aA
Buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Albinas Januška sako apgailestaujantis, kad Ukrainoje šiuo metu nėra Lietuvos vykdomosios valdžios atstovų.
Albinas Januška
Albinas Januška
© DELFI / Kiril Čachovskij

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius to nesureikšmina, sakydamas, kad dabar padėtis yra kitokia nei per "oranžinę revoliuciją" prieš 10 metų.

Buvusio įtakingo diplomato A.Januškos teigimu, Lietuva "nustumiama į paribį" dėl problemų santykiuose su Lenkija, kurios užsienio reikalų ministras Kijeve tarpininkavimo misiją atlieka su Vokietijos ir Prancūzijos kolegomis.

"Veimaro trikampio užsienio reikalų ministrai parodė, kad galima vykdyti realią politiką", - „Žinių radijui“ penktadienį sakė A.Januška.

"Mes galėjome stengtis ir dalyvauti, bet dabartinė situacija mūsų santykiuose su Lenkija ir strateginės partnerystės praradimas yra problema, kad Lietuva vis labiau nustumiama į užsienio politikos paribį", - teigė jis.

Pasak jo, Lietuva viena nėra pakankamai įtakingas žaidėjas tarptautiniuose santykiuose, o jos pozicija sustiprintų geri santykiai su Varšuva.

"Tai, kad mes nesame kartu su ta trijule Kijeve, nėra gerai. Apskritai, kad nėra Lietuvos politikų Kijeve šiandien, yra blogai (...). Pirmas ešelonas - Vyriausybė - nedalyvauja tiek, kiek reikėtų ", - sakė A.Januška.

Tuometinis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus kartu su tuometiniu Lenkijos vadovu Aleksandru Kwasniewskiu (Aleksandru Kvasnievskiu) 2004 metais per vadinamąją oranžinę revoliuciją tarpininkavimo sprendžiant Ukrainoje kilusį politinį konfliktą tarp susipriešinusių politinių jėgų.

K.Girnius BNS teigė, kad padėtis dabar yra ne tokia, kaip per "oranžinę revoliuciją". Jis pabrėžė, kad Ukrainoje dabar nėra ir vienos iš Rytų partnerystės programos kūrėjos - Švedijos - atstovų.

"Kadangi kraujas buvo liejamas, važiavo Vokietija ir Prancūzija. Liko vietos tik dar vienai valstybei. Labiausiai tiko Lenkija. Nebūta ir Švedijos, nors tai viena Rytų partnerystės kūrėjų. Nieko blogo nematau", - BNS sakė docentas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.