aA
Tūkstančiai susižadėjusių porų su širdies formos balionais ir transparantais „Aš myliu tave“ penktadienį susirinko į Šv.Petro aikštę itin neįprastam Šv.Valentino dienos pasimatymui – susitikimui su popiežiumi Pranciškumi.
Šv.Valentino diena Vatikane: popiežius susitiko su įsimylėjėlių poromis
© AFP/Scanpix

Kaip dovanos buvo dalijamos balto šilko pagalvėlės vestuviniams žiedams su popiežiaus parašu lotynų kalba „Franciscus“. Šis precedento neturintis renginys vadinosi „Taip“ džiaugsmas amžiams“.

Vatikanas pranešė, kad renginyje saulėtą Romos dieną dalyvavo maždaug 20 tūkst. būsimų nuotakų ir jaunikių iš 25 valstybių. Visi jie dalyvauja katalikiškuose sužadėtinių kursuose.

Prieš popiežiaus atvykimą poroms nuo scenos priešais Šv.Petro baziliką skambėjo meilės dainos, buvo rodomi šokio numeriai, komikas laidė pokštus.

Poros taip pat papasakojo, kaip susipažino, o viena jų sakė, kad žvilgsniai pirmą kartą susitiko žavintis tradicine prakartėle, kuri prieš Kalėdas buvo įrengta Šv.Petro aikštėje.

„Šis popiežius tikrai yra artimas mūsų gyvenimo būdui, šiuolaikiniam gyvenimui, naujajai šeimai, tam, kas esame“, - sakė 29 metų Emmanuelle (Emanuel) iš Nanto Prancūzijoje, kuri atvyko Šv.Valentino dienos atostogų su savo netikinčiu draugu Benoit (Benua).

24 metų Michaelas (Maiklas) sakė, kad pasitraukė iš Katalikų Bažnyčios dėl kunigų vykdyto vaikų lytinio išnaudojimo skandalų, bet jo 21 metų sužadėtinė Rosa vis dar tiki ir sakė mananti, kad naujasis popiežius reiškia „didį, pozityvų pasikeitimą“.

Šv.Valentino diena yra pasaulietiška šventė, nors ja pagerbiamas 3-iajame amžiuje gyvenęs vyskupas šv.Valentinas, kuris, kaip tikima, slapta pagal krikščioniškas apeigas tuokė poras nepaisydamas romėnų persekiojimo.

Vasario 14-oji yra jo nukankinimo 273 metais diena.

„Šiandien daug žmonių bijo galutinių apsisprendimų“, - sakė iš Argentinos kilęs popiežius, kuris pridūrė: „Šiandien viskas greitai keičiasi, niekas ilgai netrunka“.

„Gyvenimas drauge yra menas, kantri, nuostabi ir žavinti kelionė. Ji nesibaigia, kai užkariaujate vienas kitą. Iš tikrųjų, tai yra tik pradžia“, - sakė jis.

„Nestatykite savo namo ant jausmų, kurie ateina ir išeina, ant smėlio, statykite ant tikros meilės uolos“, - pridūrė Pranciškus.

Vatikano kvietimai į renginį, kurį organizavo Popiežiškoji šeimos taryba, buvo papuošti apsikabinusių vyro ir moters siluetais ir baltu kryžiumi rausvais pakraščiais mėlyname danguje.

Šventė nebuvo atvira tos pačios lyties asmenų poroms, nes Pranciškus nepritaria gėjų santuokoms, nors ir ragino būti tolerantiškesniems homoseksualių žmonių atžvilgiu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.