aA
JAV Misisipės valstijos universiteto medicinos mokyklos planai plėstis ne juokais įstrigo – jiems koją kiša nemalonios praeities šmėklos.
Misisipės universitetui koją kiša praeities šmėklos
© Reuters/Scanpix

Mokyklos miestelyje jau rasta daugiau nei 1 tūkst. palaikų, ir baiminamasi, jog skaičius dar augs, skelbia usatoday.com.

Sparčiai besiplečiančio Misisipės universiteto medicinos centro vadovybė ketino į rytus nuo stomatologijos mokyklos įrengti garažą automobiliams. Šiuo metu statyboms parinktoje vietoje auga miškelis.

Pradėjus vietovės tyrimo darbus paaiškėjo šokiruojančių faktų – rastas tūkstantis palaikų. Spėjama, jog čia buvo laidojami Misisipės valstijos psichiatrinės ligoninės pacientai.

„Nei vienas neturi vardo“, - teigia medicinos mokyklos dekanas Jamesas Keetonas.

Norint palaikus perlaidoti, tektų pakloti apie 3 tūkst. už vieną asmenį arba iš viso 3 mln. dolerių (7,59 mln. Lt). „Tokios prabangos sau leisti paprasčiausiai negalime“, - nuogąstauja dekanas.

Parengti nauji planai – automobiliams statyti skirtas garažas greičiausiai atsiras greta stomatologijos mokyklos. Tačiau ir šiems planams gali būti nelemta išsipildyti – tikėtina, jog daugiau palaikų guli giliau po žeme. Spėjama, jog tai gali būti buvę vergai, tuberkuliozės aukos ar net žuvusieji pilietinio karo metais.

Susiklosčius tokiai situacijai, gali tekti perkelti ir kitus universiteto ateityje planuojamus statinius, pavyzdžiui, Vaikų centrą.

Misisipės valstijos psichiatrinė ligoninė minėtoje vietoje duris atvėrė 1855 metais, joje apsigyveno 150 pacientų. Po aštuonerių metų į ligoninę atvyko Sąjungos 46-asis Indianos pėstininkų pulkas. Vienas kareivis rašė, jog „pacientai labai džiaugėsi, buvo tiesiog prilipę prie ligoninės langų ir sveikino atvykėlius“.

Besirengdami užimti Džeksoną, kariai įsirengė stovyklą, pasistatė įtvirtinimų, pradėjo maistui augintis daržoves, pasakoja JAV archyvų ir istorijos departamento darbuotojas Jimis Woodrickas.

Užvirus mūšiui, Konfederacijos kariai sėkmingai atsišaudė ir puolė psichiatrinę ligoninę, mažiausiai vienas pacientas buvo sužeistas. Sąjungos pajėgoms pasitraukus, vienas kareivis parašė, jog Džeksonas buvo „sugriautas miestas“.

Pasibaigus JAV pilietiniam karui, psichiatrinė ligoninė išsiplėtė – joje buvo gydoma jau 300 pacientų. Vietovę buvo imta vadinti Ligoninės kalva – čia būta ir namų, mokykla ir netgi buvusių vergų bažnyčia.

Po kurio laiko čia įsikūrė ir trąšų gamykla, baptistų vaikų namai ir sanatorija sergantiems tuberkulioze. Ligoninės kalvoje būta net kelių kapinių: vienos psichiatrinės ligoninės pacientams, vienos bažnyčios bendruomenei ir vienos vargšams. Yra manančių, jog čia buvo laidojamos ir JAV pilietinio karo aukos.

1935 metais Misisipės psichiatrinė ligoninė buvo perkelta į dabartinius namus – Vitfilde. Po dviejų dešimtmečių prasidėjo statybos Misisipės universiteto medicinos centre. Vietovė perkrikštyta Mokslo kalva. Vardas neprigijo.

Valstijos sveikatos tarybos pirmininkas Luke‘as Lamptonas teigia, jog jo tėvas, universitete dėstęs keturis dešimtmečius, jam pasakojęs, jog kas kartą, kai buvo bandoma imtis naujų statybų, buvo atsitrenkiama į karstus.

„Gali būti dar tūkstančiai palaikų, kurių dar neaptikome“, - sako L. Lamptonas, detaliai besidomėjęs psichiatrinės ligoninės istorija.

1926 metais pacientų skaičius pasiekė 2 tūkst., jie pradėjo ūkininkauti. 1990 metais pasirodė informacijos, jog universiteto teritorijoje buvo sunaikinta 20 antkapių. Pasirodžius straipsniui žiniasklaidoje, archyvo darbuotojai perspėjo universiteto vadovybę, jog ten dar gali būti tūkstančiai palaikų.

Universiteto atstovas patikino: „Jeigu ateityje susidursime su tokia problema, jūsų suteikta informacija mums labai pravers“. Po kelerių metų, statant naują skalbyklą, rasti 44 bevardžiai kapai.
2012 metais, vykdant statybos darbus, universiteto teritorijoje darbininkai aptiko pirmuosius 66 pušinius karstus su palaikais. Teko susisiekti su atsakingais pareigūnais. Nuspręsta palaikus perlaidoti netoliese esančiose nedidelėse kapinėse. Su tūkstančių palaikų to padaryti jau nepavyks – per brangu.

Specialistai sako galintys tiksliai pasakyti, kur buvo psichiatrinės ligoninės kapinės. Apie kitas kapines to pasakyti jie kol kas negali. Antropologams taip pat pavyko nustatyti daugumos palaikų lytį ir apytikrį amžių.

Amerikietė Mable Daniels tikisi, jog ši informacija padės įsitikinti, jog ten buvo palaidota jos prosenelė Epsie Seals. „Tai būtų žymiai daugiau nei žinome dabar“, - sako moteris, kurios giminaitė psichiatrinėje mirė 1916 metų vasario 14-ąją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.