aA
Sočyje, kur vyksta žiemos olimpinės žaidynės, sulaikytos praėjusių metų pabaigoje iš kalėjimo paleistos Rusijos merginų grupės "Pussy Riot" narės, praneša agentūra AFP.
„Pussy Riot“
„Pussy Riot“
© Reuters/Scanpix

Nadežda Tolokonikova antradienį "Twitter" tinkle paskelbė, kad ji kartu su kolege Marija Aliochina buvo sulaikytos Sočio centre ir "apkaltintos vagyste". N. Aliochina ir pati patvirtino buvusi sulaikyta.



„Mes buvome areštuotos ... ir esame kaltinamos apiplėšimu“, - savo „Twitter“ paskyroje parašė Nadežda Tolokonikova.

Kita grupės narė, Marija Aliochina, patvirtino, kad taip pat buvo areštuota.

Moterys buvo areštuotos Sočio centre, maždaug 30 km į šiaurę nuo pagrindinių olimpinių objektų.

N.Tolokonnikova sakė, kad su M.Aliochina Sočyje buvo jau daugiau kaip parą ir kad atvyko su tikslu atlikti naują dainą pavadinimu „Putinas jus išmokys, kaip mylėti tėvynę“.

Ji pridūrė, kad prieš areštą jos jau buvo surengusios „tam tikrų olimpinių performansų“, bet daugiau detalių nepateikė.

Abi jos anksčiau smerkė projektą surengti olimpiadą, kurio priešakyje stovi V.Putinas, ir ragino boikotuoti Sočio žaidynes.

Radikali meno grupė „Voina“ („Karas“), kuriai vadovauja N.Tolokonikovos vyras Piotras Verzilovas, sakė, kad drauge su „Pussy Riot“ moterimis buvo areštuoti dar septyni žmonės.

Pasak N.Tolokonikovos, buvo areštuota ir trečia „Pussy Riot“ narė, kurios vardas neskelbiamas.

Jos policijos mikroautobusu buvo išvežtos į nuovadą Adlerio rajone, kuris yra arčiau olimpinių objektų.

Vėliau merginos paleistos.

Išėjusios iš Vidaus reikalų ministerijos pastato, su gobtuvais ant galvų, jos atliko dainą „Putinas išmokys tave mylėti tėvynę“, pranešė BBC korespondentas.

Vėliau pankroko grupės „Pussy Riot“ narės kalbėjosi su žurnalistais.

Viena iš merginų sakė, kad ją ir jos kolegę pareigūnai suėmė antradienį, kai jos vaikštinėjo žiemos olimpinių žaidynių miesto Sočio centre.

„Suėmimo metu mes nieko nedarėme, mes vaikščiojome po Sočį, – rašė N.Tolokinikova policijos areštinėje. – Esame Sočyje, kur ketiname surengti „Pussy Riot“ protestą“.

Grupės advokatas Aleksandras Popkovas naujienų agentūrai pranešė, kad policijos pareigūnai atsisako nurodyti, ar sulaikytosios yra įtariamos kokiu nors nusikaltimu, ar buvo sulaikytos kaip liudininkės.

Jos buvo nuvežtos į policijos skyrių Sočio priemiestyje Adleryje, kur įsikūręs olimpinis miestelis, nes iš viešbučio, kuriame jos apsistojo, buvo pranešta apie vagystę, sakė A.Popkovas.

Kol kas jokie kaltinimai joms nebuvo pateikti.

2012 metais N.Tolokonnikova ir M.Aliochina už chuliganizmą iš religinės neapykantos buvo nuteistos dvejus metus kalėti, bet gruodžio pradžioje buvo paleistos pagal Kremliaus paremtą amnestiją.

Jų įkalinimas iš mažai žinomų feminisčių ir pankių, surengusių kelis „partizaninius“ performansus Maskvoje, pavertė jas pasaulinėmis žvaigždėmis, simbolizuojančiomis kitokios nuomonės slopinimą valdant V.Putinui.

Jos sulaukė paramos iš tokių garsenybių kaip Madonna, Yoko Ono ir Mianmaro kovotoja už demokratiją Aung San Suu Kyi.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.