aA
Rusijos komunistų partija iškovojo netikėtą pergalę prieš prezidento Vladimiro Putino valdančiąją partiją mero rinkimuose trečiajame pagal dydį šalies mieste Novosibirske, pirmadienį pranešė rinkimų pareigūnai.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© RIA/Scanpix

Valstybės Dūmos deputatas komunistas Anatolijus Lokotas surinko 43,75 proc. balsų ir aplenkė perrinkimo siekusį Novosibirsko merą Vladimirą Znatkovą iš valdančiosios „Vieningosios Rusijos“, kuris gavo 39,57 proc. balsų, nurodė šio Sibiro miesto rinkimų komisija.

„Sukūrėme Rusijoje unikalią situaciją, kai vieninga opozicija sugebėjo iškovoti pergalę prieš „Vieningąją Rusiją“, - sakė A.Lokotas, kurio žodžiai cituoujami oficialioje Komunistų partijos interneto svetainėje.

A.Lokotas laimėjo rinkimus, kai kitas opozicijos kandidatas Ilja Ponomariovas iš kairiosios pakraipos partijos „Teisingoji Rusija“, pasitraukė iš varžybų ir paragino savo šalininkus paremti A.Lokotą kaip vienintelį opozicijos kandidatą.

„Padarėme tai, ką visi laikė neįmanomu dalyku. Mes susivienijome ir iškovojome pergalę... Priešas nukautas. Virš Sibiro iškelta raudona vėliava“, - rašė I.Ponomariovas tinklaraštyje radijo stoties „Echo Moskvy“ svetainėje.

I.Ponomariovas koordinavo virtinę prieš V.Putiną nukreiptų protestų ir buvo vienintelis Valstybės Dūmos deputatas, kuris praėjusį mėnesį per balsavimą pasisakė prieš Krymo prijungimą prie Rusijos.

Novosibirskas, turintis 1,5 mln. gyventojų ir esantis už maždaug 2 800 km į rytus nuo Maskvos, yra svarbus mokslo ir inovacijų centras, čia veikia garsus universitetas.

Nesėkmė Novosibirske yra rimtas smūgis „Vieningajai Rusijai“, kurią kritikai kaltina naudojant valdžios svertus, kad išlaikytų Rusijos regionų įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžių kontrolę, nors neturi didelės visuomenės paramos.

Nors „Vieningoji Rusija“ yra pagrindinis paramos V.Putinui, kurios valdžioje yra nuo 2000 metų, šaltinis, prezidentas ėmėsi žingsnių mažinti savo priklausomybę nuo šios politinės jėgos, stengdamasis palenkti į savo pusę varžovus ir sukurdamas mažiau formalų judėjimą - Visos Rusijos liaudies frontą.

V.Putinas taip pat atėmė iš komunistų svarbiausią antivakarietiškos retorikos kozirį, nes pats dažnai su nostalgija kalba apie sovietinius laikus ir neretai atvirai niekina Vakarus.

Liberalių pažiūrų Kremliaus oponentai sako, kad dabar komunistai tėra mažas sraigtelis V.Putino sistemoje.

Komunistai - antroji pagal dydį frakcija Valstybės Dūmoje - remia tokias Kremliaus užsienio politikos iniciatyvas, kaip praėjusį mėnesį įvykdyta Ukrainai priklausančio Krymo aneksija.

Iš viso 11-a kandidatų dalyvavo papildomuose rinkimuose į Novosibirsko mero postą, kuris atsilaisvino, kai sausį atsistatydino ilgametis miesto vadovas, nusprendęs pereiti dirbti į srities vyriausybę. V.Znatkovas buvo paskirtas laikinai eiti mero pareigas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.