aA
Kijeve gyvenanti mūsų tautietė Rūta Malikėnaitė Žinių radijo laidai „Dienos klausimas“ sakė, kad jau buvo oficialiai nepavtirtintų pranešimų, jog Ukrainos sostinėje gali būti įvesta nepaprastoji padėtis.
Kijeve gyvenanti lietuvė: yra pranešimų, kad bus įvesta nepaprastoji padėtis
© AP/Scanpix

„Kada kas nors vyksta, lengviau ir komentuoti, ir bandyti analizuoti. Nors dabar Kijeve nieko ypatingo dabar nevyksta, kijeviečiai jau patyrė, kad ta tyla yra ne visada rami“.

Anot pašnekovės, Kijevo gatvės panašios, kokios būna švenčių dieną. Automobilių labai mažai, metro neveikia. Visuomeniniu transportu žmonės labai mažai naudojasi, jei palyginsime su įprasta darbo diena.

„Dauguma žmonių išėjo į darbą. Bet Kijevas toks miestas, į kurį kiekvieną dieną į darbus, tvarkytis kažkokių reikalų suvažiuoja automobiliais ir kitomis transporto priemonėmis daug žmonių iš aplinkinių sričių. Ir kaip tik tokių žmonių Kijeve gerokai sumažėjo".

R. Malikėnaitė sako, kad padėtis, jeigu kalbėsime ne apie miesto centrą, iš pirmo žvilgsnio atrodo pakankamai rami.

„Parduotuvės dirba, elektra yra. Turime interneto ir telefono ryšį. Nors jau buvo tokių pranešimų, jie kol kas nepatvirtinti, kad bus oficialiai paskelbta apie nepaprastosios padėties įvedimą. Faktiškai pamažu prie to einama.

O tose vietose, kur yra didžiausia įtampos koncentracija, anot pašnekovės, tebetvyro įtampa.

„Žmonės migruoja, bando kažkur prisiglausti, pailsėti. Yra atvykusių naujų žmonių iš sričių, pačių kijeviečių. Gatvėse policijos pareigūnai ir specialiųjų pajėgų „Berkuto“ nariai tiesiog ant grindinio pasikloję drabužius ilsisi - sėdi, miega. Gerai, kad į miesto centrą, į patį įvykių epicentrą nesudėtinga pakliūti. Todėl ten tikrai žmonių daugėja.“

Anot R. Malikėnaitės, jos gyvenimiška patirtis nėra tokia didelė, kad galėtų tvirtinti, jog Ukrainoje vyksta pilietinis karas.

„Bet žinome faktų, kad naktį buvo nušauti keli policininkai arba kad buvo piktybiškai sugadinta per 50 greitosios pagalbos automobilių, jog medikai negalėtų suteikti pagalbos nukentėjusiems. Tai matyt panašu, kad tai jau pilietinis karas“,- sakė R. Malikėnaitė.

Žinių radijo laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.

Žinių radijas