aA
Indonezijoje evakuojama apie 200 tūkst. žmonių Javos saloje išsiveržus ugnikalniui. Uždaryti oro uostai, įvestikiti ribojimai. Aplinkinės gyvenvietės paskendo pelenuose.
Indonezijoje išsiveržė ugnikalnis
Indonezijoje išsiveržė ugnikalnis
© AP/Scanpix

Tankiai gyvenamoje Indonezijos Javos saloje ketvirtadienio vakarą išsiveržus ugnikalniui, didžiulis pelenų stulpas pakilo į 17 kilometrų aukštį ir privertė uždaryti tris oro uostus.

Atsibudo Keludo ugnikalnis, esantis už 140 km į pietus nuo antrojo pagal dydį Indonezijos miesto Surabajos, kuri yra didelis pramonės centras.

Išsiveržimo debesis buvo matomas net už 9 kilometrų į vakarus nuo ugnikalnio. Dėl vulkaninių pelenų teko uždaryti oro uostus Surabajos, Jogjakartos ir Solo miestuose.

„Teritorijose į vakarus nuo Keludo, įskaitant centrinę Javą, Jogjakartą, Čilačapą, Magelangą, Temangungą ir Bojolalį, tebekrinta pelenai, nes praeitą naktį įvykęs smarkiausias išsiveržimas ... išmetė smėlį ir pelenus 17 km į orą, (kurie nuslinko) į vakarus)“, – telefonu sakė Nacionalinės nelaimių valdymo agentūros atstovas Sutopo Purwo Nugroho.

Čilačape įsikūrusi didelė naftos perdirbimo įmonė, tačiau kol kas nepranešama, ar jos darbas buvo paveiktas išsiveržimo. Ta įmonė tiekia apie trečdalį šalyje suvartojamų degalų.

Agentūra vėliau informavo, kad pelenų debesis sklaidosi ir kad išsiveržimas liovėsi.

Nacionalinė nelaimių valdymo agentūr nurodė tikrinanti pranešimus, jog žuvo du žmonės.

Apie 200 tūkst. žmonių gyvena 10 kilometrų spinduliu aplink Keludo ugnikalnį, kuris yra vienas iš beveik 130 veikiančių vulkanų ketvirtoje pagal gyventojų skaičių valstybėje.

Mažiausiai 11 žmonių žuvo anksčiau šį mėnesį Sumatros salos šiaurėje išsiveržus Sinabungo ugnikalniui. Tas vulkanas jau kelis mėnesius spjaudo lavą ir pelenus. Dėl to iš aplinkinių teritorijų buvo priversti pasitraukti tūkstančiai gyventojų ir buvo sunaikinta daug pasėlių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.