aA
Statistika rodo, kad kasmet daugėja sudėtinių (išsiskyrusių ir antrą ar kelintą kartą besikuriančių) šeimų ir greitai jų bus daugiau, nei biologinių. Sudėtinei šeimai iškyla kitokie iššūkiai, nei tipinei biologinei. Kai kurie iš šių iššūkių yra pavydas iš buvusiojo sutuoktinio pusės, vaikų ir ištikimybės klausimai, disciplinos rūpesčiai, favoritizmas, pamotės, patėvio ir įvaikių klausimai.
Šeima
Šeima
Buvimas patėviu yra didelis iššūkis, kuriam reikalinga nemažai informacijos ir pagalbos. Pateikiame keletą patarimų patėviams ir įvaikiams bei iš naujo susituokusiems tėvams.

1. Labai naudinga, jei naujoji šeima gali pradėti bendrą gyvenimą neutralioje teritorijoje – išsikraustyti į naują butą ar namą. Venkite įsikraustymo į vieno iš sutuoktinių butą, jei tai pirmiau buvo biologinės šeimos namai.

2. Kas savaitę renkite šeimos susirinkimus. Leiskite kiekvienam šeimos nariui laisvai išsikalbėti. Naudokite šiuos susirinkimus šeimos atostogų ir pasilinksminimų planavimo tikslams. Priimkite vaikų pasiūlymus ir leiskite jiems nuspręsti kai kuriuos dalykus.

3. Būtina sudėtinės šeimos egzistavimo sąlyga – sveiki poros santykiai. Pirmiausia turi būti tvirti poros santykiai, po to - santykiai su vaikais. Tvirtas suaugusiųjų ryšys gali apsaugoti vaikus nuo kitos šeimos praradimo jausmo ir vaikams pademonstruoti tinkamą santuokos modelį.

4. Turėkite realistinius lūkesčius. “Staigios meilės” tarp patėvių ir įvaikių tikėjimasis gali baigtis nusivylimu ir dideliais sunkumais. Leiskite santykiams vystytis lėtai. Neforsuokite santykių. Leiskite jiems užgimti su tikėjimu ir supratimu.

5. Supraskite, kad bus ištikimybės problemų. Kadangi vaikai yra dviejų biologinių tėvų dalis, jie paprastai turi labai stipraus prisirišimo prie abiejų biologinių tėvų jausmą. Ši pasidalinusi ištikimybė vaikams sudaro sunkumų, bendraujant su visais jų gyvenime esančiais suaugusiais. Supraskite, kad patėvio atstūmimas gali neturėti nieko bendro su jo asmeninėmis savybėmis.

6. Stenkitės, kad vaikai nematytų neigiamų buvusių sutuoktinių santykių. Darykite viską, ką galite, kad vaikų labui išlaikytumėte mandagius santykius.

7. Sukurkite naujos šeimos pavyzdį ir tradicijas. Suaugę ir vaikai turi šeimos istoriją, kuri gali sukelti nesutarimų, mėginant susilieti kaip sudėtinei šeimai. Suraskite naują būdą, kaip galėtumėte suartėti kaip šeima. Sukurkite naujas, tik jūsų naujos šeimos tradicijas.

8. Kaip patėvis nemėginkite konkuruoti su biologiniu tėvu. Vietoj to su vaiku pamėginkite sukurti draugystę, paremtą pagarba. Leiskite biologiniam tėvui užsiimti didžiąja vaiko auklėjimo dalimi, kol vaikas susitaikys su jūsų, kaip tėvo, vaidmeniu.

9. Jei jūsų šeimoje yra “besilankančių” vaikų, supraskite, kad jūsų draugijoje jie jaučiasi keistai ir nejaukiai. Gali būti naudinga namuose suteikti jiems nuosavos erdvės.

10. Įtraukite “besilankančius” vaikus į šeimos darbus ir projektus. Tokiu būdu jie pajus gilesnį ryšį su jumis. Leiskite jam atsivesti draugą, jei tai jam padeda prisitaikyti.

Dėl to, kad sudėtinės šeimos sudarytos iš netekčių, dažnai gali prasiveržti įvairūs jausmai. Gali pasirodyti tokie jausmai kaip pavydas, kaltė, pyktis, susierzinimas, įskaudinimas ir nusivylimas. Iškilus šiems jausmams, siekite supratimo. Leiskite išgyventi šiuos jausmus. Užjauskite, kiek tai įmanoma. Pamėginkite atsidurti jų vietoje ir suprasti jų jausmus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.