aA
Vakarams piktinantis dėl Rusijoje neseniai įsigaliojusio įstatymo, kuriuo kuriuo draudžiama „gėjų propaganda“ nepilnamečiams, vienintelis Sočyje, kur šiuo metu vyksta žiemos olimpinės žaidynės, esantis gėjų klubas klesti kaip ir anksčiau, rašo „The Guardian“.
Sočis: įstatymai įstatymais, o linksmybės nesibaigia
© AP/Scanpix

Ankstyvas sekmadienio rytas, o gyvenimas vieninteliame Sočio gėjų klube virte verda. Staiga dingsta šviesos, į patalpą suguža policijos pareigūnai – ir nutraukia transvestito pasirodymą. Klubo klientams pareigūnai į akis spigina žibintuvėliais, įtariai nužiūrinėja.

Šviesoms grįžus, vyras moteriškais drabužiais ant scenos pradeda nusirenginėti – galiausiai lieka vos su kelnaitėmis su juostele. Prasidėjo antroji šou dalis ir scenos žvaigždė ima vylingai judinti klubus. Linksmybės įgauna pagreitį.

Kabareto „Majak“ publika išskirtinė. Apie klubo egzistavimą išoriniam pasauliui praneša nedidelė, diskretiška iškaba. Svečiai, norintys patekti vidun, turi paspausti durų skambutį. Šeštadieniais nedidelėje patalpoje sausakimša – daug gėjų, lesbiečių, kelios tradicinės orientacijos poros.
Prie baro kabo vaivorykštės vėliava, o salėje šeimininkauja transvestitas šviesių plaukų peruku. Pusnuogiai padavėjai nevengia odinių aksesuarų.

Ant scenos netrūksta olimpinių akcentų – vienas persirengėlių pasirodymas pristatomas kaip „oralinio sekso aukso medalininkų šou“.

Nuolatiniai „Majak“ lankytojai sako, jog Sočyje jiems problemų nei policijos pareigūnai, nei skustagalviai nekelia. Esą, vertinant pagal visos Rusijos standartus, Sočis yra pakankamai tolerantiškas miestas. Tiesą sakant, vieninteliai nepageidaujami klubo lankytojai pastarosiomis dienomis – užsienio žurnalistai su kameromis. Jie įkyriai braunasi prie klubo svečių ir kamantinėja, tikėdamiesi išgirsti siaubo filmus primenančių pasakojimų apie persekiojamus netradicinės orientacijos žmones.

Mieste prasidėjus žiemos olimpinėms žaidynėms, Rusijoje įsigaliojęs įstatymas, draudžiantis homoseksualumo propagandą nepilnamečiams, virto vienu iš daugiausiai dėmesio sulaukusių klausimų. Nemažai homoseksualų teisių gynėjų iš užsienio Sočio žiemos olimpines žaidynes ragino boikotuoti. Sporto šventėje nepasirodė ir dalis pasaulio lyderių –viena iš tokio sprendimo priežasčių yra prasta žmogaus teisių situacija šalyje (netradicinės seksualinės orientacijos asmenų diskriminacija – tik viena iš problemų).

Didelis tarptautinis spaudimas dėl įstatymo, draudžiančio skleisti informaciją apie homoseksualumą nepilnamečiams ir prilyginti netradicinės seksualinės orientacijos asmenų ir tradicinių porų santykius, suskaldė ir Rusijos homoseksualų bendruomenę.

Yra tokių, kurie teigiamai vertina šiam klausimui skiriamą dėmesį, tačiau nemažai ir tų, kurie įsitikinę, jog rezultatas gali atnešti priešingų nei tikėtasi rezultatų. Rusijoje tėra vos keli savo netradicinės orientacijos neslepiantys asmenys. Įsigalėjus įstatymui, padaugėjo išpuolių prieš netradicinės seksualinės orientacijos žmones, tačiau yra manančių, jog tarptautinė retorika šiuo klausimu nuėjo per toli.

„Klausimas labai sudėtingas“, - teigia gėjus televizijos laidų vedėjas Antonas Kravovskis, kuris neteko darbo, viešai prisipažinęs esąs kitoks.
„The Guardian“ praeitą gegužę jis rašė, jog homoseksualūs žmonės turėtų įgauti drąsos ir kovoti už savo teises gimtinėje. Ar tarptautinis spaudimas padėjo, garsus vyras atsakyti negali – tai labai sunku.

„Manau, jog bet kokia isterija nieko gero. Putinas ne Hitleris. Sočis – ne Berlynas 1936 metais. Kai sužinojau apie raginimus boikotuoti olimpines žaidynes, pajutau pasidygėjimą“, - sako A. Krasovskis.

Netikėtas sprendimas: prieš Sočio olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją vykusiame koncerte (kuris nebuvo transliuojamas nei Rusijoje, nei užsienyje) pasirodė merginų duetas „tAtu“ (merginos kadaise viešai deklaravo esančios lesbietės).

Viena iš grupės dainų buvo panaudota ir Rusijos delegacijai pasirodžius stadione atidarymo ceremonijos metu.

Karjerai įsisiūbavus, merginos pripažino, jog teiginiai apie netradicinę seksualinę orientaciją tebuvo viešųjų ryšių triukas – abi dainininkės sukūrė tradicines šeimas. Tačiau pasirodymo Sočyje metu atlikėjos ant scenos pasirodė kaip anksčiau besilaikydamos už rankų, vilkėjo mokyklines uniformas, panašias į tas, kurios pasirodė ir 2002 metais „All The Things She Said“ klipe, kur netrūko lesbietiškų motyvų.

Viena iš dueto narių Lena Katina teigia, jog joms niekas nepaaiškino, kodėl pakviestos būtent jos, tačiau ji mano, jog priežastis banali: jos viena iš nedaugelio Rusijos grupių, žinomų visame pasaulyje. Ir lesbietiškų motyvų praeitis čia niekuo dėta.

L. Katina pridūrė, jog, jeigu karjerą pradėtų dabar, jų dainos pažeistų homoseksualumo propagandą draudžiantį įstatymą. Esą dabar situacija Rusijoje šioje srityje žymiai griežtesnė. Dainininkės teigimu, ją labai liūdina, kad vienas įstatymas verčia žmones rinktis uždarą gyvenimą, skatina slapstytis.

„Iki šiol mums rašo daug žmonių, kurie sako, jog mūsų muzika ir vaizdo klipai išgelbėjo jiems gyvybę ar padėjo nesijausti išsigimėliais ligoniais. Tai labai smagu“, - teigia dueto „tAtu“ narė.

Dainininkė sako, jog jos netradicinės orientacijos bičiulių nuomonės dėl įstatymo išskyrė: „Kalbant apie mano pažįstamus, dalis jų įstatymu labai nepatenkinti ir agresyviai nusiteikę. Kiti tiesiog tyliai gyvena savo gyvenimą ir nekreipia dėmesio“.

Sekmadienį Rusijos stačiatikių patriarchas Kirilas pasisakė šia opia tema ir išreiškė griežtą nepritarimą tos pačios lyties asmenų santuokoms.

„Žmonijos istorijoje dar nebuvo bandyta legalizuoti nuodėmę“, - sakė dvasininkas.

Sočio žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos metu nedidelė grupelė homoseksualų teisių aktyvistų Maskvos Raudonojoje aikštėje giedojo Rusijos himną, mojuodami vaivorykštės spalvų vėliavomis, tačiau juos skubiai sulaikė policijos pareigūnai. Tačiau nors protestas nebuvo gausus, jis buvo iškalbingas.

„Nuoširdžiai nežinau. Nesutinku su itin griežtai nusiteikusiais aktyvistais, tačiau suprantu, jog be jų mums būtų ne pyragai. Viena iš Rusijos problemų yra ta, jog mes tiesiog nežinome, kur tai veda, neaišku, kas bus po dviejų mėnesių ar metų“, - pečiais gūžčioja A. Krasovskis.

„Majak“ klubo savinininkas Andrejus Taničevas sako: „Sunku atsakyti, ar tas triukšmas vakaruose dėl įstatymo mums į naudą, ar priešingai – tik pakenks. Viena vertus, labai gerai, kad Rusijos žmonės skatinami susimąstyti apie gėjų teises. Kita vertus, manau, jog keliamas triukšmas pranoksta problemos dydį“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.