneriams rusams“, – pripažino degalų ir energetikos bendrovės direktorius Lenuras Settarovas.
Apkaltino V. Janukovyčių protestų finansavimuProrusiškų aktyvistų masiniai protestai Ukrainos pietuose ir rytuose finansuojami nušalinto prezidento Viktoro Janukovyčiaus, kuris pabėgo iš šalies ir dabar gyvena Rusijoje, antradienį pareiškė laikinojo prezidento Oleksandro Turčynovo administracijos vadovas Serhijus Pašinskis. Plačiau...
Charkove pareigūnams pavyko perimti vyriausybinių pastatų kontrolę, praneša Lietuvos radijas.
Naktį iš separatistų užimto pastato Luhanske išlaisvintas 51 žmogusProrusiški Ukrainos saugumo pastato užgrobėjai paleido didžiąją daugumą įkaitų, praneša unian.net. Toks sprendimas priimtas po derybų. Niekas nenukentėjo. Anksčiau buvo pranešama, kad įkalinta 60 žmonių, pastatas užminuotas. Plačiau...
Separatistai, užgrobę UST pastatą Luhanske, sutinka derėtisUkrainos saugumo tarnybos pastatą Luhanske užgrobę rusų smogikai sutiko pradėti derybas su valdžia. Tam jie delegavo du savo atstovus, teigia Ukrainos komunistų partijos atsovas Spiridonas Kilinkarovas. Apie tai, kad separatistai bando derėtis su Ukarinos valdžia, patvirtina ir Reuters.
Daugiau kaip pusė ukrainiečių trokšta Asociacijos sutarties su ESDauguma ukrainiečių (59 proc.) norėtų, kad Ukrainos Asociacijos sutartis su Europos Sąjunga, kartu su laisvosios prekybos zonos steigimu, būtų pasirašyta kuo greičiau; nors jų nuomonės išsiskyrė dėl laiko, kada tai reikėtų padaryti.Sociologinių tyrimų grupės „Reiting“ surengtos apklausos duomenys rodo, kad 38 proc. respondentų norėtų, kad Asociacijos sutartis su ES būtų pasirašyta kuo greičiau, 21 proc. - kad tikslinga tokią sutartį pasirašyti tuomet, kai Ukraina bus pasiruošusi.Tuo pačiu metu 31 proc. apklaustųjų nepritaria Asociacijos sutarties pasirašymui.Daugiausia šios sutarties šalininkų (70 proc.) gyvena šalies vakaruose.Tuo tarpu kuo greitesniam Ukrainos stojimui į Muitų sąjungą pritarė 15 proc. apklaustųjų; dar 16 proc. pareiškė, kad stoti reikia tada, kai visuomenėje bus pasiektas kompromisas.55 proc. apklaustųjų visiškai nepritaria Ukrainos stojimui į Muitų sąjungą.Apklausoje, kuri vyko šių metų kovo 21-29 dienomis, dalyvavo 2000 respondentų. Paklaida neviršija 2,2 proc.
Luhanske separatistai laukia naktinio šturmoKaip praneša unian.net korespondentas, šiuo metu prie pastato yra apie du tūkst. žmonių. Jie ėmė  kurti laužus. Vyksta pamaldos, žmonių prašoma ne skirstytis, o atvirkščiai – skambinti bendraamžiams ir prisidėti.
Kijevas sako esąs pasirengęs deryboms ir reikalauja, kad Rusija užtikrintų įtampos sumažinimąUkraina yra pasiruošusi tarptautiniam dialogui, tačiau reikalauja, kad Rusijos Federacija liautųsi kišusis į jos vidaus reikalus ir užtikrintų įtampos mažinimą, antradienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.„Ukraina yra pasirengusi tarptautiniam (padėties sureguliavimui) ir tokiam dialogui, kuris galėtų užtikrinti praktinius rezultatus tiksliai nustatytoje laiko perspektyvoje“, – sakoma išplatintame URM pareiškime.„Ukraina reikalauja, kad Rusijos Federacija nedelsiant liautųsi kištis į Ukrainos vidaus reikalus ir vykdytų viešus įsipareigojimus įtampai sumažinti“, – nurodoma jame.Remiantis pranešimu, „pagrindiniais tokio sureguliavimo elementais turi būti Rusijos Federacijos agresyvių veiksmų, retorikos ir ardomosios veiklos prieš mūsų valstybę nutraukimas, Rusijos užkariautojiškų planų, kurie kelia tiesioginę grėsmę visoms kaimyninėms valstybėms, pasauliui ir saugumui atsisakymas, taip pat Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinių atitraukimas nuo Ukrainos Krymo Autonominės Respublikos sienų“.Pareiškime nurodoma, kad klausimai, susiję su Ukrainos tautos suverenia teise vykdyti savo vidaus ir užsienio politiką, negali būti derybų objektas.„Perspėjame Rusiją nesiimti įkyrių bandymų sugalvoti Ukrainai savo konstituciją. Tokie ketinimai neturi nieko bendra su mūsų piliečių interesais“, – nurodoma dokumente.Tuo tarpu Kijevas džiaugiasi, kad pasaulis solidarizuojasi su Ukraina, siekia apsaugoti jos suverenitetą, teritorinį vientisumą ir sienų neliečiamumą.Ukrainos URM teigimu, prie padėties paaštrėjimo atskiruose Ukrainos pietiniuose ir rytiniuose miestuose prisidėjo išorinės jėgos. Vis tik „šiandien padėtis yra stabilizuota, tvarką prižiūri Ukrainos teisėsaugos institucijų pajėgos, kurios veiks griežtai ir pagal įstatymus, reaguodamos į bet kokią prieš jų valstybę ir tautą nukreiptą veiklą. Įvykių eiga kontroliuojama“.
Ukrainos milicija Luhanske ragina Saugumo pastatą užėmusius asmenis sudėti ginklusUkrainos vidaus reikalų ministerijos (VRM) Vyriausiosios valdybos viršininkas Volodymyras Huslavskis paragino demonstrantus, užėmusius Ukrainos saugumo tarnybos (UST) valdybos Luhanske pastatą, sudėti ginklus.„Žinau, kad tarp tų, kurie paėmė į rankas ginklą ir yra užgrobtų pastatų viduje, yra norinčių sudėti jį ir išeiti, kad konfliktas būtų pervestas į taikią politinę plotmę, – sakė jis. – Aš raginu jus taikiai išspręsti padėtį“.Ukrainos VRM Luhansko srities Vyriausiosios valdybos tinklalapyje antradienį paskelbtame raginime V.Huslavskis nurodo, kad Luhanske ir kituose Ukrainos miestuose administracijos pastatus užėmusiems asmenims ketinama skelbti amnestiją; atitinkamas įstatymo projektas pateiktas Aukščiausiajai Radai.„Šiandien mūsų šalyje ir srityje padėtis sudėtinga. Žmonių, užėmusių UST pastatą, rankose yra gana daug ginklų. Jūs žinote, kad Ukrainoje veikia antiteroristinis centras, kurio užduotis – likviduoti neteisėtas ginkluotas formuotes. Jūs turite suprasti, kad net vienas šūvis gali sukelti nepataisomas pasekmes“, – pabrėžė milicijos viršininkas.Tuo tarpu prie prorusiškų aktyvistų užimto pastato Luhanske antradienį tęsiasi mitingas.Pasak „Interfax“ korespondento, žmonės stiprina barikadas, pastatė tvorą, deda smėlio pripiltus maišus, laisto sudėtas padangas degiais skysčiais.Oratoriai mitinge sako ketiną steigti Luhansko respublikos parlamentą, rinkti liaudies deputatus ir formuoti naują valdžią.
JAV valstybės sekretorius Kerry kaltina Rusiją savo agentų siuntimu į Ukrainos rytus kelti sumaištiesJAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį pareiškė, kad Rusija siunčia savo agentus į rytų Ukrainą „kelti chaoso“, kuriuo Kremlius galėtų pasinaudoti kaip pretekstu naujai karinei intervencijai.„Visa tai, ką mes matėme per pastarąsias 48 valandas, nuo rusų provokatorių iki rytų Ukrainoje veikiančių agentų, sako mums, kad jie buvo atsiųsti kelti chaoso“, – sakė J. Kerry įstatymų leidėjams.Tokias Rusijos pastangas J. Kerry pavadino „neteisėtomis, nelegetimiomis“ ir pabrėžė, kad Maskva nori dar labiau destabilizuoti savo kaimynę Ukrainą, skatindama separatistų veiklą.
Putinas trečiadienį aptars su vyriausybe krizę UkrainojeRusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį susitiks su vyriausybės vadovybe, kad apsvarstytų Rusijos ekonominius ryšius su Ukraina, taip pat energetikos problemas, sakė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas, bet smulkiau to nekomentavo.Valstybės kontroliuojamas gamtinių dujų koncernas „Gazprom“ nurodo, kad Ukraina laiku, iki vidurnakčio pirmadienį, nesumokėjo dujų sąskaitos už kovo mėnesį ir jau yra skolinga Rusijai 2,2 mlrd. dolerių.
ES parlamentų pirmininkai Vilniuje perspėjo Rusiją dėl sankcijųVilniuje susirinkę Europos Sąjungos (ES) parlamentų pirmininkai antradienį perspėjo, kad Rusija gali sulaukti ekonominių sankcijų, jei destabilizuos situaciją Ukrainoje.„ES parlamentų pirmininkai (...) palaiko papildomas priemones, įskaitant ekonomines sankcijas, jei Rusijos Federacija imtųsi tolesnių veiksmų, destabilizuojančių padėtį Ukrainoje“, - teigiama Lietuvos Seimo pranešime spaudai, išplatintame po susitikimo.Anot pranešimo, parlamentų pirmininkai pasmerkė Rusijos įvykdytą Ukrainos Krymo regiono aneksiją ir paragino suteikti finansinę paramą Ukrainai.Maskva Juodosios jūros Krymo pusiasalį aneksavo praeitą mėnesį, po to, kai vasarį buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimas.Nerami situacija išlieka ir Ukrainos rytuose, kur prorusiški asmenys užėmė kelis vyriausybinius pastatus. Prie rytinės Ukrainos sienos yra sutelktos Rusijos karinės pajėgos.
Donecko meras tikisi, kad Kijevo valdžia išgirs Donbaso gyventojusDonecko meras Oleksandras Lukjančenka tikisi, kad Kijevo valdžia ir Aukščiausioji Rada išgirs Donbaso gyventojų išsakomus reikalavimus. Donecko įvykius daugiausiai sukėlė būtent Kijevo politika, mano meras. Jo nuomonę pateikia Ukrainos naujienų portalas "Segodnia.uk".„Šiandien daugelis politikų išsako savo nuomonę apie tai, kas vyksta Ukrainos pietryčiuose, Donbase. Kyla kaltinimai vietos valdžios organams, regioniniams lyderiams. Tačiau aš manau, kad naujoji valdžia, deja, ne iki galo supranta, kas vyksta“, - teigia O. Lukjančenka.„Taip, pastatų užgrobimas prieštarauja įstatymams, o tai, kad aikštėse girdime separatistinius lozungus, - nepriimtina. Tačiau tai tik veiksmų rezultatai. O mano minėti veiksmai: neteisinga anksčiau vykdyta valdžios politika ir jos nenoras gilintis į kylančias problemas ir jas spręsti“, - pridūrė meras.Pareigūnas nurodė, kad Donecko valdybos atstovai dar pirmadienį susitiko su netoli Donecko regioninės valstybės administracijos esančiais žmonėmis. „Jau pasiekti pirmieji rezultatai - atgavome dalį išgrobstytų ginklų. Tačiau taip pat suprantame, kad situacija taps vis radikalesnė todėl, kad žmonių nuomonės nėra paisoma ir, pirmiausia, jos nepaisoma „viršuje“, - mano O. Lukjančenka ir pridūrė tikįs, kad valdžia Kijeve ir Aukščiausioji Rada išgirs Donbaso gyventojų išsakomus reikalavimus.
Britanija: Rusija bando destabilizuoti UkrainąDidžioji Britanija antradienį pareiškė, jog įvykiai Rytų Ukrainoje atrodo kaip dalis Rusijos strategijos destabilizuoti šią šalį ir kad Londonui „didelį susirūpinimą“ kelia prorusiškų protestuotojų įvykdytas vyriausybinių pastatų užėmimas.„Negali būti pateisinimo šiems veiksmams, kurie turi visus Rusijos strategijos destabilizuoti Ukrainą požymius“, – parlamentui pasakė britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as.Pasak jo, vyriausybinių pastatų užėmimas Ukrainoje atrodo kaip strategijos pakenkti būsimų prezidento rinkimų patikimumui dalis.Praėjusią naktį milicija Rytų Ukrainoje sulaikė 70 žmonių, kurie buvo užėmę vieną regiono administracijos pastatą, bet promaskvietiški protestuotojai atsilaikė dviejuose kituose miestuose.Kijevas protestuotojų veiksmus vadina Rusijos vadovaujamu planu suskaldyti šalį.
NATO vadovas ragina didinti pajėgų kovinę parengtįNATO gali susidurti su rimtomis grėsmėmis įvairiose pasaulio vietose, todėl Aljansui derėtų daugiau dėmesio skirti savo pajėgų kovinės parengties didinimui, antradienį pareiškė šio Vakarų bloko generalinis sekretorius.„Gyvename pasaulyje, kuriame pilna grėsmių. Tai pastebima nuo Sevastopolio iki Sirijos ir Sahelio. Esamos grėsmės sudėtingos, nenuspėjamos ir tarpusavyje susijusios“, - sakė Andersas Foghas Rasmussenas per NATO transformacijai skirtą seminarą Paryžiuje.Plačiau...
Jei separatistai nepasiduos, į juos bus šaudomaAndrejus Senčenka, einantis prezidento administracijos vadovo pavaduotojo pareigas, ragina separatistus sudėti ginklus, antraip bus įsakyta į juos šaudyti, praneša UNIAN.„Jei jie nesudės ginklų, specialiesiems būriams bus įsakyta šaudyti“, – pažymėjo A. Senčenka.Anksčiau Donecko meras pranešė, kad separatistai Donecke atidavė dalį ginklų.
A. F. Rasmussenas: NATO bendradarbiavimas su Ukraina pasikeisŠiaurės Atlanto aljansas ketina tęsti bendradarbiavimą su Kijevu NATO ir Ukrainos komisijoje, tačiau kitaip nei anksčiau, antradienį pareiškė Aljanso vadovas Andersas Foghas Rasmussenas.„Tikiuosi, kad santykiai su Ukraina ir toliau tęsis NATO ir Ukrainos komisijoje. Tačiau mūsų reikalai nebus tvarkomi taip kaip anksčiau“, – sakė jis spaudos konferencijoje Paryžiuje.NATO generalinis sekretorius priminė, kad balandžio 1 dieną buvo priimtas sprendimas sustiprinti Aljanso ryšius su Ukraina.„Drauge su ukrainiečiais nustatėme sritis, kuriose mes galėtumėme sustiprinti mūsų bendradarbiavimą“, – sakė jis patikslindamas, kad buvo kalbama apie gynybinę reformą, taip pat galimybę didinti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bendradarbiavimą su NATO pajėgomis.„Mes patvirtinome iniciatyvų sąrašą ir jau pradėjome jų realizavimą su ukrainiečiais“, – pridūrė A.F.Rasmussenas.
Separatistai tęsia mitingą prie milicijos apsupto valstybinės srities administracijos CharkoveDaugiau nei 200 prorusiškai nusiteikusių aktyvistų tęsia mitingą prie Charkovo valstybinės srities administracijos pastato. Kaip praneša UNIAN korespondentas, žmonės susirinko važiuojamoje Sumų gatvės dalyje ir Laisvės aikštėje.
Rusijos pareigūnas: V. Putinas gali pasitelkti kariuomenę visoje Ukrainos teritorijojeSaugumo ir gynybos tarybos komiteto pirmininkas Viktoras Ozerovas pareiškė, kad Federacijos Tarybos susitarimas dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimo visoje Ukrainos teritorijoje galioja, teoriškai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali bet kurią akimirką priimti šį sprendimą. Plačiau...
NATO vadovas nenori primesti Prancūzijai sprendimo dėl „Mistral“ Prancūzijos vyriausybė turi savarankiškai spręsti klausimus dėl „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo Rusijai, antradienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas. Plačiau...
Rusija reikalauja sprendžiant Ukrainos krizę į derybas įtraukti jos rytinių regionų atstovusMaskva antradienį pareiškė esanti pasiruošusi deryboms su Briuseliu ir Vašingtonu dėl Ukrainos ateities, tačiau reikalavo, kad tos šalies rytinių ir pietinių regionų, kuriuose gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, atstovai turėtų dalyvauti šiame procese.„Iš tikrųjų esame pasiruošę svarstyti daugiašalį formatą, kuriame būtų atstovaujama europiečiams, Jungtinėms Valstijoms, Rusijai ir Ukrainos (konflikto) šalims, – Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė žurnalistams. – Mes pasisakome, kad Ukrainos pietums ir rytams būtų atstovaujama tokiose derybose.“
Aukščiausioji Rada sugriežtino bausmes už separatizmąAntradienį Ukrainos parlamentas priėmė įstatymą, kuris sugriežtina baudžiamąją atsakomybę už separatizmą, praneša „RIA Novosti”.Už veiksmus, kuriais siekiama smurtu pakeisti konstitucinę santvarką ir užgrobti valstybinę valdžią, bus baudžiama laisvės atėmimu iki 15 metų konfiskuojant turtą.Atitinkamą įstatymą parėmė 231 parlamentaras (jam priimti reikėjo 226 balsų).Už tyčinius veiksmus, kuriais siekiama pakeisti teritorijos sienas arba Ukrainos valstybines sienas, bus baudžiama laisvės atėmimu nuo 9 iki 12 metų konfiskuojant turtą. Už valstybės išdavimą numatoma laisvės atėmimo nuo 14 iki 15 metų bausmė arba įkalinimas iki gyvos galvos konfiskuojant turtą. Dokumente taip pat numatoma sugriežtinti baudžiamąją atsakomybę už diversijas ir šnipinėjimą. Už šiuos nusikaltimus bus baudžiama laisvės atėmimu nuo 14 iki 15 metų.Parlamentarai taip pat papildė Ukrainos baudžiamąjį kodeksą straipsniu, numatančiu atsakomybę už trukdymą veikti šalies ginkluotosioms pajėgoms ir kitoms karinėms formuotėms.Parlamento priimtą įstatymą dar turi pasirašyti laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas. Jis įsigalios, kai bus paskelbtas oficialioje žiniasklaidoje.Priimti šį dokumentą paskatino riaušės Ukrainos pietryčiuose.
S. Lavrovas: padėtį Ukrainoje destabilizuoja ne RusijaRusija puikiai supranta Ukrainos, kuriai, kuriant suverenią valstybę, tenka susidurti su nemenkais iššūkiais padėtį, straipsnyje, kurį publikuoja „The Guardian“, teigia Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Viena iš konkrečių Kijevui tekusių užduočių – rasti skirtingų šalies regionų interesų pusiausvyrą, skelbia glavcom.ua.Išorės jėgoms derėtų „padėti ukrainiečiams išsaugoti pilietinės visuomenės pagrindus ir stabilų jos tobulėjimą“, rašo S. Lavrovas.„Rusija, palaikydama nepriklausomą Ukrainos valstybę, šiuo atveju padarė daugiau nei bet kuri kita užsienio šalis - svarbu nepamiršti ir ilgametės finansinės paramos, subsidijuojant žemas kainas energijos tiekėjams“, - primena Rusijos diplomatijos vadovas.Plačiau...
Ukrainos Radoje susimušė parlamentaraiAntradienio rytą Ukrainos Aukščiausioje Radoje susimušė „Laisvės“ ir Komunistų partijų frakcijų parlamentarai. Incidentas įvyko tribūnoje kalbėjus komunistų lyderiui Piotrui Simonenkai, kuris dėl situacijos šalyje apkaltino nacionalistus, skelbia rus.newsru.ua.P. Simonenka teigia, jog Ukrainos rytinių regionų gyventojai jau seniai išsakė savo pageidavimus, įskaitant ir Ukrainos federalizacijos klausimą, tačiau valdžia jų nuomonę ignoravo. Politikas nacionalistus apkaltino davus pavyzdį ginkluotiems dariniams, užėmusiems administracinius pastatus.Plačiau...
Ukraina administracinius pastatus užiminėjančius asmenis laikys teroristaisUkrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas antradienį pareiškė, kad prorusiški separatistai, užiminėjantys vyriausybinius pastatus rytiniuose šalies regionuose, bus laikomi „teroristais“, kurie bus persekiojami griežčiausiai, kiek leidžia įstatymai.„Su separatistais ir teroristais, kurie ėmėsi automatinių ginklų, kurie užiminėja pastatus, pareigūnai elgsis pagal konstituciją ir įstatymus – kaip su teroristais ir nusikaltėliais“, – šalies vadovas sakė per parlamento posėdį.
NATO vadovas ragina Rusiją atitraukti savo pajėgas nuo rytinės Ukrainos sienųNATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas) antradienį pareiškė, kad įvykiai rytinės Ukrainoje kelia didelį susirūpinimą ir paragino Rusiją atitraukti savo pajėgas, sutelktas prie kaimyninės šalies sienų.„Įvykiai Rytų Ukrainoje kelia didelį nerimą – raginu Rusiją atsitraukti, – A.F.Rasmussenas sakė per NATO konferenciją Paryžiuje. – Bet koks judėjimas į Rytų Ukrainą būtų rimtas padėties eskalavimas, o ne deeskalavimas.“Jis pridūrė, kad Rusija turėtų atitraukti „dešimtis tūkstančių karių“, kuriuos yra sutelkusi prie Ukrainos sienų.
Ukraina: specialiosios pajėgos užblokavo Charkovo regiono administracijąSpecialiosios pajėgos, apsiginklavusios „Kalašnikov“ automatais, užblokavo rytinio Ukrainos Charkovo miesto administracijos pastato įėjimą, informuoja „RIA Novosti“.Kelios dešimtys pareigūnų, kurių juodos uniformos nepažymėtos jokiu skiriamuoju ženklu, užblokavo administracijos pastato įėjimą. Šimtai vietos milicijos pareigūnų taip pat užtvėrė įėjimą.Pastatą užėmę riaušininkai naktį į antradienį buvo išvaikyti iš pastato. Antradienio rytą pareigūnai informavo, jog pastate, kuriame išdaužyti langai ir išlaužtos durys, protestuotojų neliko. Prie pastato įėjimo suneštos automobilių padangos.Vietos gyventojas sakė „RIA Novosti“, kad eismas aplink pastatą ir pagrindinės aukštės teritorijoje užblokuotas, tačiau kitose gatvėse eismas neribojamas, metro stotis vis dar uždaryta.
NSGT įspėjo – jei Rusija įves kariuomenę, tai bus tikras karasJei Rusija įves kariuomenę į žemyninę Ukrainos dalį, tai bus karas. Taip laidos „Ukraina“ eteryje pareiškė Nacionalinės saugumo ir gynybos tarnybos sekretoriaus pavaduotoja Viktorija Siumar.„Tai bus karas ir, bijau, ne tik Ukrainos karas. Terminą Trečiasis pasaulinis (karas) ne aš vartoju. Tačiau turiu pasakyti, kad šiuo metu Rusija privalo suvokti savo atsakomybę, įvesdama karius į Ukrainos sausumos teritoriją. Kryme tai buvo pateisinama karine baze. Tačiau žemyno teritorijoje Rusija gaus atkirtį, ir ne tik iš Ukrainos pusės“, – pabrėžė V. Siumar, informuoja glavcom.ua.Ji taip pat pabrėžė, kad Ukrainai „šiuo metu iš tiesų pavyko mobilizuoti savo karines pajėgas“. „Šiandien galime apginti sieną, šiandien ji sustiprinta. Mes darome viską, kad separatistai, tie žmonės, kurie yra Donecke, Luganske, Charkove, negautų iš išorės rusų tankų palaikymo“, – sakė NSGT sekretoriaus pavaduotoja.Primename, jog Ukrainos URM duomenimis, balandžio 7 d. Rusijos karinį kontingentą Kryme sudaro 22 tūkst. asmenų.
V. Ozerovas: Rusija yra suinteresuota padėties stabilizavimu UkrainojeRusijos taikdariai į kitas šalis galėtų būti siunčiami tik pagal tarptautinius įstatymus, o ne vietos valdžios prašymu, pareiškė Rusijos Federacijos Tarybos gynybos ir saugumo komiteto pirmininkas Viktoras Ozerovas, komentuodamas Ukrainos separatistų, paskelbusių „suverenią Donecko liaudies respubliką“, prašymą, kad Maskva atsiųstų savo taikdarius.Komentuodamas padėtį Ukrainos rytiniuose regionuose, kur prorusiškos jėgos taip pat nori surengti referendumus, panašius į įvykusį Kryme. V.Ozerovas sakė, jog jeigu tas procesas būtų „stumiamas iš išorės, tai duotų priešingų rezultatų“.„Rusija suinteresuota padėties stabilizavimu Ukrainoje, tačiau liaudies nuomonė turi būti užfiksuota, o referendumas yra pats demokratiškiausias valios pareiškimas“, – pažymėjo V. Ozerovas.Plačiau...
Donecko regioninės administracijos pastatas – vis dar separatistų kontrolėjeAntradienio rytą separatistai Donecke vis dar neatlaisvinto užimto regioninės administracijos pastato. News.liga.net praneša, jog separatistai pastate pasiryžę likti ilgam – esą ten yra ir valgykla, ir čiužiniai miegui. 
V. Jarema: Donecko separatistai pažadėjo atlaisvinti Saugumo tarnybos pastatą ir sudėti ginklusSeparatistai, užgrobę Ukrainos saugumo tarnybos pastatą Donecke, pažadėjo sudėti ginklus ir atlaisvinti patalpas, skelbia unian.net.  Toks susitarimas buvo pasiektas per prorusiško mitingo atstovų su verslininku Rinatu Achmetovu ir vietos milicijos viršininko bei pirmojo vicepremjero Vitalijaus Jaremos derybas, rašo „Ukrainskaja pravda“. Plačiau...
Charkove įvykdė antiteroristinę operacijąCharkove Vidaus reikalų ministerijos pajėgos per antiteroristinę operaciją išvarė separatistus iš srities administracijos pastato, kurį buvo užgrobę ir padegę. Gaisras likviduotas. Kaip informuoja news.liga.net, sulaikyta apie 70 asmenų, įtariamų neteisėtais veiksmais, susijusiais su separatizmu, masinių neramumų organizavimu, padaryta žala žmonių sveikatai ir dar daugeliu nusižengimų pagal įvairius straipsnius. „Operacija atlikta nepanaudojus šaunamųjų ginklų“, – pabrėžė Ukrainos VRM spaudos tarnyba. Primename, jog anksčiau separatistai padegė Charkovo apskrities valstybinės administracijos pastatą ir apmėtė jį sprogstamuoju mišiniu, vadinamuoju „Molotovo kokteiliu“. Antradienį apie 6 val. ryte buvo pranešama, kad pastato vestibiulyje yra apie 10 prorusiško mitingo dalyvių.
JAV valstybės sekretorius J. Kerry aptars Ukrainos krizę su diplomatijos vadovaisJAV valstybės sekretorius Johnas Kerry  pirmadienį sutiko susitikti su Rusijos, Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovais, imantis naujų pastangų sumažinti įtampą rytų Ukrainoje, Baltiesiems rūmams grasinant naujomis sankcijomis, jeigu Maskva surengs intervenciją. J.Kerry susitikimai su užsienio reikalų ministrais vyks ateinančias dešimt dienų, nurodė JAV Valstybės departamentas. Jie rengiami didėjant JAV susirūpinimui, kad Rusija gali neapsiriboti aneksavusi Krymą ir mėginti atplėšti kitas Ukrainos teritorijas. Dėl šios priežasties Baltieji rūmai paskelbė perspėjimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.„Jeigu Rusija pajudės į rytų Ukrainą – atvirai arba slapta – tai būtų labai rimtas eskalavimas“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney, pridūręs, kad Jungtinės Valstijos „pasiruošusios įvesti tolesnes sankcijas Rusijos ekonomikos sektoriams, jeigu padėtis paaštrės.“Prorusiški aktyvistai pastarosiomis dienomis užėmė vietos administracijos pastatus trijuose rytiniuose Ukrainos regionuose, o du iš jų pirmadienį paskelbė „suvereniomis liaudies respublikomis“, planuodami surengti separatistinius referendumus. Šie įvykiai atrodo labai panašūs į tuos, kurie vyko praeitą mėnesį prieš Rusijai aneksuojant Krymą. Ukrainos vyriausybė perspėjo malšinti neramumus, nors Rusija prie šalies sienų yra sutelkusi dešimtis tūkstančių karių.Siųsdamas aiškų signalą, jog JAV laiko Rusiją atsakinga dėl neramumų kurstymo rytų Ukrainoje, J.Carney sakė, kad esama tvirtų įrodymų, jog kai kuriems prorusiškiems protestuotojams, dalyvavusiems vyriausybinių pastatų užėmimo operacijose rytų Ukrainoje, buvo sumokėta ir kad jie nėra vietos gyventojai.„Aišku, kad tai yra padidėjusio Rusijos spaudimo Ukrainai rezultatas. Matome tai iš pajėgų, kurios buvo sutelktos pasienyje“, – aiškino Baltųjų rūmų atstovas, ragindamas V.Putiną atitraukti tas pajėgas.Tačiau pasisakantiems už griežtesnį JAV atsaką dabartiniai Baltųjų rūmų grūmojimai Maskvai atrodo nepakankami. Arizonos senatorius respublikonas Johnas McCainas (Džonas Makeinas) sakė, kad neramumai rytų Ukrainoje atrodo tarsi parengti „tiesiai iš prezidento Putino žaidimo taisyklių knygelės“.„Panašu, kad tolesnės Rusijos agresijos prieš Ukrainą pavojus didėja, todėl atrodo piktinama, jog (prezidento Baracko) Obamos administracija vis dar nepatenkino Ukrainos vyriausybės prašymo suteikti kuklią karinę pagalbą“, – sakė jis.Baltieji rūmai ignoravo raginimus pasiųsti modernios ginkluotės Ukrainai, argumentuodami, kad jie siekia mažinti įtampą, o ne ją kurstyti.Anksčiau pirmadienį kalbėdamasis telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, J.Kerry sakė, kad Jungtinės Valstijos su „dideliu susirūpinimu“ stebi įvykius Ukrainos rytiniuose miestuose ir skeptiškai vertina pareiškimus, kad jie yra spontaniški, nurodė Valstybės departamentas. J.Kerry pažymėjo, kad Ukrainoje neseniai buvo suimta Rusijos žvalgybos operatyvininkų, taip pat ragino Rusijos vyriausybę atsiriboti nuo separatistų veiksmų.Tuo tarpu S.Lavrovas pabrėžė „nuolatinė būtinybę vykdyti nuodugnią ir skaidrią konstitucijos reformą, visokeriopai įtraukiant visas politines jėgas ir regionus, ypač stiprėjant protestams pietryčių Ukrainoje“, sakoma Rusijos URM pranešime.Jis taip pat pabrėžė, jog labai „svarbus realus dialogas dėl federacinės Ukrainos struktūros ir jos neprisijungimo prie blokų statuso įtvirtinimas“, turėdamas omenyje Kremliaus pastangas užkirsti Kijevui kelią į narystę NATO.
Milicija kontroliuoja Charkovo srities administracijos pastatąCharkovo srities valstybinės administracijos fojė tebėra apie dešimt prorusiško mitingo dalyvių.  Likusią pastato dalį pilnai kontroliuoja milicija, remdamasis srities Vidaus reikalų ministerijos viešųjų ryšių vadovės Natalijos Zacharovos informacija, skelbia vietos leidinys „MediaPort“. Jos teigimu, skirtinguose aukštuose tebėra po kelis prorusiškus aktyvistus. Jie pateko į pastatą tuo momentu, kai į vidų ėjo ugniagesiai. Šiuo metu milicija šukuoja visus aukštus, kad juos surastų, rašo unian.net.  Informaciją apie tai, kad srities administracijos pastatas vėl užgrobtas, išplatino tiesioginės transliacijos „Kharkov antimaidan“ autorius. Jis taip pat paskelbė, kad jo „srautą“ transliavo televizija „Russia Today“.
Rusams siaubą turintis įvaryti amerikiečių laivas siunčiamas į Juodąją jūrąJungtinės Valstijos siunčia valdomomis raketomis apginkluotą laivą į Juodąją jūrą, siekdamos padrąsinti savo sąjungininkes Europoje, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, pirmadienį patvirtino šaltiniai. Plačiau...
Nikolajeve per susirėmimus sužeista mažiausiai 10 žmoniųPer susirėmimus ir susišaudymą tarp Nikolajevo „liaudies pašauktinių“ – vietos Maidano savigynos – ir prorusiškų separatistų, bandžiusių užimti Nikolajevo srities administracijos pastatą, rimtai nukentėjo dešimt žmonių, skelbia svetainė prestupnosti.net.  Anot informacijos, vienas vyras patyrė sunkų kojos lūžį ir galvos traumą, dviem vyrams sužalotos galvos. Galvos trauma buvo pastebėta ir pas vieną moterį – jai pagalbą teikė greitosios medicinos pagalbos medikai, rašo unian.net. Be to, penki žmonės patyrė sužeidimus nuo šūvių iš trauminio pistoleto. Nuo kulkų daugiausia nukentėjo Maidano savigynos atstovai, į kuriuos šaudė prorusiškai nusiteikę separatistai. Sužalojimai patirti kakle, nugaroje, kojose ir kitose kūnų dalyse.  Vienas vyras pateko į ligoninę dėl kontūzijos , kai visai šalia jo sprogo petarda. Be to, pakankamai daug žmonių nestipriai nukentėjo nuo mestų akmenų ir panašių veiksmų. 
J. Tymošenko kaltina Rusiją vadovaujant protestams Rytų UkrainojeBuvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko apkaltino Rusiją vadovaujant protestams Ukrainos Rytuose ir mokant pinigus demonstrantams. "Visa ši agresija yra inscenizuota", - pareiškė kandidatė į prezidento postą, turėdama omenyje administracinių pastatų užėmimą Donecke savaitgalį. Tokios akcijos, esą yra nenatūralios šiam taikiam miestui. Donecke apsilankiusi J. Tymošenko įspėjo Rusiją dėl rytinių teritorijų aneksavimo prieš gegužės 25-ąją vyksiančius prezidento rinkimus. "Šalis negali būti daloma. Mūsų vienybė yra mūsų apsauga nuo agresijos", - kalbėjo ji, pabrėždama, kad Ukraina turi tapti europietiška šalis. Prorusiškos jėgos savaitgalį šturmavo kelis valstybinius pastatus šalies rytuose. Rusakalbiame Donecke demonstrantai paskelbė įkūrę "suverenią liaudies respubliką". Jie pareiškė, kad vėliausiai gegužės 11-ąją surengs referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos, kaip tai padarė Krymas. Rusija neigia bet kokią atsakomybę dėl valstybinių institucijų užėmimo Ukrainoje. "Užtenka kaltinti Rusiją, kuriai verčiama atsakomybė dėl visų dabartinių problemų Ukrainoje", - pareiškė Užsienio reikalų ministerija Maskvoje. AFP  nuotr.
Rusija perspėja dėl pilietinio karo grėsmės Ukrainoje ir kaltina Amerikos „specialistus“Rusija pirmadienį išsakė susirūpinimą dėl pranešimų, jog į Ukrainos pietryčių regionus neva siunčiami vidaus kariuomenės ir Nacionalinės gvardijos daliniai, ultradešiniojo judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) kovotojai, taip pat karybos specialistai, dirbantys vienoje privačioje JAV sukarintoje organizacijoje.Šis Rusijos URM pranešimas buvo paskelbtas po to, kai trijuose rytiniuose Ukrainos miestuose prorusiški demonstrantai užėmė vietos administracijos būstines, o dvi sritis – Donecko ir Charkovo – pirmadienį paskelbė suvereniomis „liaudies respublikomis“, prašydami Maskvos pagalbos surengti separatistinius referendumus.„Šios provokacijos organizatoriai ir dalyviai prisiima milžinišką atsakomybę dėl sukeliamų grėsmių taikių Ukrainos gyventojų teisėms, laisvėms ir gyvybėms, taip pat Ukrainos valstybės stabilumui. Raginame nedelsiant nutraukti bet kokius karinius pasiruošimus, kurie gali sukurstyti pilietinį karą“, – sakoma pranešime, kuris buvo paskelbtas Užsienio reikalų ministerijos oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.Ministerija pridūrė turinti informacijos, kad Ukrainos pietrytiniuose regionuose, įskaitant Donecką, telkiami vidaus kariuomenės ir Nacionalinės gvardijos daliniai, taip pat „Pravyj sektor“ kovotojai.„Jiems iškeltas uždavinys jėga numalšinti šalies pietryčių gyventojų protestus prieš dabartinės Kijevo valdžios politiką“, – rašo Rusijos URM.„Ypatingą nerimą kelia aplinkybė, jog į šią operaciją įtraukti apie 150 amerikiečių specialistų iš privačios sukarintos organizacijos „Greystone“, perrengtų (VRM specialiųjų pajėgų dalinio) „Sokol“ karių uniformomis“, – sakoma pranešime.
Įsibrovė į televizijąApie 50 jaunų kaukėtų žmonių su vėzdais Charkove įsiveržė į telekanalo ATN biurą. Išlaužė medines duris ir įsibrovė į vidų. Darbuotojų ten nebuvo, tik vienas apsaugininkas. Netrukus pasirodė ir vaizdo įrašas svetainėje Youtube.Plačiau...https://www.youtube.com/watch?v=cEOZqS7Qhig
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, kalbėdamas telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergėjumi Lavrovu, pasiūlė per 10 dienų surengti derybas, kuriose dalyvautų Ukraina, Rusija, JAV ir ES. Apie tai pirmadienį Vašingtone žurnalistams pranešė valstybės departamento atstovė Jena Psaki, skelbia RIA Novosti.
JAV ragina Putiną liautis destabilizuoti UkrainąJungtinės Valstijos pirmadienį paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną liautis destabilizavus Ukrainą ir pareiškė susirūpinimą dėl „kelių eskaluojančių“ veiksmų savaitgalį.Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney sakė, kad Jungtinės Valstijos pasirengusios skelbti naujas sankcijas; šį kartą būtų taikomasi į Rusijos ekonomiką, jeigu eskalavimas tęsis.Šis perspėjimas pareikštas tuo metu, kai Kremliaus valdžios trokštantys aktyvistai užėmė Donecko valdžios būstinę ir paskelbė nepriklausomybę nuo Kijevo, žadėdami surengti referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos.„Mums kelia susirūpinimą keli eskaluojantys veiksmai Ukrainoje savaitgalį. Mes matome juos kaip Rusijos spaudimo Ukrainai pasekmę“, - nurodė J.Carney.Jis perspėjo, kad bet kuris Rusijos pajėgų judėjimas į Ukrainos rytinę dalį bus laikomas „rimtu eskalavimu ir iššauks naujas pasekmes iš Vakarų“.Mes raginame prezidentą Putiną ir jo vyriausybę liautis destabilizavus Ukrainą“.
Prorusiški akytivistai ir apsišaukėliai srities tarybos „deputatai“ paskelbė „Charkovo liaudies respubliką“. Taip pat jie pasisavino visų valdžios insitucijų įgaliojimus, praneša 057.ua.Tuo pačiu metu antimaidano aktyvistai išvaikė Euromaidaną. Pastarojo aktyvistai pasislėpė greta esančioje kavinėje ir T. Ševčenkos sode. Jie paslėpė ukrainietišką simboliką ir laukia galimybės pasitraukti iš Charkovo centro.
S. Тaruta pareiškė, kad Ukrainos rytuose vykdomas valstybinis perversmasUkrainos rytuose vykdomas tikslingas valstybinio perversmo scenarijus, kurio tikslas yra suskaldyti šalį.  Apie tai kalbama Donecko srities valstybinės administracijos vadovo Sergejaus Tarutos pareiškime, kurį išplatino Donecko srities administracijos spaudos tarnyba, rašo unian.net.   „Sprendimai, kuriuos dabar priima žmonės, užimantys valstybines įstaigas, yra neteisėti. Teisėtą išeitį iš susidariusios krizės turi rasti srities deputatų taryba“, - teigiama S. Tarutos pareiškime.  „Raginu atlaisvinti salę neeiliniam posėdžiui. Norint išvengti smurtinio įvykių eigos scenarijaus, deputatams turi būti suteikta galimybė susirinkti skubos tvarka. Tolesnis dialogas turi vykti išskirtinai teisės sferoje“, - sakoma pranešime.    
Ukraina: rytinėse provincijose norima įvesti nepaprastąją padėtįUkrainos Aukščiausioje Radoje užregistruotas teisės akto projektas, kuriuo siūloma įvesti nepaprastąją padėtį Donecko, Luhansko ir Charkovo regionuose.Pasiūlymas bus apsvarstytas balandžio 8 dienos plenarinėje parlamento sesijoje.Kijevo paskirto Donecko regiono gubernatoriaus Sergejaus Tarutos nuomone, pastarųjų dienų veiksmais rytų Ukrainoje siekiama suskaldyti šalį.„Vyriausybinius pastatus Donecke užėmusių asmenų sprendimai yra neteisėti. Legitimus sprendimas turi būti rastas teisėtai paskirtoje Regioninėje taryboje“, - teigė gubernatorius, paraginęs protestuotojus palikti užimtą pastatą.
J. M. Barroso: Ukraina nepasirengusi įstoti į ESEuropos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso mano, kad Ukraina dar nepasirengusi artimiausiu metu įstoti į Europos Sąjungą (ES).   Apie tai jis pareiškė per interviu Vokietijos leidiniui „Berliner Zeitung“, praneša „Deutsche Welle“.„Ukraina dar nepasirengusi. Nei šiandien, nei artimiausioje ateityje“, - pareiškė J. M. Barroso, atsakydamas į laikraščio klausimą, ar galėtų narystė ES padėti Ukrainai išbristi iš dabartinės krizės. Tuo pat metu EK vadovas pabrėžė, kad ES šiuo metu nenusiteikusi „priimti į bendriją tokią narę kaip Ukraina“.       Tačiau J. M. Barroso pažymėjo, kad kovo 21 dieną Briuselyje pasirašyta Ukrainos ir ES asociacijos sutarties politinė dalis leis šalims pakankamai suartėti, kad ES „padėtų Ukrainai išeiti iš tos beviltiškos padėties, kuri yra susiklosčiusi“. Be to, buvęs Portugalijos ministras pirmininkas priminė, kad ES yra pažadėjęs Kijevui suteikti 11 mlrd. eurų finansinę pagalbą.    „Tai taps varančiąja jėga Ukrainos vystymuisi, jos stabilumui ir gerovei“, - įsitikinęs EK pirmininkas. 
Rusijos URM: gana karti šunis ant MaskvosRusijos užsienio reikalų ministerija (URM) pareiškė ofcialią poziciją dėl pastarųjų įvykių Ukrainoje. Sergejaus Lavrovo vadovaujama ministerija kartoja, neva Ukrainos „federalizacija“ yra geriausia išeitis, be kurios „sunku tikėtis ilgalaikės Ukrainos valstybės stabilizacijos“. „Jei neatsakingas politinių jėgų požiūris į šalies ir nuosavos tautos likimą (…) nesiliaus, Ukraina neišvengiamai susidurs su vis naujais sunkumais ir krizėmis“, - tvirtina Rusijos URM.S. Lavrovo ministerija mestelėjo ir diplomatinei leksikai ne itin būdingas frazes. „Gana rodyti į Rusiją kaltinant ją dėl visų dabartinių Ukrainos bėdų. Ukrainos tauta nori išgirsti iš Kijevo aiškius atsakymus į visus klausimus. Laikas išgirsti šiuos teisėtus reikalavimus“, - ragina Rusijos URM. 
S.Aboltinia: santykiuose su Rusija nepriimtina naudoti švelnias diplomatines priemonesSantykiuose su Rusija nepriimtina naudoti švelnias diplomatines priemones, sako Latvijos parlamento pirmininkė Solvita Aboltinia.Vilniuje vykstančioje Europos Sąjungos (ES) parlamentų pirmininkų konferencijoje pranešimą skaičiusi S.Aboltinia pažymėjo, jog Europa negali likti nerūpestinga, nes „revizionistinė Rusijos politika ir požiūris į tarptautinę teisę ir saugumą reikalauja reakcijos“.„Nepriimtina naudoti švelnias diplomatines priemones, mes pernelyg priklausomi nuo energetinių išteklių, kurie dažnai išnaudojami politiniais motyvais, pavyzdžiui, Moldova yra išnaudojama kaip Rusijos energijos šaltinių tiekimo įkaitė, Rusija taiko abejotinus draudimus Moldovos ir Gruzijos vynui, o Lietuvos - pieno produktų importui“, - kalbėjo Latvijos Seimo vadovė.„Šiuo metu vyksta informacinis viešųjų ryšių ir propagandinis karas, grindžiamas Rusijos politika. Rusija aiškiai demonstruoja, kad turi geopolitinių interesų regione, tai tikras išbandymas Europos užsienio reikalų politikai. ES atsakas turi būti aiškus, vieningas ir vienprasmiškas“, - pažymėjo S.Aboltinia.Ji pažymėjo, kad Latvija remia ES ir Rytų partnerystės valstybių santykių stiprinimą. „Tuo pačiu privalome pripažinti, kad politinė situacija Rytų partnerystės valstybėse yra skirtinga, todėl kiekvienai valstybei reikia taikyti skirtingas politines priemones, bet remtis tomis pačiomis vertybėms“, - kalbėjo Latvijos atstovė.Pasak jos, ES ir Ukrainos asociacijos susitarimo pasirašymas yra labai svarbus, taip pat labai svarbu, kad ES „aktyviai siektų asociacijos susitarimo įgyvendinimo su Gruzija ir Moldova“.Latvijos parlamento pirmininkė pažymėjo, kad vizų liberalizavimo procesas yra svarbi priemonė, užtikrinanti konkrečią naudą Rytų partnerystės piliečiams.„Kai kurioms Rytų partnerystės valstybėms kyla daug sunkumų, jiems apsunkina kelią sovietinė praeitis, tačiau nereikėtų gyventi praeitimi, kelias pirmyn - tai kelias link susitelkimo ir susitaikymo. (...) Tačiau turime Rytų partnerystės valstybėse ne tik vidinių, bet ir išorinių iššūkių. Mes negalime likti abejingi tam, kas vyksta aplinkui. Rusijos federacijos agresija Ukrainoje prieš kurį laiką atrodė neįmanoma, o Rusijos federacija sankcionavo ginkluotų pajėgų panaudojimą Rusijos teritorijoje, tai tarptautinės teisės pažeidimas ir kišimasis į suverenios valstybės vidaus reikalus“, - kalbėjo kaimyninės šalies parlamento vadovė.
Europos Komisija „su nerimu“ stebi įvykius Rytų UkrainojeEuropos Komisija "su nerimu" stebi įvykius Rytų Ukrainoje, praneša agentūra AFP."Mes ryžtingai remiame Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą (...), pirmadienį Briuselyje pareiškė ES užsienio politikos įgaliotinės Catherine Ashton atstovė. - Mes ir toliau reikalaujame deeskaluoti krizę bei vengti tolesnio padėties Ukrainoje destabilizavimo".Prieš tai padėtis Ukrainoje paaštrėjo: prorusiški demonstrantai rytiniame šalies mieste Donecke pirmadienį paskelbė įkūrę "suverenią liaudies respubliką". Charkove, Donecke ir Luganske sekmadienį tūkstančiai prorusiškų aktyvistų šturmavo administracinius pastatus ir iškėlė Rusijos vėliavas.Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pirmadienį apkaltino Rusiją rengiantis invazijai į jo šalį ir jos "suskaldymui"."Visi politiniai reikalavimai Ukrainoje turi būti keliami nesmurtinėmis priemonėmis, neprieštaraujant tarptautiniams standartams ir teisino valstybingumo nuostatoms", - sakė K. Ešton atstovė.ES grasina Maskvai ekonominėmis sankcijomis, jei Rusija po Krymo aneksijos toliau destabilizuos padėtį kaimyninėje šalyje. „Mes nuolat vertinsime padėtį ir įvykius“, - pabrėžė atstovė.
Sulaikytas rusų kariškis, kaltinamas už separatistinių veiksmų organizavimą LuhanskeBalandžio 5 d. Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnai kartu su pasienio apsaugos pareigūnais kontrolės punkte „Krasnaja Talovka“ (Luhansko sritis) sulaikė Rusijos pilietį Romaną Bannych, kuris mėgino kirsti Ukrainos valstybinę sieną, kad tiesiogiai organizuotų ir koordinuotų separatistinius veiksmus Luhanske, praneša UNIAN.Plačiau...
O. Turčynovas: didelė tikimybė, kad Rusija įsiverš į UkrainąLaikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas pirmadienį per teletiltą kreipėsi į Vilniuje susirinkusius Europos Sąjungos (ES) parlamentų pirmininkus.Dabartiniai veiksmai Rytų Ukrainoje, anot jo, yra dar vienas ženklas, kad Rusija siekia „atgaivinti sovietų imperiją“.„Šiuose veiksmuose mes matome metodiškai sudarytą ir ilgalaikę Ukrainos valstybingumo griovimo strategiją. Bandymą atnaujinti postsovietinę imperiją“, - sakė O. Turčynovas.Plačiau...
Gynybos ministras: yra Rusijos atakos grėsmėUkrainos gynybos ministras Ihoris Teniuchas pirmadienį pareiškė, jog prie pietryninių Ukrainos sienų yra Rusijos invazijos grėsmė. Pasak jo, puolimas gali vykti iš Krymo ir Padniestrės pusės. Ministro teigimu, Ukraina rengiasi atlaikyti puolimą, jei Rusija imtųsi veiksmų. Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas pranešė, kad Rusija Krymo pusiasalyje dislokavo 22 tūkstančius karių, rašo „ukrinform.ua“ naujienų portalas.Spaudos konferencijos metu ministerijos atstovas Jevhenijus Perebeinis informavo, kad šis skaičius nesikeičia jau kurį laiką.„Situacija Krymo Autonominėje Respublikoje lieka sudėtinga. Didelių pasikeitimų Rusijos ginkluotųjų pajėgų sudėtyje nepastebėjome, išskyrus nuolatos tobulinamas karo lauko stovyklavietes. Karių skaičius išliko nepakitęs ir šiuo metu siekia apie 22 tūkstančius“, - kalbėjo J. Perebeinis.Anot atstovo, Kryme dislokuota 11 500 Rusijos Juodosios jūros laivyno tarnautojų, 2 500 jūrų pėstininkų ir 10 500 sausumos pajėgų karių bei karinės technikos vienetų.J. Perebeinis pažymėjo, kad Maskva pusiasalyje tęsia vidinių saugumo agentūrų reorganizaciją ir stiprina policijos pajėgas kadrais iš Rusijos.
Donecko separatistai prašo V. Putino įvesti kariuomenęKaip praneša Rusijos nepriklausomos televizijos „Dožd“ portalas, separatistai respublikos paskelbimu neapsiribojo.Teigiama, jog jie taip pat kreipėsi į Vladimirą Putiną su prašymu įvesti Rusijos karius. Jie pavadinti „taikdarių kontingentu“.
JAV pasiuntinys: Rusija sutelkė dešimtis tūkstančių karių prie Ukrainos sienosJAV ambasadorius Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) pareiškė, kad Rusija sutelkė dešimtis tūkstančių karių prie Ukrainos sienos, ir paragino Maskvą imtis veiksmų įtampai sumažinti.„Mes turime tvirtų įrodymų, kad prie sienos yra dešimtys tūkstančių karių, ir vėl gi ne normaliose taikos meto pozicijose arba nuolatinėse bazėse“, – pirmadienį sakė Danielis Baeras (Danjelis Baeras) žurnalistams po 57-ių ESBO šalių atstovų skubaus susitikimo šiuo klausimu.Pasak D.Baero ir kitų diplomatų, Rusijos delegacijos atstovai susitikime nekalbėjo.„Ką Rusijos Federacija turėtų daryti  - imtis veiksmų krizei švelninti. Ji atlieka esminį vaidmenį šioje krizėje ir gali imtis aiškių praktinių priemonių jai sušvelninti“, tarp jų bendradarbiauti su tarptautine bendruomene ir leisti tikrinti kariuomenės judėjimą, sakė jis.
Iš Rusijos aneksuoto Krymo išvyko jau daugiau nei 2 000 karių su šeimomis.
A. Turčynovas: įvykiai Rytų Ukrainoje – antroji Rusijos specialiosios operacijos bangaLaikinasis Ukrainos prezidentas Aleksandras Turčynovas, vertindamas įvykius Rytų Ukrainoje teigia, jog tai yra antroji Rusijos operacijos banga. Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas pirmadienį pagrasino surengti antiteroristinę operaciją rytinėse Luhansko, Donecko ir Charkovo srityse, kur ginkluoti prorusiški demonstrantai praeitą savaitgalį užėmė vietos administracijos pastatus.
NATO: prie Ukrainos sutelktos Rusijos pajėgos nekeitė savo pozicijųNATO nepastebėjo reikšmingo judėjimo tarp Rusijos pajėgų, sutelktų netoli Ukrainos rytinės sienos, pirmadienį nurodė vienas Aljanso kariškis, kai prorusiškos stovyklos protestuotojai užėmė administracinius pastatus trijuose rytiniuose Ukrainos miestuose.„Nematome reikšmingų pokyčių Rusijos pajėgų dislokavime į rytus nuo Ukrainos sienos“, - atsakė NATO kariškis, kai buvo paklaustas, ar Aljansas pastebėjo kokį nors Rusijos pajėgų judėjimą šalia sienos su Ukraina.NATO pareigūnai mano, kad Rusija prie kaimyninės šalies sienų yra sutelkusi apie 40 tūkst. karių.
Vokietija yra labai susirūpinusi dėl įvykių UkrainojeVokietijos vyriausybė yra "labai susirūpinusi" dėl pastarųjų įvykių Rytų Ukrainoje, kada prorusiškai nusiteikę protestuotojai užėmė administracinius pastatus, skelbia "Reuters".Prorusiški demonstrantai sekmadienį šturmavo administracinius pastatus Donecke ir Charkove, o Luhanske užimtos saugumo tarnybos patalpos ir pagrobti ginklai."Pastarieji įvykiai Donecke ir Charkove kelia didelį nerimą Vokietijos vyriausybei, - per spaudos konferenciją sakė kanclerės Angelos Merkel (Angel Merkel) atstovas Štefanas Zeibertas (Steffen Seibert). - Mes nedelsiant turime atnaujinti prašymą, jog visi atsakingi asmenys padėtų stabilizuoti regioną ir užkirsti kelią situacijos eskalacijai".
Donecko separatistai paskelbė Donecko respublikos sukūrimąVėliau „tautos taryba“ priėmė dar vieną sprendimą – naujai sukurta respublika turi įeiti į Rusijos sudėtį, praneša UNIAN.Donecko srities valdybą užėmę separatistai paskelbė apie Nepriklausomos Donecko respublikos sukūrimą. Šis sprendimas buvo priimtas per neeilinę pasiskelbusiosios Donecko srities „tautos tarybos“ sesiją. Jį prie valdybos pastato sienų paskelbė vienas mitingo aktyvistų, praneša naujienų portalas „OstroV“.Mitingo aktyvistas paskelbė, kad nuo šios akimirkos sukuriama Nepriklausoma Donecko respublika. „Nuo šiol Donecko sritis yra nepriklausoma respublika. Valio!“Mitingo dalyviai šią žinią pasitiko ovacijomis ir šūkiais „Rusija, Rusija!“. Vėliau aktyvistas pridūrė, kad šis sprendimas priimtas per neeilinę sesiją.Po to „tautos taryba“ priėmė dar vieną sprendimą – kad naujai sukurta respublika turi įeiti į Rusijos sudėtį. Mitinguotojai šią informaciją palydėjo šūkiais „Putinai, padėk!“Kaip buvo pranešta anksčiau, separatistai reikalavo priimti šį sprendimą per teisėtą srities tarybos sesiją, tačiau deputatai į ją nesusirinko, tad iš jų buvo „atimti“ mandatai bei „suformuota srities tautos taryba“.
Automatais ginkluoti žmonės bandė šturmuoti Donecko televizijos ir radijo kompanijąUkrainos naujienų portalas „OstroV“ praneša, kad buvo bandyta šturmuoti Donecko srities televizijos ir radijo kompaniją. Apie tai naujienų portalui pranešė televizijos ir radijo kompanijos darbuotojas.Pasak šaltinio, prie Donecko srities televizijos ir radijo kompanijos kontrolės punkto privažiavo automobilis. Iš jo išlipę žmonės siekdami įbauginti ėmė šaudyti iš automato.Išgirdę šūvius atskubėjo ginkluoti specialiojo milicijos būrio pareigūnai. Liudininko teigimu, atrodė, jog šaudžiusieji nesitikėjo, kad objektas, kurį paprastai saugo budinčios senutės, šįkart bus saugomas teisėsaugininkų, todėl nusprendė nebešturmuoti pastato, sulipo į automobilį ir išvažiavo.Donecko srities televizijos ir radijo kompanijos vadovybė pasiūlė savo darbuotojams palikti darbo vietas – visi darbuotojai, tiesiogiai nesusiję su kompanijos funkcionavimo užtikrinimu, buvo evakuoti. 
M. Zemanas: NATO turėtų pasiųsti pajėgas į Ukrainą, jeigu Rusija tęstų intervencijąVakarų valstybės turėtų imtis griežtesnių veiksmų, galbūt netgi pasiųsti NATO pajėgas į Ukrainą, jeigu Rusija mėgintų aneksuoti tos šalies rytinius regionus, sekmadienį pareiškė Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.„Tuo momentu, kai Rusija nuspręs padidinti savo teritorinę ekspansiją į rytinę Ukrainos dalį, juokai baigsis, – M.Zemanas sakė per Čekijos visuomeninį radiją. – Tuomet prašyčiau ne vien griežčiausių ES (Europos Sąjungos) sankcijų, bet netgi Šiaurės Atlanto aljanso karinės parengties – pavyzdžiui, kad NATO pajėgos įžengtų į Ukrainos teritoriją.“Prorusiški protestuotojai sekmadienį užėmė vyriausybinius pastatus trijuose rytiniuose Ukrainos miestuose, o Kijevo proeuropietiška vyriausybė teigė, kad šiuos „separatistinius neramumus“ kursto Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.Čekija NATO nare tapo 1999 metais, likus kelioms savaitėms iki sąjungininkų sprendimo bombarduoti Jugoslaviją. Tie įvykiai buvo nelengvas sprendimas Prahai ir M.Zemanui, kuris tuomet buvo premjeras.Pagal Čekijos konstitucinę sistemą pagrindinį vaidmenį užsienio politikoje atlieka vyriausybė, tačiau prezidentas yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas. Vyriausybė priešinosi siūlymams skelbti griežtas ES sankcijas Rusijai po to, kai Maskva aneksavo Krymą. Premjeras Bohuslavas Sobotka aiškino, kad tokios sankcijos neigiamai paveiktų ekonomiką.„Netgi man – o aš tikrai nesu vanagas – atrodytų peržengta raudona linija, jeigu būtų mėginama aneksuoti Ukrainos rytinę dalį, – pabrėžė M.Zemanas. – Tuomet iš balandžio tapčiau žmogumi, kuris pasisako už labai griežtas sankcijas.“
Sumuštas buvęs Ukrainos teisingumo ministras, bandyta jį pagrobtiMaidano savigynos būrių aktyvistai, protestuojantys prie Ukrainos Aukščiausiojo teismo pastato, užpuolė buvusį šalies teisingumo ministrą Aleksandrą Lavrinovičių, skelbia naujienų agentūra UNIAN.Plačiau....
Prorusiški protestuotojai Ukrainos rytuose įsiveržė į saugumo būstinę ir pagrobė ginklusProrusiškai nusiteikę protestuotojai rytiniame Ukrainos Luhansko mieste įsibrovė į saugumo tarnybos būstinę ir pagrobė ginklus, milicija užtvėrė įvažiavimus į miestą, skelbia "Reuters".Ukrainos rytuose, kur gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, įtampa kilo vasarį atstatydinus prezidentą Viktorą Janukovyčių.„Nežinomi asmenys pastate įsilaužė į arsenalo skyrių ir pagrobė ginklus“, - sakoma milicijos pranešime. 
Separatistus pagal susitarimą su V. Putinu sukurstė R. Achmetovas?Šių metų kovo – balandžio mėnesį Donecko oligarchas Rinatas Achmetovas skrido į Maskvą susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, savo „Facebook“ paskyroje skelbia žurnalistas Sergejus Leščenka.  „Yra informacijos iš patikimų šaltinių, kad kovą – balandį R. Achmetovas skrido į Maskvą susitikti su V. Putinu“, - rašė jis.   „Kaip suprantu, rezultatas matomas šiandien Donecko gatvėse“, - pridūrė žurnalistas.Priminsime, kad balandžio 6 dieną Donecke ir Charkove separatistai užgrobė valstybinių sričių administracijų pastatus, o Luganske šturmavo Ukrainos saugumo tarnybos pastatą ir užėmė vieną Nacionalinio banko filialą. Naktį į balandžio 7-ąją separatistai taip pat užgrobė Ukrainos saugumo tarnybos pastatą Donecke.         Jėgos žinybų vadovai išvyko į Luganską ir Donecką sureguliuoti padėties dėl užgrobtų valstybinių pastatų, skelbia glavcom.ua. 
V. Klyčko ragina uždaryti sieną su RusijaVienas opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko ragina nedelsiant uždaryti Ukrainos sieną su Rusija, kad į šalį nebegalėtų patekti „politiniai turistai", rengiantys provokacijas.Išplatintame pranešime spaudai V. Klyčko teigia, kad visi saugumo pajėgų vadai dabar turi vykti į rytų Ukrainą ir užtikrinti, kad regioną kontroliuotų Ukrainos pajėgos. „Negalime leisti pasikartoti Krymo scenarijui“, - ragina jis.V.Klyčko kartu išreiškė nepasitenkinimą Ukrainos milicijos veiksmais. „Kodėl policininkai žiūri, kaip užimami sričių administracijų centrai? Jie privalo reaguoti greitai ir tvirtai", - pareiškė „UDAR“ lyderis, kartu pabrėždamas, kad separatistų vadai turi nedelsiant susilaukti griežtų bausmių.
Premjeras: Rusija neatitraukė savo pajėgų nuo Ukrainos sienosUkrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, jog Rusijos karinės pajėgos yra apie 30 km teritorijoje prie Ukrainos sienos. 
Ukrainos pieno perdirbėjams taiko Lietuvoje išbandytas priemonesUkrainos pieno perdirbėjai patiria tai, ką dar pernai rudenį patyrė jų kolegos Lietuvoje. Rusijos tarnyba „Rospotrebnadzor“ uždraudė į rinką tiekti šešių Ukrainos pieno perdirbimo įmonių produkciją. Nurodoma, neva atlikti tyrimai parodė, kad pieno gaminiai neatitinka Rusijos rinkoje taikomų reikalavimų.Plačiau....
A. Janceniukas: Rusija stengiasi „suskaldyti“ UkrainąUkrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pirmadienį apkaltino Rusiją kurstant neramumus rytinėje šalies dalyje, kur prorusiški protestuotojai užėmė kelis vyriausybinius pastatus, ir tvirtino, kad Maskva stengiasi „suskaldyti“ savo kaimynę.„Yra planas destabilizuoti padėtį; planas (turintis tapti dingstimi) užsienio pajėgoms peržengti sieną ir užimti šalies teritoriją – tačiau to mes neleisime, – A.Jaceniukas sakė per ministrų kabineto posėdį. – Šis scenarijus parašytas Rusijos Federacijos, o jo vienintelis tikslas – suskaldyti Ukrainą.“
J. Tymošenko imasi separatistų DoneckeBuvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko skrenda į Donecką, siekdama sustabdyti separatistines nuotaikas prorusiškame regione. Apie tai pirmadienio rytą pranešė jos vadovaujama partija „Tėvynė“. 
Ukrainoje šaukiamas neeilinis posėdis dėl protestų rytiniuose miestuoseLaikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas sušaukė neeilinį posėdį dėl prorusiškų protestų trijuose rytiniuose Ukrainos miestuose, skelbia BBC.O. Turčynovas atšaukė vizitą Lietuvoje, kad pats asmeniškai galėtų spręsti susidariusią situaciją, informavo prezidento administracija.Šalies vadovas sostinėje Kijeve sušaukė saugumo pareigūnų susitikimą po sekmadienį įvykusių neramumų. Daugiau informacijos apie posėdį nepateikiama.Protestuotojai Donecke, Luhanske ir Charkove įsibrovė į administracinius pastatus ir reikalavo referendumo dėl nepriklausomybės. Donecke didelė aktyvistų grupė atsiskyrė nuo demonstracijos pagrindinėje miesto aikštėje ir apsiautė regiono administracijos pastatą. Po susirėmimų su riaušių milicija ir prasibrovę pro apsaugą protestuotojai iškėlė Rusijos vėliavą, o prie pastato likę aktyvistai skandavo "Rusija".Pasak Donecko milicijos atstovo, didelė protestuotojų grupė šturmavo administracijos pastatą, apie 100 jų užsibarikadavo viduje.Neramumai Ukrainos rytuose prasidėjo tvyrant įtampai tarp Rusijos ir Ukrainos dėl Krymo aneksijos. Juodosios jūros pusiasalis surengė referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos, kurį pasmerkė Kijevas ir Vakarai kaip nelegalų, po to, kai vasarį buvo atstatydintas prezidentas Viktoras Janukovyčius.
Separatistai užėmė Ukrainos saugumo tarnybos pastatą Donecke ir ruošiasi šturmuiSeparatistai per 15 min. užėmė Ukrainos saugumo tarnybos pastatą Donecke, praneša UNIAN su nuoroda į ukrainiečių interneto svetainę „Ostrov“.Šią informaciją pagrindžia judėjimo „Donbaso liaudies kariuomenės“ įrašas socialiniuose tinkluose.„Donbaso liaudies kariuomenės„ aktyvistai 03:32 ryte organizuotai, per 15 min. užėmė Ukrainos saugumo pastatą Donecko srityje. Šiuo metu vykdoma archyvų ir dokumentų bei materialios ir techninės bazės revizija.  „Donbaso liaudies kariuomenės„ aktyvistai stiprina pastato apsaugą, įrenginėja apšaudymo angas ir rengiasi atsakomiesiems Kijevo chuntos šturmo veiksmams“, – rašoma pranešime.
Per šturmą Luhanske nukentėjo 9 žmonėsUkrainos rytiniame Luhansko mieste prorusiškiems demonstrantams šturmuojant Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pastatą buvo sužeisti devyni žmonės, pirmadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.Milicija nurodė, kad tarp nukentėjusiųjų per neramumus mieste, esančiame vos už 25 kilometrų nuo Rusijos sienos, buvo 21 metų kariškis, patyręs stuburo traumą kaklo srityje, taip pat 38 metų ekspertas kriminalistas, kuriam buvo supjaustytas dešinys delnas.Kiti sužeistieji – 16–60 metų vietos gyventojai, o vieno iš jų tapatybė dar nenustatyta.Sekmadienį prorusiškos stovyklos mitingo dalyviai šturmavo SBU vietos padalinio būstine ir įsiveržė į pastatą, išlaužę duris. Vietos žiniasklaida pranešė, kad demonstrantai į pradžių į pastatą svaidė kiaušinius, vėliau – akmenis, dūminį užtaisą ir Molotovo kokteilį, tačiau liepsnos buvo greitai užgesintos.Prokuratūra pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl masinių neramumų.Vėliau milicija pranešė, kad į protestuotojų rankas pateko SBU pastate laikyti šaunamieji ginklai.Pirmadienį paskelbtame VRM pranešime sakoma, kad nežinomi asmenys praeitą naktį pastatė barikadas pagrindiniame Luhansko prospekte.Luhansko milicija nurodė, kad buvo paskelbta aukšto lygio saugumo parengtis ir kad pareigūnai blokuoja visus įvažiavimus į miestą.
D. Dymčukas: Donecko separatistai gavo  planą iš Maskvos Donecko separatistai šįryt gavo naują, „pakoreguotą“ planą iš Maskvos, praneša UNIAN.Šįryt Donecko separatistai gavo naują veiksmų planą iš koordinacinio centro Rusijoje.Apie tai savo puslapyje „Facebook“ svetainėje pareiškė Karinių ir politinių tyrimų centro Kijeve vadovas Dmitrijus Tymčukas su nuoroda į grupės „Informacionnoje soprotivlenije“ („Informacinis pasipriešinimas“) duomenis.„Tarp plane paminėtų punktų – sukurti regioninio koordinavimo centrą „Donecko respublika“, kuris koordinuotų separatistų iš kitų sričių veiksmus, bei parengti pareiškimus, siekiant surengti referendumą dėl valstybės santvarkos“, – rašo jis.D. Tymčukas pabrėžia, kad Kremlius pakoregavo savo ankstesnį planą – dabartiniame plane nebeliko punkto dėl pietrytinių Ukrainos sričių prijungimo prie Rusijos.„Kai kuriais duomenimis, Maskva suvokė, jog kol „nesuvirškins“ Krymo, nebus pasirengusi pasisavinti rytinę Ukrainos dalį. Todėl separatistai oficialiai gavo „patrankų mėsos“ statusą“, – pareiškė D. Tymčukas.Vis dėlto grupės „Informacionnoje soprotivlenije“ tinklas nefiksuoja ypatingo suaktyvėjimo Rusijos pasienyje šalia Ukrainos sričių, kuriose vyksta minėti įvykiai.
Keliai į Luganską – užblokuotiMilicijos pareigūnai užblokavo visus įvažiavimus į Lugansko miestą, skelbia unian.net. Taip pat pranešama, jog tikrinimai asmenys, siekiama išsiaiškinti, kas išprovokavo sekmadienį vykusius neramumus mieste. 
Charkove prorusiški aktyvistai išvaryti iš vietos administracijos pastatoProrusiški demonstrantai, kurie savaitgalį užėmė srities administracijos būstinę Ukrainos rytiniame Charkovo mieste, buvo pašalinti iš to pastato, pirmadienį pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.„Charkovas. Srities ir miesto administracijos pastatas visiškai išvaduotas nuo separatistų. Prasidėjo darbo procesas, – A.Avakovas pirmadienio rytą parašė socialiniame tinkle „Facebook“. – Ačiū visiems, kurie padėjo. Aš dirbu Charkove. Prašau Charkovo gyventojų palaikyti adekvataus sureguliavimo procesą.“Sekmadienio vakarą prorusiškų pažiūrų aktyvistai Charkovo tarybos pastatą, beveik nesipriešinant jį apsupusioms stiprioms milicijos pajėgoms.Maždaug po pusvalandžio nuo šturmo pradžios protestuotojai nuo pastato numetė Ukrainos vėliavą ir vietoje iškėlė Rusijos trispalvę.
Donecke separatistai planuoja referendumąDonecke separatistai grasina skubiai formuoti „liaudies valdžią“ ir surengti referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos, skelbia naujienų agentūra UNIAN.Pirmadienį, balandžio 7 dieną, separatistai, užgrobę Donecko regiono administracijos pastatą, ketina formuoti naują valdžią – „paleisti dabartinę regiono tarybą“ ir prie valdžios vairo deleguoti savo atstovus, tokią informacija skelbia vietos žiniasklaida. Priminsime, jog sekmadienį, balandžio 6 dieną, separatistai pristatė rezoliuciją, kurioje reikalauja nedelsiant surengti neeilinę Donecko regiono tarybos sesiją ir jos metu priimti sprendimą dėl skubaus referendumo. Referendumo metu vietos žmonių būtų klausiama, ar jie sutinka prisijungti prie Rusijos. Sekmadienį separatistai iškėlė ultimatumą: jeigu iki balandžio 6-osios vidurnakčio nebus surengta regiono tarybos sesija, separatistai patys „paleis vietos valdžią“.
Valstybinės apsaugos viršininkas: V. Janukovyčius pasidavė į nelaisvę Rusijos kariškiamsBuvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius vasario pabaigoje pasidavė į nelaisvę Rusijos kariškiams ir jų saugomas išvyko iš Ukrainos į Rusiją.  Apie tai per televiziją „Inter“ pareiškė Valstybinės apsaugos valdybos pirmininkas Valerijus Geletėjus, rašo unian.net.  „Nesileidžiant į detales ir neviešinant tyrimo paslapčių, paskutiniai buvusio prezidento V. Janukovyčiaus veiksmai Ukrainos teritorijoje buvo šie: jis pasidavė į nelaisvę rusų pajėgoms ir jau kontroliuojamas kariškių buvo pervežtas į Rusijos Federacijos teritoriją, kur po kurio laiko mes jį išvydome per spaudos konferenciją Rostove prie Dono“, - sakė jis. Jo teigimu, šiuo metu V. Jaukovyčiaus išvykimo iš Ukrainos detales tiria Generalinė prokuratūra. V. Geletėjus taip pat nurodė, kad po to, kai V. Janukovyčius atsisakė Valstybinės apsaugos paslaugų, prezidentą saugoję valdybos pareigūnai padavė prašymus atleisti juos iš darbo.
Lugansko separatistai užgrobė banko filialą  Ukrainos Lugansko srityje 3 tūkst. gerai pasirengusių aktyvistų užgrobė Nacionalinio banko padalinį.  Pranešama, jog yra signalų, kad Lugansko mieste gali būti užgrobti ir kiti strateginiai objektai, skelbia unn.com. Lugansko gatvėse statomos barikados, separatistams vežami prekių konteineriai su nežinomu turiniu. Ukrainos saugumo tarnyba Luganske paleido šešis sulaikytus separatistus. Jie buvo atvežti prie užgrobto Saugumo tarnybos pastato ir perduoti prorusiškiems aktyvistams, rašo unian.net. Balandžio 6 dieną Luganske prorusiško mitingo metu radikaliai nusiteikę aktyvistai šturmavo Saugumo tarnybos pastatą. Mitinguotojai įsiveržė į antrąjį pastato aukštą ir pradėjo plytomis daužyti langus.  
Žiniasklaida: Charkovo separatistai mano, jog V. Janukovyčius grįžoCharkove veikiantys separatistai, užgrobę regioninės valdžios administraciją, skelbia, jog nuo posto nušalintas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius grįžo į Ukrainos teritoriją – konkrečiai į Donecką, skelbia naujienų agentūra UNIAN. Iš tribūnos aktyvistai pranešė ketinantys valdžios administracijos pastatą kontroliuoti visą parą. Jie tvirtina, jog V. Janukovyčius jau grįžo į Ukrainą ir šiuo metu yra Donecke. Laikrodžiams išmušus vienuoliktą valandą vakaro vietos laiku, aktyvistai užtvėrė Sumskų gatvę. Anksčiau buvo skelbta, jog milicijos pareigūnai apleido vietos valdžios administracijos pastatą. Maždaug 21.20 valandą vietos laiku sekmadienį ant pastato suplevėsavo Rusijos vėliava. 
Charkove proeuropietiški demonstrantai tapo prorusiškos stovyklos patyčių taikiniuNedidelė grupė proeuropietiškų protestuotojų sekmadienį buvo priversta atsiklaupti ant kelių žeminančiam ritualui Ukrainos antrajame didžiausiame Charkovo mieste.Plačiau...
VRM priminė, kokia bausmė gresia separatistams RytuoseMinisterijoje primena, kad valstybinių pastatų užgrobimas ir masiniai neramumai yra nusikaltimas, už kurį numatyta bausmė Ukrainos baudžiamajame kodekse.Ukrainos vidaus reikalų ministerija ragina piliečius nenusižengti įstatymams, paisyti tvarkos ir visas problemas spręsti taikiai.Taip rašoma pranešime Ukrainos VRM interneto svetainėje.„Mūsų pozicija išlieka nepakitusi – pagal Konstituciją, kiekvienas pilietis turi teisę taikiai, be ginklo ateiti aptarti esamų klausimų ir problemų. Tačiau masinės akcijos, lydimos prievartos, pastatų užgrobimų, nuosavybės niokojimo – neteisėta“, – pabrėžiama ministerijos pranešime.
Charkove – šturmas Charkove federalizacijos šalinininkai pradėjo Charkovo srities valstybinės administracijos šturmą.Po Laisvės aikštėje vykusio mitingo apie pusantro tūkstančio aktyvistų perėjo Sumskų gatvę ir priėjo prie milicijos užtvaro. Į teisėsaugininkus ėmė skristi sprogstamieji paketai ir petardos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.