aA
Padėtis Ukrainoje tampa nekontroliuojama. Europos Sąjunga (ES), kelias savaites nesėkmingai mėginusi tarpininkauti konflikte tarp vyriausybės ir opozicijos, pagaliau tarsis dėl sankcijų. Dramatiškai paaštrėjus padėčiai Ukrainoje, baudžiamosios priemonės dabar yra teisingas sprendimas, Briuselyje pareiškė Europos Komisijos atstovas, kurį cituoja agentūra AFP.
Kokių sankcijų gali sulaukti Ukraina?
© Reuters/Scanpix

Kam būtų taikomos sankcijos? Europos Komisijos pirmininkas Joe Manuelis Barroso tikisi, kad ES šalys narės nuspręs imtis sankcijų prieš asmenis, "atsakingus už smurtą ir neadekvatų jėgos naudojimą". Tai būtų prezidento Viktoro Janukovyčiaus aplinkos žmonės. Tačiau sankcijos gali būti skelbiamos ir opozicijos atstovams, kurie ragina imtis smurto. ES užsienio reikalų įgaliotinės Catherine Ashton atstovė priminė, kad diplomatė antradienį pasmerkė ir vyriausybės priešininkų veiksmus prieš valstybinius pastatus.

Kokios baudžiamosios priemonės konkrečiai gali būti nuspręstos? Ukrainos atveju tai kol kas neaišku. Ankstesniais atvejais, kai buvo naudojamas smurtas prieš gyventojus ar pažeidinėjamos žmogaus teisės, ES neįsileisdavo į Bendrijos šalis atskirų asmenų, atsakingų už nederamus veiksmus. Tai gali būti politikai, taip pat aukšti policijos ir kitų saugumo tarnybų atstovai. Paprastai būdavo uždaromos ir sankcionuojamų asmenų sąskaitos ES valstybėse. Ši priemonė tai pat gali būti taikoma įmonėms. Galimas ir produktų, naudojamų gyventojams persekioti, importo draudimas. Tai gali būti ašarinės dujos, ryšių technika ar kita saugumo pajėgų naudojama įranga.

Ar ES dabar atsiims pasiūlymą dėl Asociacijos sutarties su Ukraina? Ne. Ši sutartis, kaip ir Laisvosios prekybos sutartis, "ir toliau lieka ant stalo", sakė Europos Komisijos atstovas. V. Janukovyčius lapkričio pabaigoje netikėtai paskelbė nepasirašysiąs Asociacijos sutarties su Briuseliu. Šis jo žingsnis ir sukėlė opozicijos protestus, peraugusius į kruvinus neramumus.

Kada sankcijos gali įsigalioti? Tartis dėl sankcijų į Briuselį sukviesti ES užsienio reikalų ministrai. Kad jos būtų nuspręstos, reikalingas visų šalių narių pritarimas. Jei jis bus, oficialus sprendimas dėl sankcijų gali būti priimtas jau ketvirtadienį. Tada jis įsigaliotų, kai penktadienį bus paskelbtas ES oficialiame leidinyje.

Ar sankcijos turėtų greitą poveikį? Sunku pasakyti. C.  Ashton atstovė galvoja, kad tai įmanoma. Tačiau patirti rodo, kad ES sankcijos nepriverčia baudžiamų vyriausybių greitai keisti savo politiką. Kelionių draudimas politikams pradžioje greičiau yra simbolinis aktas. Jei dėl tarptautinių baudžiamųjų priemonių dar labiau pablogėtų finansų krizės kamuojamos Ukrainos ekonominė padėtis, jai į pagalbą gali atskubėti V. Janukovyčiaus sąjungininkė Rusija.

Ar sankcijos planuojamos ir Maskvai? ES aštriai kritikuoja Rusijos vyriausybės vaidmenį konflikte kaimyninėje Ukrainoje ir kaltina Maskvą prie jo prisidėjus. Nes V. Janukovyčiaus sprendimą stabdyti Asociacijos sutarties su ES pasirašymą lėmė aktyvus Rusijos spaudimas. "Mes turėtume vienodai daryti spaudimą Kijevui ir Maskvai", - reikalauja Žaliųjų partijos atstovė Europos Parlamente Rebecca Harms. ES, anot jos, galėtų atsisakyti dujų sandorių su Rusija. Tačiau Komisijos atstovas pabrėžia, kad sankcijos Maskvai neplanuojamos.

Susitikimas įvyko

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius susitiko su Prancūzijos, Lenkijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais, pranešė prezidento patarėja, Regionų partijos parlamentarė Ana German.

„Prezidento administracijoje prasidėjo susitikimas su Vakarų valstybių užsienio reikalų ministrais“, - ketvirtadienį sakė ji.

Pasak patarėjos, susitikime taip pat dalyvauja prezidento administracijos vadovas Andrijus Kliujevas ir Ukrainos užsienio reikalų ministro pareigas einantis Leonidas Kožara.

Anksčiau vienas Vakarų šalių pareigūnas pranešė, kad Kijeve viešintys trijų ES šalių diplomatijos vadovai atšaukė planuotą susitikimą su V.Janukovyčiumi dėl atsinaujinusio mirtino smurto Kijevo centre.

„Susitikimas neįvyko dėl saugumo priežasčių ir buvo atšauktas. Visas Kijevo centras nesaugus“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, įsiplieskus naujiems susirėmimams, per kuriuos žuvo mažiausiai per dešimt protestuotojų, o dar daug buvo sužeisti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.