aA
Daugiau nei šimtas Pietų Korėjos gyventojų atvyko į Šiaurės Korėją aplankyti savo giminių. Tai pirmas toks atvejis nuo 2010 metų. Tokie susitikimai truks nuo vasario 20 iki 25 dienos.
Šiaurės Korėjoje – emocingi susitikimai
© Reuters/Scanpix

Akstiną jiems suteikė Šiaurės Korėjos raginimas pagerinti santykius tarp dviejų šalių, praneša bbc.co.uk.

Tokie susitikimai rengiami šeimoms, išskirtoms per Korėjos karą. Giminaičiai vieni kitų nematė ištisus dešimtmečius. Susitikimai surengti prieš suplanuotas JAV ir Pietų Korėjos pratybas, kurios prasideda pirmadienį, vasario 24 dieną. Kiek anksčiau Šiaurės Korėja pagrasino atšaukti galimybę susitikti išskirtoms šeimoms, jeigu karinės pratybos įvyks.

Tikras stebuklas

Ketvirtadienį, vasario 20 dieną, 82 pagyvenę pietų korėjiečiai, lydimi 58 šeimos narių, į Šiaurės Korėją išvyko autobusais. AFP naujienų agentūra pranešė, kad dešimtys jų buvo neįgaliųjų vežimėliuose, o du keliavo greitosios medicinos pagalbos automobiliais, nes jiems būtina nuolatinė medicininė priežiūra.

Visi jie savo giminaičiams į Šiaurės Korėją vežė dovanas, drabužius, vaistus ir maistą.

Susitikimas su giminaičiais buvo numatytas 15 valandą vietos laiku Šiaurės Korėjos kurorte Maunt Kemgange. Vėliau buvo numatyti bendri pietūs. Buvo tikimasi, kad į pasimatymą su giminaičiais iš Pietų Korėjos atvyks apie 180 šiaurės korėjiečių.

Vienas iš laimingųjų pietų korėjiečių, kuriam buvo leista susitikti su giminaičiais – aštuntą dešimtį baigiantis Lee Du Youngas.

„Žmonėms sunku suprasti, ką reiškia taip ilgai būti išskirtiems, - sakė senolis BBC. - Bet tai tikras stebuklas. Esu tokios pakilios nuotaikos. Viskas, ko man trūko gyvenime – mano brolis. Ir dabar, kai galiu jį vėl išvysti, nebebūtų gaila mirti kad ir ryt“.

Vyras pasakoja broliui atvežęs ne tik šiltų drabužių, bet ir šokoladinių sausainių, mat yra girdėjęs, kad jie Šiaurės Korėjoje labai populiarūs.

Pietų Korėjos Susivienijimo ministerija trečiadienį, vasario 19 dieną, pranešė, jog kol kas nėra požymių, kad suplanuotiems susitikimams būtų trukdoma įvykti.

Šie susitikimai korėjiečiams – labai emocingi įvykiai. Šeimų nariai iš abiejų pusių susitinka labai trumpam, o paskui visi grįžta į savo namus. Kaskart tam atrenkama maždaug šimtas giminaičių. Praeityje yra pasitaikę atvejų, kai Šiaurės Korėja susitikimus atšaukia dėl jai nepatikusių Pietų Korėjos veiksmų.

Pietų korėjiečiams prieš susitikimus tenka išklausyti instruktažą, kuris, tarp kita ko, draudžia kalbėtis apie politiką.

Dauguma žmonių buvo atskirti nuo savo giminių tada, kai po 1950-1953 metų karo Korėjos pusiasalis buvo padalintas. Korėjos karas pasibaigė ne taikos sutartimis, o paliaubomis, todėl šiaurės ir pietų korėjiečiai neturi galimybės tiesiogiai bendrauti vieni su kitais.

Tokių susitikimų laukiančiųjų sąrašuose yra apie 72 tūkstančiai pietų korėjiečių. Beveik pusė jų yra perkopę aštuoniasdešimt metų.

Šie susitikimai yra vienintelė teisėta po karo atskirtų šeimų narių pasimatymo galimybė. Ir tai yra nors ir nežymus, bet reikšmingas požymis, kad santykiai tarp dviejų Korėjų kiek gerėja. Deja, naudą iš to pajus ne visi, kuriems šį kartą nenusišypsojo laimė susitikti su savo giminaičiais.
2010 metais Šiaurės Korėjai artilerijos sviediniais apšaudžius Pietų Korėjos pasienio salą, giminių susitikimų programa buvo pristabdyta.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.