aA
Vyriausiajai rinkimų komisijai priėmus sprendimą dėl referendumo, liberalai ketina kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą.
Aistros dėl referendumo: parašų skaičius - ne svarbiausia?
© DELFI / Tomas Vinickas

Bus prašoma išaiškinti, ar referendumu siūlomos keisti Konstitucijos nuostatos nepažeidžia jau esamų Pagrindinio įstatymo nuostatų, kuriomis įtvirtinti Lietuvos prisijungimo prie ES pagrindai.

Taip pat bus prašoma įvertinti, ar siūloma referendumo formuluotė nepažeidžia Konstitucijos nuostatos, užtikrinančios nuosavybės neliečiamumą.

Tuo metu Seimo narys liberalas Remigijus Šimašius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, kad, jo supratimu, referendumas turi ir gali įvykti.

„Ne tiek ir svarbu, surinkta 300 tūkstančių parašų ar mažiau. Bet yra du dalykai, kuriuos norėčiau pabrėžti. Pirma, Vyriausioji rinkimų komisija vakar pareiškė negalinti pasakyti, ar buvo parašų tiek, kiek deklaruota. Komisija nėra garantuota ar parašai surinkti teisėtais būdais“.

Pašnekovas pabrėžė, kad ne parašų skaičius yra esminis dalykas. Anot jo, referendumo klausimas esą suformuluotas nekorektiškai.

„Teisininkai pagrįstai teigia, jog atsakius teigiamai į referendumo klausimą dėl žemės pardavimo užsieniečiams, tai reikštų arba išstojimą iš ES arba labai rimtas problemas. Jeigu būtų dar klausimas referendume dėl išstojimo iš ES, esu įsitikinęs kad žmonės pasakytų, jog išstoti nenori“.

Liberalas pripažįsta, kad referendumo organizavimo taisyklės ir procedūra nėra iki galo skaidri. Esą nelogiška, jei žmogus turi idėją, bet negali jos teisiškai teisingai suformuluoti ir dėl to gali būti didelių problemų.

„Vienas teigiamas dalykas - manau, mes peržiūrėsim referendumo rengimo tvarkas. Referendumų ar bent jau tiesioginių apklausų Lietuvoje turėtų būti daugiau. Manau, kad reikia elgtis taip, kaip daro šveicarai. Reikėtų referendumų ne tik nacionalinio, bet ir vietinio lygmens. Neišnaudotų demokratijos rezervų mes dar turim“, - sakė R. Šimašius.

Žinių radijo laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.

Žinių radijas