aA
Uraganiniai Atlanto audros vėjai ketvirtadienį dešimtis tūkstančių britų paliko be elektros, pareikalavo vienos gyvybės ir padidino gyventojų vargus po niokojamų potvynių, kuriuos sukėlė „šlapiausia“ per 250 metų žiema.
Audros D. Britanijoje jau šienauja gyvybes
© AP/Scanpix

Maždaug 80 tūkst. namų ūkių vis dar neturi elektros, bet šis skaičius yra gerokai mažesnis nei buvę 150 tūkst., nes elektros kompanijų darbuotojai visą naktį stengėsi atnaujinti elektros tiekimą žmonėms. Labiausiai nuo „laukinio trečiadienio“ audrų nukentėjo Velsas.

Tuo tarpu Viltšyre Pietvakarių Anglijoje žuvo vyras, kurį nutrenkė elektra, kai jis bandė pašalinti išverstą medį, nutraukusį elektros laidus.

Kai kuriose Anglijos ir Velso dalyse vėjo gūsių greitis siekė 160 km per valandą. Prognozuojama, kad Temzės upės vanduo kai kur gali pakilti iki aukščiausios per daugiau kaip 60 metų ribos, keldama pavojų miestams ir kaimams į vakarus nuo Londono.

Generolas majoras Patrickas Sandersas, koordinuojantis ginkluotųjų pajėgų atsaką, dėl kurio gatvėse matyti šimtai karių, sąlygas pavadino „kone neprilygstama gamtine krize“.

Dėl oro kilo transporto chaosas, Jorkšyre Šiaurės Anglijoje nutrūkus elektros linijai įstrigo traukinys su šimtais keleivių.

Viena jų, Carol Machin, BBC radijui sakė: „Mes nepajudėjome. Tai visiška avarija, nieko negalima padaryti. Čia, ten, visur yra elektros linija“.

Meteorologijos tarnyba paskelbė „raudoną“ - aukščiausio laipsnio - pavojų dėl „itin stipraus vėjo“ trečiadienį vakarinėse Velso dalyse ir kai kuriose Šiaurės vakarų Anglijos dalyse.

Nuo gruodžio pradžios potvynių vandenys šalyje užliejo daugiau kaip 5,8 tūkst. valdų, sako pareigūnai.

Potvyniai prasidėjo šalies pietvakariuose esančiame Somersete, bet vėliau ėmė smarkiai tvinti Temzė netoli Londono, kuri nuo sausio 29-osios jau užliejo daugiau kaip 1,1 tūkst. valdų.

Daugiau karių buvo pašaukta gelbėti gyventojų ir krauti smėlio maišų apsemtuose kaimuose, kur pradinės mokyklos buvo paverstos laikinais nepaprastųjų situacijų valdymo centrais.

Berkšyre ir Saryje į vakarus nuo Londono galioja 14 perspėjimų dėl didelių potvynių, kurie byloja ir apie galimą pavojų gyvybei. Du tokie perspėjimai tebegalioja Somersete.

Užfiksavote audros padarinius? Turite daugiau informacijos, nuotraukų arba filmuotos medžiagos šia tema? Pasidalinkite ja su DELFI skaitytojais su prierašu „Audra“ el.paštu pilieciai@delfi.lt.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.