aA
Sekmadienį tvarkant barikadas Kijeve, Gruševskio g. žurnalistai pirmą kartą turėjo galimybę pakilti ant vyriausybės kalvos ir atsidurti už „Berkut“ įtvirtinimų.
Žurnalistai pirmąkart atsidūrė už „Berkut“ įtvirtinimų: ką pamatė, juos pribloškė
© Reuters/Scanpix

Specialiosios paskirties būrio dislokavimo vietoje žurnalistai rado lenkų, vokiečių, amerikiečių ir čekų gamybos šovinių, tinkančių 12 kalibro šautuvams, tūtelių.

Apie tai papasakojo tūteles radęs lenkų žurnalistas Piotras Andrusečka, informuoja unian.net.

„Arti barikadų, iš „Berkut“ pusės mėtėsi nesprogusios petardos ir vadinamieji Molotovo kokteiliai. Bet įdomiausia buvo krūvos šovinių, kuriuos „Berkut“ naudojo per susirėmimus Gruševskio aikštėje, tūtelių.

Jų kiekis (šimtai o gal net tūkstančiai) rodo, kokiu mastu buvo naudoti ginklai“, – rašo lenkų žurnalistas leidinyje „Nowa Europa Wschodnia“.

Nuotraukas galima pamatyti čia.

Iš viso rasta keturių tipų šovinių tūtelių, kurių spalvos skyrėsi.

Raudonos – prancūzų gamybos „Spartan“ šovinių tutelės, oranžinės – čekų „Sellier&Bellot“, baltos – be užrašų, bet amerikiečių žurnalistai nustatė, kad jie – amerikiečių gamybos. Mėlyni šoviniai gaminti Lenkijoje, kompanijos „FAM Pionki“.

„O dabar – svarbiausia, „FAM Pionki“ interneto svetainėje tarp šovinių modelių mėlyni šoviniai yra skiltyje „Specialūs šaudmenys – kariniai šoviniai“, pažymėti simboliu „LFT – 6,8 (12-as kalibras)“, – rašo žurnalistas.

Kompanijos interneto svetainėje nenurodyta, kur naudojami tokie šaudmenys.

O 6,8 mm diametras rodo, kad tai galingas kalibras. Medžioklėje tokiais šaudomi vilkai, stirnos, lūšys, nedideli šernai.

Taigi žurnalistui kilo klausimų:
1. Kada ir kokiu susitarimu minėti šaudmenys pirkti Ukrainos teisėsaugos institucijoms?
2. Kokioms užduotims vykdyti skirti šie šaudmenys?
3. Ar galėjo šiuo šaudmenis panaudoti savarankiškai?

Kaip pranešė unian.net, Ukrainos Vidaus reikalų ministerijoje tvirtina, kad teisėsaugininkai Gruševskio g. nenaudojo šaunamųjų ginklų, tik trauminius ginklus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.