aA
JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį susitiko su Dalai Lama, iškeldamas klausimą Kinijos valdžiai, kodėl Baltieji rūmai ignoravo Pekino perspėjimus, kad susitikimas su ištremtuoju Tibeto dvasiniu lyderiu pakenks dvišaliams santykiams, skelbia "Reuters".
B.Obama
B.Obama
© Reuters/Scanpix

Pasak Kinijos užsienio reikalų ministerijos, penktadienio vakarą šalies užsienio reikalų viceministras Zhang Yesui išsikvietė JAV ambasados Kinijoje reikalų patikėtinį Danielį Kritenbrinką, pareikšdamas protestą dėl šio susitikimo kaip kišimosi į Kinijos vidaus reikalus.

Kinija vadina Dalai Lamą, kuris pasitraukė iš šalies į Indiją po nepavykusio sukilimo 1959 m., "vilku ėriuko kailyje", siekiančiu Tibeto nepriklausomybės smurtiniais veiksmais.

Privatus B. Obamos ir Dalai Lamos, Nobelio taikos premijos laureato, susitikimas tęsėsi apie valandą. Pasak Baltųjų rūmų, JAV prezidentas dar kartą išreiškė paramą unikalioms Tibeto religinėms, kultūrinėms ir kalbos tradicijoms ir tibetiečių žmogaus teisėms.

B. Obama sakė nepalaikąs Tibeto nepriklausomybės nuo Kinijos, o Dalai Lama teigė to nesiekiantis, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Tuo tarpu, pasak Kinijos užsienio reikalų viceministro Z. Yesui, susitikimas buvo "neteisingas Jungtinių Amerikos Valstijų žingsnis, kuriuo stipriai kišamasi į Kinijos vidaus reikalus ir nesilaikoma duoto pažado neremti Tibeto nepriklausomybės". "Primygtinis toks Jungtinių Valstijų elgesys stipriai pakenktų Kinijos ir JAV bendradarbiavimui ir dvišaliams santykiams bei pačių JAV interesams", - teigė Z. Yesui.

Tai buvo trečiasis B. Obamos susitikimas su Dalai Lama. Į ankstesnius susitikimus Pekinas taip pat reaguodavo su pasipiktinimu, bet jokių rimtesnių sankcijų nesiimdavo.

78 metų Dalai Lama laikomas nesmurtinio tibetiečių pasipriešinimo jų tėvynės okupacijai simboliu. Kinija kaltina jį siekiant Tibeto atsiskyrimo nuo Kinijos.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.