aA
Krymo autonominės respublikos parlamento pirmininkas Vladimiras Konstantinovas, kalbėdamas su naujienų agentūra „Interfax“, pareiškė, kad pusiasalis gali atsiskirti nuo Ukrainos tuo atveju, jeigu situacija šalyje rimtai destabilizuosis, praneša lenta.ru.
Krymo parlamento pirmininkas prakalbo apie atsiskyrimą nuo Ukrainos
© AFP/Scanpix

V. Konstantinovas tvirtina, kad tokia įvykių eiga įmanoma tuo atveju, jeigu „šalis subyrės“. Parlamento pirmininkas pridūrė: „Viskas artėja link to“. Tačiau jis nepasakė, kokių teisinių procedūrų reikėtų laikytis, kad Krymas galėtų atsijungti nuo Ukrainos.

Vasario 4 dieną Krymo parlamente buvo svarstoma galimybė kreiptis į Rusiją su prašymu padėti pusiasaliui ir, esant reikalui, jį apginti. Deputatų manymu, atitinkamas kreipimasis turėtų būti adresuotas prezidentui Vladimirui Putinui ir Rusijos Federaliniam susirinkimui.

Be to, deputatai pasiūlė išplėsti Krymo autonomijos teises, tačiau visiško atsijungimo nuo Ukrainos klausimas keliamas nebuvo.

Simferopolyje jau ir anksčiau buvo keliamos Krymo atsijungimo ir/arba jo prisijungimo prie Rusijos iniciatyvos, tačiau jokių realių veiksmų šia linkme nesiimta.

Naują separatistinių nuotaikų bangą sukėlė situacijos Kijeve destabilizacija, kur provakarietiškos jėgos reikalauja Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus atsistatydinimo ir naujų rinkimų surengimo. Krymo gyventojai prognozuoja, kad opozicijos pergalės atveju Krymas neteks ir to nedidelio savarankiškumo, kurį dabar turi.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.