aA
Penktadienį Ukmergės rajone iškilmingai atidarytas atnaujintas prezidento Antano Smetonos Užugirio dvaras. Į iškilmes susirinko dešimtys gyventojų, vietos bei centrinės valdžios atstovai. Atnaujintas dvaras nė iš tolo nepanašus į tai, koks jis buvo prieš maždaug trejus metus.
Atidarytas atnaujintas prezidento A. Smetonos dvaras
© DELFI / Kiril Čachovskij

Pasitiko choras ir „Smetona“

Į dvaro atidarymo iškilmes susirinkę ukmergiškiai galėjo stebėti, kaip gieda choras, kaip demonstruojami istoriniai A. Smetonos gyvenimo kadrai, kaip simbolinę juostelę kerpa prezidentė Daliai Grybauskaitė.

O pati D. Grybauskaitė, kuriai surengta ekskursija po pagrindinį dvaro pastatą, čia sutiko ir savo pirmtaką – prezidentu A. Smetona persirengusį aktorių.

Prezidentų akistata truko neilgai. A. Smetonos antrininkas D. Grybauskaitei pasiūlė tauraus gėrimo iš grafino. Šalies vadovė pasiūlymą priėmė, taurelę pakėlė, tačiau jos turinį nutarė tik pauostyti.

Sovietai iš dvaro padarė ligoninę

Kaip DELFI teigė Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė, dvaro istorija marga. Žinoma, sovietinė valdžia A. Smetonos paveldui ypatingos pagarbos nerodė.

„Prieš atkuriant nepriklausomybę čia buvo įsikūrusi ligoninė. Psichoneurologinė ligoninė. Atkūrus nepriklausomybę, ligoninė nustojo veikti, buvo iškeldinta. Pastatai liko nenaudojami“, - pasakojo D. Varnaitė.

Anot KPD vadovės, paveldosaugininkai pasiekė, kad Ukmergės savivaldybė perimtų pastatus iš Sveikatos apsaugos ministerijos, o vėliau siekta sutvarkyti buvusias A. Smetonos valdas. „Tada savivaldybė tapo šeimininke ir pradėjo rūpintis. Aišku, kol neatsirado tokios galimybės kaip europiniai pinigai, rimtesnių investicijų nebuvo“, - tęsė D. Varnaitė.

Pasak jos, dvaro sutvarkymo idėja puoselėta seniai. Jį norėta sutvarkyti dar 2009 m., tačiau tuomet nepavyko gauti europinio finansavimo.

„Pirmoji paraiška, kurią pateikė Ukmergės rajono savivaldybė, buvo pateikta Ūkio ministerijai 2009 m. (…) Tačiau dėl ne visai suprantamų priežasčių pirmo etapo ši paraiška neįveikė ir lėšos nebuvo skirtos. Tačiau ir prezidentei pasakius savo nuomonę prieš kelerius metus, Ūkio ministerija peržiūrėjo paraišką ir pasiūlė savivaldybei ją kažkaip patobulinti ir kreiptis dar sykį. Po to buvo skirtos lėšos. Buvo pradėta tvarkyti prieš maždaug dvejus metus“, - pasakojo D. Varnaitė.

Anot KPD vadovės, sutvarkyta dar ne viskas. Pavyzdžiui – istorinė pirtis ant Lėno ežero kranto.

„Šiandien mes matome sutvarkytą pagrindinį dvaro rezidencijos pastatą ir oficinos pastatą, kuris yra pritaikomas svečių namams. Aišku, buvo minčių istorinę pirtį tvarkyti. Matyt, viena iš priežasčių, kuri pirmajame etape galbūt sutrikdė ekspertus. Gal kažkas pagalvojo, kad čia yra noro įsirengti pobūvių vietelę, - nusijuokė D. Varnaitė. - O iš tikrųjų tai ir buvo dvaro istorinė pirtis. Matome, jinai dar ir šiandien netvarkyta. Manau, kad kažkada ateityje. Dabar artėja naujas europinės paramos laikotarpis. Labai tikiuosi, kad savivaldybė toliau seks, etapas po etapo, su likusių pastatų, kurių čia dar yra keliolika, pritaikymu.“

D. Grybauskaitė: dvaras turi ypatingą vertę

Prezidentė D. Grybauskaitė pasidžiaugė, jog dvaras atrodo kur kas geriau nei prieš trejus metus, kai ji pastarąjį kartą lankėsi Užugiryje.

„Įspūdis be galo didelis. Buvau prieš trejus metus, kai čia buvo apgriuvę viskas. Praktiškai grindų nebuvo, langai labai prasti. Ir matėsi, kad šis pastatas labai apleistas. (…) Buvo labai gaila“, - prisiminė prezidentė.

Šalies vadovė dvarą vadina ypatinga vertybe. „Šį dvarą padovanojo prezidentui visi Lietuvos žmonės. Jie rinko po penkis litus, ir 1934 m. padovanojo šį dvarą savo prezidentui. Tai jis turi žmonių dovanos galią. Visos Lietuvos dovanos galią“, - sakė D. Grybauskaitė.

1934 m. A. Smetona šias valdas gavo dovanų šešiasdešimtmečio proga, tačiau Užugirio dvaru džiaugėsi neilgai.

Į dvaro sutvarkymą iki šiol investuota apie 6 mln. Lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.