aA
Septyni lenktynėse dėl prezidento posto išlikę kandidatai aktyviai kaupia finansinę paramą.
Prezidento rinkimai: kur teka V. Uspaskicho pinigai
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Neabejotinas lyderis pagal surinktus pinigus – socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis. Jo rinkiminėje sąskaitoje sukaupta suma, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiamais duomenimis, artėja prie milijono litų. Šiuo metu Z. Balčyčiui paaukota jau 945 tūkst. Lt. Visos šios lėšos atkeliavo iš Lietuvos socialdemokratų partijos.

Antra piniginių lenktynėse rikiuojasi perrinkimo siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė. VRK duomenimis, jai paaukota jau apie 150 tūkst. Lt. Bendra skelbiama aukų suma – 158 tūkst. litų, tačiau VRK nurodo, jog dar nėra informacijos apie dalies aukų priimtinumą. Pati D. Grybauskaitė savo rinkiminę sąskaitą papildė 15 tūkst. Lt, tačiau tai jau nebėra didžiausia prezidentei skirta suma.

Verslininkas Mindaugas Aniulis D. Grybauskaitei atseikėjo daugiau kaip 22 tūkst. Lt, dar vienas verslininkas Rolandas Malaiška – lygiai 20 tūkst. Lt. Žinomos pavardės mirga ir sąraše asmenų, kurių aukos nebuvo priimtos. Nesėkmingai D. Grybauskaitę paremti bandė ir Gvidas Drobužas (3,33 tūkst. Lt), ir Benediktas Vanagas (1 tūkst. Lt), ir Žydrūnas Savickas (260 Lt). D. Grybauskaitės nepriimtų aukų suma – jau beveik 19 tūkst. Lt.

Trečias pagal surinktas lėšas – Vilniaus meras Artūras Zuokas, prikaupęs jau beveik 100 tūkst. Lt. Liūto dalis šių lėšų – paties A. Zuoko pinigai. Dviem pavedimais Vilniaus meras į savo rinkiminę sąskaitą pervedė iš viso 43,5 tūkst. litų.

Nuo A. Zuoko nedaug atsilieka Ignalinos meras, valstiečių-žaliųjų kandidatas Bronis Ropė. Jo sąskaitoje – daugiau kaip 87 tūkst. Lt. Beveik visą šią sumą politikui sunešė jo partija.

Ilgą laiką finansiškai kukliai atrodęs „darbiečių“ kandidatas Artūras Paulauskas pamažu vejasi konkurentus. Jo sąskaitoje – jau 43,34 tūkst. Lt. Beveik pusę šios sumos – 20 tūkst. Lt – į A. Paulausko sąskaitą atnešė Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis savo sąskaitoje turi 26 tūkst. Lt. Visi šie pinigai atkeliavo iš partijos iždo.

Paskutinis pagal finansus – buvęs konservatorius, Seimo narys Naglis Puteikis. Jo sąskaitoje kol kas yra apie 6 tūkst. Lt. Trečdalis šios sumos – paties N. Puteikio pinigai.

Iki rinkimų liko jau tik mėnuo. Pirmasis prezidento rinkimų turtas įvyks gegužės 11 d. Antrasis, jeigu jo prireiks, bus organizuojamas dviem savaitėmis vėliau, kartu su rinkimais į Europos Parlamentą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.