aA
Sirijos cheminio ginklo naikinimą koordinuojanti Jungtinių Tautų (JT) pareigūnė paragino vyriausybę Damaske greičiau vykdyti savo įsipareigojimus. Kartu ji pripažino, kad šalis pajėgi, kaip ir suplanuota, sunaikinti ginklo atsargas iki metų vidurio.
Sirijoje fiksuojami cheminės atakos padariniai
Sirijoje fiksuojami cheminės atakos padariniai
© AP/Scanpix

Apie tai praneša agentūra AFP.

"Yra uždelsimų, tačiau jie nėra neįveikiami", - Damaske sakė Sigrid Kaagas. - Mes tikimės, kad birželio 30-osios termino bus laikomasi".

Pastangos išgabenti iš šalies pavojingų ginklų komponentus turi būti spartinamos, kalbėjo pareigūnė, tačiau pripažino, kad "vyksta konstruktyvus bendradarbiavimas politiniu ir techniniu lygiu". Taip S. Kag paneigė Vakarų būgštavimus, kad Basharas al Assadas sąmoningai stabdo savo cheminio ginklo naikinimą.

Ginklų gabenimas į Latakijos uostą dėl keblios saugumo padėties yra "labai sunki operacija, nes šalyje vyksta karas", sakė pareigūnė. Tačiau esą būtent todėl reikalinga skuba, nes padėtis gali ir toliau keistis.

Sirijos cheminis ginklas bus naikinamas specialiame JAV laive atviroje jūroje. JAV vertinimu, iki pirmadienio iš Sirijos išgabenta tik 5 proc. ypač pavojingų medžiagų.

B. al Assadas, reaguodamas į gresiantį JAV puolimą, sutiko sunaikinti cheminį ginklą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.