aA
Gaisro įspėjimo detektorius Kaune apsaugojo, įtariama, asocialaus asmens kaimynus, tačiau gaisro kaltininkas žuvo.
Gaisro įspėjimo daviklis išgelbėjo kaimynus
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Vasario 12-osios pavakarį Kaune, A. ir J. Gravrogkų gatvėje esančiame daugiabučiame name užsidegė butas. Ugniagesiams atvykus į įvykio vietą, iš penktame aukšte esančio buto veržėsi atvira liepsna.

Apmalšinę liepsnas gelbėtojai su kvėpavimo organų apsaugos aparatais įėjo į uždūmintą butą ir gaisravietėje rado apdegusį 60-mečio buto šeimininko kūną.

Gaisro metu išdegė visas butas, o iš trečio ir ketvirto aukštų butų buvo evakuota 10 gyventojų, iš jų 2 vaikai.

Pirminiais duomenimis gaisras kilo dėl neatsargaus gyventojų rūkymo, o gaisro įspėjimo detektorių nebuvo įrengta.

Šiais metais gaisruose jau žuvo 28 gyventojai (pernai per tą patį laikotarpį – 25). Daugiausia – 6 žmonės – šiemet žuvo gaisruose, kurie kilo dėl neatsargaus žmonių rūkymo. Manoma, kad apie 70 proc. žuvusiųjų gaisruose buvo neblaivūs. Uždegta cigaretė gali sukelti ne tik pražūtingą gaisrą. Tabake ir tabako dūmuose yra daugiau nei 3 tūkstančiai cheminių junginių, dalis iš jų yra kancerogenai ir gali pažeisti ląstelės genetinę medžiagą bei sukelti vėžį.

Daugeliu atvejų tragiškų gaisro pasekmių galima būtų išvengti, jei gyvenamosiose patalpose būtų įrengti nebrangūs autonominiai dūmų detektoriai, kurie "suuodę" dūmus garsiniu signalu įspėja patalpoje esančius žmones.

Vieną sausio vakarą Kupiškio rajono Dūbliškių kaime užsiliepsnojo gyvenamasis namas. Gaisro metu namuose buvo trys suaugę žmonės bei du mažamečiai vaikai.

Nelaimę sukėlė prie įkaitintos krosnies užsidegę padžiovinti skalbiniai. Netrukus ugnis "pagavo" ir sienų tapetus, o gaisras akimirksniu išplito po visą virtuvę. Kitame kambaryje buvę trys neblaivūs suaugusieji išgirdo autonominio dūmų detektoriaus signalą ir, atbėgę į virtuvę, išvydo vis labiau beįsiplieskiančias liepsnas.

Pamatę, kad patys kovoti su ugnimi yra bejėgiai, gyventojai išbėgo į kiemą, kartu išsivesdami dviejų ir penkerių metų vaikus. Lauke jie iškvietė ugniagesius.

Dūmų detektorių Dūbliškių kaime įsikūrusiai socialinės rizikos šeimai pernai spalio mėnesį, vykdydami akciją "Kūrenkime saugiai", įrengė Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio pareigūnai kartu su Kupiškio rajono Noriūnų seniūnijos socialine darbuotoja. Ir nors ugnis visiškai sunaikino gyvenamąjį namą, bet nuo ugnies buvo išgelbėtas didžiausias turtas –žmonių gyvybės.

2013 metais Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai, vykdydami akciją "Kūrenkime saugiai", apsilankė beveik 3000 socialinės rizikos šeimų būstuose ir įrengė juose per 800 dūmų detektorių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.