aA
Pirmą kartą gyvenime pasijutau apdrėbta mėšlu – DELFI teigė Jonavos gyventoja Aurelija Buitvidienė, išvydusi, ko valdininkai reikalauja iš 5 ir daugiau vaikų išauginusių mamų.
Tikėjosi valstybės padėkos - pasijuto apdrėbtos mėšlu
© DELFI / Kiril Čachovskij

Pagal naują įstatymą, valstybė tokioms mamoms atsidėkos valstybine II laipsnio pensija. Tačiau prieš tai reikia pateikti gyvenimo aprašymą nuo pat gimimo, dukterų santuokų liudijimus ir jų kopijas, visų vaikų darbdavių ar mokymo įstaigų charakteristikas ir daugybę kitokių dokumentų.

Ponia Janina į Daugiavaikių šeimų asociaciją kreipėsi dėl 6 vaikus išauginusios kaimynės. „Pažįstu šią moterį ir žinau, kaip ji stengėsi rūpintis savo vaikais, netgi likusi viena. Kad mamai būtų lengviau, baigę pagrindinę mokyklą, visi jie ieškojo darbų, tačiau Lietuvoje liko tik dvi vyriausios dukros. Neįsitvirtinę Lietuvoje, du sūnūs išvyko į Ispaniją, du dirba Danijoje“, - pasakojo jonaviškė.

Žiūri akis išpūtęs ir nesupranta

A. Buitvidienė klausė, kokią charakteristiką gali parašyti Danijos ūkininkas, pas kurį dirba vienas iš kaimynės sūnų?

„Tas danas žiūri akis išpūtęs ir nesupranta, ką reikia rašyti apie darbuotoją, kad jo mamai valstybė galėtų atsidėkoti už šešių vaikų išauginimą“, - liūdnai juokavo matematikos mokytoja visą gyvenimą dirbusi ir pati keturis vaikus išauginusi ponia Janina.

Kitas jos kaimynės sūnus Ispanijoje bando steigti savo įmonę. „Kas jam charakteristiką rašys – pats sau? Ir dar už brolį, kurį įdarbino?“, - klausė DELFI pašnekovė.

Moterys prašė padėti išsiaiškinti, ar Jonavos savivaldybė „elgiasi teisingai reikalaudama be galo daug dokumentų norint gauti valstybinę II laipsnio pensiją”.

Dalį reikalavimų vadina absurdiškais

Asociacijai adresuotame kreipimesi pažymima, jog Ona Silajava pati užaugino šešis vaikus, kurie jau suaugę. Kad gautų II laipsnio valstybinę pensiją iš jos ir visų kitų pensinio amžiaus daugiavaikių motinų reikalaujama tokių dokumentų:

1. Prašymas.
2. Asmens tapatybę patvirtinantys dokumentai.
3. Asmens gyvenimo aprašymas nuo pat gimimo.
4. Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išduotos darbingumo lygio pažymos (invalidumo pažymėjimo, išduoto iki 2005 – 07 – 01d.)
5. Visų vaikų charakteristikos, pateiktos mokymo įstaigų arba darbdavių, jeigu nedirba ir nesimoko – iš seniūnijų.
6. Visų vaikų gimimo liudijimai ir jų kopijos.
7. Dukrų santuokos liudijimai ir jų kopijos.
8. Mirusių vaikų mirties liudijimai ir jų kopijos.
9. Kiti dokumentai įrodantys giminystės ryšius ir jų kopijos.
10. Seniunijos teikimas skirti motinai antro laipsnio valstybinę pensiją.

„Šie reikalavimai buvo paskelbti ir rajoniniame laikraštyje „Alio Jonava”, - rašo moterys, pabrėždamos, jog 3, 5, 7 ir 9 punktai – absurdiški.

Charakteristikos – tik iš „rimtų firmų“

„Savaime suprantama, turint daug vaikų ir dokumentų susidaro labai daug. Jei vaikai gyvena ir dirba užsienyje, sudėtinga gauti charakteristikas, be to dar reikalaujama padaryti jų vertimus į lietuvių kalbą“, - atkreipia dėmesį daugiavaikės mamos.

Kaip rašoma, poniai Onai valdininkai asmeniškai pabrėžė, kad charakteristikos būtų iš „rimtų” firmų.

Visi žino, kad užsienyje daug lietuvių dirba sezono darbus pas ūkininkus. Ar tai rimta firma?”, - klausė pareiškėjos.

Anot jonaviškių, gražu, kad valstybė skiria papildomą pensiją motinai už tai, kad pagimdė ir dorai užaugino penkis ar daugiau vaikų. Tačiau kokią teisę valdininkai turi reikalauti įrodimų, kur ir kaip gyvena ir dirba jau suaugę, nuo mamų nepriklausomi sūnūs ir dukterys?

Tyčiojasi iš senyvo amžiaus mamų

„Jeigu valstybė neturi pinigų mokėti tokiom motinom, tai tegul naikina įstatymą, o nesityčioja iš senyvo amžiaus motinų”, - piktinosi daugiavaikės, prašydamos padėti išsiaiškinti ar Seimas priėmė tokį įstatymą ar čia tiesiog nepagarbių valdininkų savivalė, kurie tik nori pasityčioti iš daugiavaikių mamų.

„Daugiavaikės motinos jaučiasi labai pažemintos, ir jeigu valdininkai nenutrauks tų absurdiškų reikalavimų, tikimės, kad Daugiavaikių šeimų asociacija mums padės”, - rašoma kreipimesi, kurį parašais patvirtina daugiavaikės mamos iš Jonavos.

Viena jų – A. Buitvidienė net nepretenduoja į II laipsnio valstybinę pensiją, tačiau, kaip teigė DELFI, negali likti nuošalyje, kai Lietuvoje vyksta tokie dalykai.

„Sovietmečiu niekas daugiavaikėms nepadėjo. Tik medalius kabino. Bent nors nesityčiojo. Aišku, turėdamos tiek vaikų, motinos nebadaus. Tačiau jei valstybė nori parodyti dėmesį ir padėkoti už tai, kad atplėšdamos nuo savęs augino vaikus, tegu daro tai nežemindama“, - sakė ponia Aldona, pati gerai atsimenanti, kaip augant vaikams reikėdavo taupyti perkant batus „prosčaj molodost“ ir po kelis sezonus avėti tas pačias ir vieninteles basutes.

Ministerijos atstovė: reikalavimai labai paprasti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Valstybinių pensijų skyriaus vedėjos Danutės Akulavičienės nuomone, reikalavimai 5 ir daugiau vaikų užauginusioms motinoms, norinčioms gauti II laipsnio valstybės pensiją – labai paprasti.

„Kiek yra vaikų, tiek reikia pažymų. Jeigu yra sūnūs, tai dar paprasčiau: reikia gimimo liudijimų ir jeigu dirba – juos charakterizuojančių pažymų. Su dukromis kiek sudėtingiau, nes, jei ištekėjusios, skiriasi pavardės“, - DELFI sakė specialistė.

D.Akulavičienė atkreipė dėmesį, kad daugiavaikėms mamoms mokama ne už faktą, kad pagimdė. Valstybės apdovanojimas skiriamas pagrindus, kad vaikai išauklėti, kaip reikalauja įstatymai, t. y. gerai.

Darbdaviai pritingi

„Dėl teistumo, prisijungę prie registro pasižiūri pačios savivaldybės. Jeigu „išmetama“, kad duomenų apie asmens teistumą nėra, daugiau žmogumi nebesidomima. Tačiau jei yra teistumų, tikslinamasi, pagal kokį straipsnį, kokio sunkumo nusikaltimas buvęs, tačiau tai nereiškia, kad mama praranda teisę į valstybinę pensiją. Jei nesunkus nusikaltimas, praėjo daug laiko, nepasikartojo – viskas gerai“, - sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė.

Paklausta, kam reikia charakteristikų iš suaugusių vaikų darbdavių, D. Akulavičienė kartojo, kad jas gauti irgi labai paprasta, „žmonės nesusiduria su problemomis“.

„Jei žmogus nedirbantis, užsiregistravęs „Darbo biržoje“, pakanka seniūnijos parašymo, kad nusiskundimų jo atžvilgiu negauta. Seniūnija taip pat mato, kad to žmogaus atžvilgiu nėra administracinių nuobaudų“, - sakė specialistė.

D.Akulavičienei atrodo paradoksalu, bet užsienyje, priešingai negu čia dirbantiems darbdaviams, visai nesunku parašyti charakteristiką: „Kai kurie mūsų darbdaviai pritingi, o jie prirašo visokių net ir nereikalaujamų dalykų, kad žmogus iniciatyvus, darbštus, negaili gerų žodžių ir prideda, kad jei kiltų klausimų, galima su jais susisiekti“.

Charakteristikas reikia nešti į vertimų biurus

Tikėjosi valstybės padėkos - pasijuto apdrėbtos mėšlu
© Shutterstock nuotr.

Paprašyti darbdavio, kad parašytų charakteristiką, specialistės teigimu – vienos valandos darbas: „Tai natūralus ir paprastas dalykas. Žmogus paprašo parašyti, nuo kada dirba, kaip darbdavys galėtų jį apibūdinti, kad nėra drausminių nuobaudų, galima parašyti buvo ar ne paskatinimų ir viskas“.

Kaip pabrėžė ministerijos atstovė, charakteristiką vertimų biure reikia išversti į lietuvių kalbą ir patvirtinti.

Vaikas, kuris nori, kad mamai būtų paskirta valstybinė pensija turi padaryti vienintelį dalyką – pristatyti tą popierių savo mamai“, - sakė D. Akulavičienė.

Nenuvertina gyvenimo aprašymo reikšmės

Paklausta, kam reikalingas daugiavaikės mamos gyvenimo aprašymas nuo gimimo, ministerijos atstovė sakė, jog tam pakanka vieno puslapio.

„Gyvenimo aprašyme mamos rašo, kada gimė, ar dirbo, kai ištekėjo, surašo vaikus su vardais pavardėmis ir gimimo metais, kuo jie užsiima. Jei vaikai mirę, pažymi, kuriais metais. To prašoma, nes yra motinų, kurios turi 7 vaikus, iš kurių du teisti, todėl jų neįrašo. Kas atsakys, jeigu tokiai mamai bus skirta valstybinė pensija? Pati mama sakys, kad jos niekas apie tai neklausė. O jei žmogus gyvenimo aprašyme nurodo ne visus savo vaikus, tai jau jo atsakomybė – po gyvenimo aprašymu yra jo parašas“, - reikalavimą motyvavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistė.

Įmonių savininkai gali patys pasirašyti apie save

Reikalavimu pateikti vaikų charakteristikas, D. Akulavičienės teigimu, užtikrinamas straipsnis, kuriame sakoma, kad vaikai turi būti išauklėti tinkamai.

„Jeigu žmogus dirba užsienyje ir turi savo įmonę, įstatymas nedraudžia jam pačiam pasirašyti charakteristiką – jis yra vadovas, jis pasirašo, jis už tai atsako“, - sakė DELFI pašnekovė.

Į pašnekovės vadovaujamą skyrių kasdien kreipiasi Savivaldybių socialinės paramos specialistai, prašydami patikslinti duomenis apie daugiavaikių mamų vaikus.

Paklausta, ar valdininkai negali patys kiekvieno žmogaus duomenų pasiimti iš registro ir nevaikyti senų moterų dėl popierių, D.Akulavičienė sakė, jog dėl to deramasi su savivaldybėmis, „kad rastų būdų prisijungti prie registro“.

„Ne kas trečias, bet kas penktas tik su mūsų pagalba gauna pažymas iš registro“, - sakė specialistė, netiesiogiai patvirtindama, kad surinkti visas reikiamas pažymas II laipsnio pensijai gauti nėra taip paprasta.

Dėl dukterų daugiau vargų

Norint gauti II laipsnio valstybinę pensiją papildomų keblumų kyla dukras užauginusioms mamoms. Valdininkams reikia pateikti dukrų santuokų liudijimų, nes gimusioms mergaitėms įrašoma pavardė ištekėjus pasikeičia.

„Ir jeigu nėra registro pažymos apie susietus su mama vaikus, kiek tos pavardės keitėsi, tiek reikia dokumentų“, - paaiškino DELFI pašnekovė, pakartodama, jog nuo 2012 metų patvirtinimo apie pavardės keitimą, gimimo liudijimų reikia tik tuo atveju, jei to nėra gyventojų registre.

Pabaigai - į ką kreiptis daugiavaikei mamai, kuri po šių paaiškinimų visai susipainiojo ir nebežino, kiek ir kokių dokumentų reikia, norint pretenduoti į valstybinę II laipsnio pensiją?

Pasak D. Akulavičienės, paprasčiausia skambinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Valstybinių pensijų skyriaus telefonu 8 706 64220. Juo konsultuojami ne tik gyventojai, bet ir savivaldybės, seniūnijos.

Esate daugiavaikės šeimos mama ir galite pasidalinti savo patirtimi? Padarykite tai žemiau:


www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.