aA
Neieškojimas politinių sprendimų ir kompromiso Ukrainą tempia gilyn į politinę ir ekonominę krizę. Prezidentas Viktoras Janukovyčius, su opozicija nutraukęs derybas, sprendimus permetė į Aukščiausiąją Radą. Opozicija iki ketvirtadienio planuoja suformuoti naują koalicinę daugumą, kuri grąžintų 2004 metų Konstituciją, o politikos analitikai prognozuoja vėl neramumus.
Politologai apie Ukrainą: maža kibirkštis – ir vėl galimi neramumai
© AP/Scanpix

Po dar vienų derybų su opozicija Ukrainos prezidentas, pasak politologų, nusprendė, kad padarė daug nuolaidų opozicijai – iki šiol išlaisvino didžiąją dalį sulaikytų protestuotojų, bet Maidanas nesitraukia ir užimtų administracinių pastatų neatlaisvina. Pagrindinis darbas Aukščiausiojoje Radoje šią savaitę – grąžinti 2004 metų Konstituciją, apribojančią prezidento galias. Tuomet būtų galima formuoti naują koalicinę vyriausybę ir skelbti prezidento rinkimus. Nors ir čia opozicijos projektai skirtingi, o prezidentas siūlo referendumą.

Pasak politologų, V. Janukovyčius nieku gyvu neužleis savo posto, nebent iš opozicijos gautų saugumo garantijų.

„Opozicija kol kas kontroliuoja Maidaną, bet ne tiek, kiek gruodį. Maidanas tapo savarankiška struktūra. Opozicija kartais bando jam pataikauti, gal ji leistųsi ir į didesnius kompromisus, bet negali. Nes jie deputatai, siekiantys savo tikslų: kas prezidento, kas premjero posto“, – sako politinių tyrimų centro PENTA direktorius Vladimiras Fesenko.

„Opozicija šioje situacijoje irgi rizikuoja. Jeigu pralaimės kovą, jiems gresia areštai, represijos. Todėl jie susivienijo dėl vieno tikslo – nuversti prezidentą. Nors dabar jau prisimena ir savo interesus“, – tvirtina Razumkovo politikos ir ekonomikos tyrimų centro direktorius Valerijus Čialyjus.

Buvusi premjerė Julija Tymošenko iš kalėjimo laišku savo partijos kolegas paragino nutraukti derybas su V. Janukovyčiumi ir nekeisti Konstitucijos. Esą pas ją lankėsi V. Janukovyčiaus žmogus ir tarėsi, kaip išbristi iš krizės.

„Netiesiogiai galima įtarti, kad J. Tymošenko sieks prezidento posto. O jei išeis į laisvę, taps prezidente – kam jai apriboti įgaliojimai? Be to, juk Rusija vis mažiau pasitiki V. Janukovyčiumi. O V. Putinas gerai pažįsta J. Tymošenko. Ji būtų tinkama ir Vakarams, ir Rusijai“, – mano V. Fesenko.

Politikos analitikai perspėja – gynėjai, saugantys šias barikadas, yra žmonės, o ne robotai. Kaip ir tie, kitoje barikadų pusėje, visi ukrainiečiai. Ir visų kantrybė nėra geležinė. Besitęsianti pauzė tarp V. Janukovyčiaus ir opozicijos kol kas naudinga tik prezidentui. Maža kibirkštis ir, pasak politologų, vėl galimi neramumai.

www.lrt.lt