aA
Vyras, teigiantis kad visus metu dreifavo Ramiajame vandenyne, grįžo namo į Salvadorą, informuoja BBC.
Jose Salvadoras Alvarenga, DELFI montažas
Jose Salvadoras Alvarenga, DELFI montažas
© Scanpix

Salvadorietis Jose Salvadoras Alvarenga, kuris teigia, kad 13 mėnesių dreifavo Ramiajame vandenyne, antradienį sėdėdamas invalido vežimėlyje grįžo namo, bet buvo pernelyg susijaudinęs, kad galėtų ištarti žodį jį sveikinant jo gimtajai šaliai.

Purtydamas galvą ir mojuodamas dešimtis filmavimo kamerų Salvadoro pagrindiniame oro uoste, J.S.Alvarenga, kurio valtis prieš dvi savaites buvo išmesta į Maršalo Salas, sumurmėjo tik kelis žodžius, kurių nebuvo galima suprasti.

Grįžęs namo po dvi dienas trukusių skrydžių, šis 37 metų žvejys grąžino mikrofoną užsienio reikalų ministrui Jaime Mirandai ir viena ranka užsidengė akis. Pareigūnai jį su vežimėliu nustūmė tolyn.

Jo išgyvenimo istorija atkreipė viso pasaulio dėmesį – atsirado ir skeptikų, ir tų, kurie tiki jo pasakojimais. Tarp pastarųjų yra pareigūnai ir žvejai, kurie pasakoja ieškoję jo, kai jis 2012 metų pabaigoje dingo prie Meksikos krantų.

Taip vyras atrodo dabar:

J.S.Alvarenga sako, kad 12,5 tūkst. km kelionę 7 m ilgio stiklo pluošto valtimi ištvėrė valgydamas žalią žuvį ir paukščius, gerdamas vėžlių kraują, savo šlapimą ir lietaus vandenį. Tačiau su juo žvejoti išplaukęs 24 metų jaunuolis vardu Xiguelis (Siguelis) po keturių mėnesių mirė nuo bado.

Sausio 30 dieną J.S.Alvarenga pasiekė atolą Maršalo Salose, esančiose už 12,5 tūkst. kilometrų.

„Jose istorija yra tikėjimo istorija, bet, taip pat, ir kovos už gyvenimą istorija“, - sakė J.Miranda, kuris pridūrė, kad „tai didelės laimės salvadoriečiams akimirka“.

Po patirto išmėginimo nusikirpęs ir nusiskutęs J.S.Alvarenga turėjo būti nuvežtas į ligoninę netoli San Salvadoro, kur gydytojai spręs, kada jam bus galima grįžti į savo kaimą Ramiojo vandenyno pakrantėje, iš kurio jis išvyko prieš 15 metų.

Jo tėvų ir 14-metės dukters Fatimos oro uoste nesimatė, bet jie papuošė šeimos namus Garita Palmeroje mėlynais balionais, palmių lapais ir užrašu „Sveikas sugrįžęs namo“.

Paskutinį kartą jie jį matė prieš šešerius metus ir manė, kad jis jau yra miręs.

J.S.Alvarenga gyveno Pietų Meksikos pakrantėje, kai 2012 metų pabaigoje išplaukė į nelemtą ryklių žvejybą.

„Jis galėjo mirti. Bet, ačiū Dievui, mano pusbrolis yra kovotojas, nes nežinau, kas būtų nutikę kokiam kitam žmogui“, - sakė 35 metų Marisol Alvarenga, kuri atvažiavo į oro uostą su kitu giminaičiu jo pasitikti.

„Mes laimingi, kad jis po tiek laiko grįžta“, - sakė ji.

Po to, kai dėl sveikatos sutrikimo jis iki pirmadienio negalėjo išvykti iš Maršalo Salų, pareigūnai nerizikavo ir reikalavo J.S.Alvarengos medicininių patikrinimų prieš kiekvieną skrydį.

Leidimas skristi jam buvo duotas Havajuose, o paskui - Los Andžele ir galiausiai jis įsėdo į lėktuvą, kuris antradienį maždaug 20 val. vietos (trečiadienį 4 val. Lietuvos) laiku nutūpė Salvadore.

Pareigūnai sakė, kad jo būklė trapi, bet stabili, kad jam yra ištinusios pėdos.

Maršalo Salose šis Ramiojo vandenyno robinzonas kelis kartus buvo atsidūręs ligoninėje dėl dehidratacijos ir kitų sveikatos problemų, tarp jų – nugaros skausmų, ištinusių sąnarių ir letargijos.

J.S.Alvarenga tapo tikra garsenybe Maršalo Salose, kur vietos žmonės atvykdavo į ligoninę ir atnešdavo jam maisto, drabužių, tualeto reikmenų, antklodžių.

Taip vyras atrodė vos surastas:

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.