aA
Ūkio ministras Evaldas Gustas trečiadienį konservatoriams aiškinosi dėl savo vadovaujamos ministerijos sprendimo skirti daugiau nei 14 mln. Lt bendrovei „Escolit“. Tačiau ministrą pliekiantys konservatoriai žaibais apsisvaidė ir tarpusavyje.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Aiškinantis, kaip ministerija skyrė solidžią Europos Sąjungos paramos sumą įmonei, susijusiai su Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija, buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys klausinė E. Gusto apie „Escolit“ akcininkų kompetenciją.

Susikibo dėl žodžio „pensininkė“

D. Kreiviui užkliuvo viena iš trijų Lietuvoje gyvenančių „Escolit“ akcininkių – kaunietė, 1937 m. gimusi Modesta Vilienė.

„Jeigu paimsime akcininkų struktūrą, tai mes matome, kad trys akcininkai – yra pensininkė, beveik aštuoniasdešimties metų, studentė ar ką tiktai baigus, dvidešimt ketverių metų, ir verslo centro vadovė valdo kontrolinį įmonės akcijų paketą. Dar kartą pasikartosiu: pensininkė, studentė ir verslo centro vadovė“, - sakė buvęs ūkio ministras.

Tačiau D. Kreivį auklėti puolė jo partietė, vyriausia šios kadencijos Seimo narė Vida Marija Čigriejienė.

„Žodį „pensininkė“ vartokit truputį, suprantat, kad neįžeidinėtumėte žmonių“, - pareiškė V. M. Čigriejienė.

„Aš neįžeidinėju“, - atsiliepė D. Kreivys.

Tačiau V. M. Čigriejienės jis neįtikino.

D. Kreivio įsiutinta kolegė pensininkė: padarykit tiek, kiek aš padariau
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Mane įžeidėt. O aš esu mokslininkė. Tiek padarykit jūs, kiek aš padariau. Tai kodėl akcentuojat tai?“ - toliau piktinosi konservatorė.

Po trumpo apsižodžiavimo D. Kreivys pasiūlė terminą „pensininkė“ pakeisti į „garbaus amžiaus moteris“.

„Escolit“ vadovė ir akcininkė – Telšių apskrities verslo inkubatoriaus, tarp kurio dalininkų yra Ūkio ministerija, direktorė Virginija Jasevičienė. Trečiadienį į konservatorių frakcijos Seime posėdį atvykęs E. Gustas aiškino, esą bendrovė, kurios akcijas V. Jasevičienė prisipažino gavusi nemokamai, atitiko visus atrankos kriterijus.

Ministras lauka „atitinkamų struktūrų“ žodžio

Anot ministro, „Escolit“ parodė esanti pajėgi ir finansiškai, ir pagal žmogiškuosius išteklius. Vis dėlto V. Jasevičienės sėdėjimas ant dviejų kėdžių E. Gustui sukėlė įtarimų. Anot jo, jeigu etikos sargai nustatys, kad V. Jasevičienė supainiojo viešuosius ir privačius interesus, Ūkio ministerija inicijuos juos atleidimą iš verslo inkubatoriaus vadovės posto.

„Man kol kas šitas atvejis yra vienetinis. Lauksiu atitinkamų struktūrų išvadų. Jeigu bus nustatyta, kad pažeidė interesus, tikrai siūlysime dalininkams atleisti, atšaukti (V. Jasevičienę – DELFI) iš direktorių“, - kalbėjo ūkio ministras.

E. Gustas taip pat priminė dėl V. Jasevičienės ir „Escolit“ kreipęsis į prokurorus. Be to, Lietuvos verslo paramos agentūrai (LVPA) esą ketinamą grąžinti šį projektą, kad jis būtų iš naujo vertinamas.

„Jeigu prasidės ikiteisminis tyrimas, teiksime visą reikiamą medžiagą. O jeigu bus parašyta iš prokuratūros, kad neturi pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą, manau, kad mes dar kartą grąžinsime projektą LVPA pervertinimui“, - sakė E. Gustas.

DELFI primena, kad „Escolit“ Lietuvoje įsteigė trys ukrainiečiai. Vienas iš jų – Romanas Jefimenka, Ukrainos farmacijos „Alba Ukraina“ stebėtojų tarybos pirmininkas. Šiame poste jis pakeitė žinomą verslininką Vladimirą Dudką, kai šis pagal Regionų partijos sąrašą buvo išrinktas į Ukrainos Aukščiausiąją Radą. Ukrainos žiniasklaida skelbė, jog V. Dudka per Kipre registruotą ofšorinę kompaniją su partneriais valdo „Alba Ukraina“.

Nuo pat įmonės įkūrimo „Escolit“ vadovauja V. Jasevičienė. Pernai vasarą Telšių verslo inkubatoriaus vadovė įgijo ir 55 įmonės akcijas, kurių nominali vertė – 55 tūkst. Lt. V. Jasevičienė DELFI prisipažino už šias akcijas nemokėjusi nė lito.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.