aA
Australė narkotikų kontrabandininkė Schapelle Corby pirmadienį buvo pirma laiko paleista iš kalėjimo Indonezijoje, praleidusi už grotų ilgiau nei devynerius metus.
Schapelle Corby
Schapelle Corby
© AP/Scanpix

36 metų moteris, kuri buvo nuteista kalėti 20 metų, dangstėsi veidą šaliku ir skrybėlaite, kai buvo policijos vedama į mikroautobusą, laukusį prie Kerobokano kalėjimo kurortinėje Balio saloje per žurnalistų minią, televizijos operatoriams ir fotografams grumiantis dėl galimybės nukreipti į ją objektyvą.

Balyje 2004 metais su marihuana krepšyje sulaikyta Sch.Corby, kurios byla sulaukė didžiulio atgarsio Australijoje, buvo išvežta užbaigti paskutinių administracinių žingsnių dėl jos paleidimo.

Moteris, vilkėjusi baltą palaidinę ir džinsus, buvo išvežta į prokuratūrą, o vėliau – į Teisingumo ministerijai priklausantį kalėjimų biurą, prižiūrėsiantį jos lygtinį paleidimą. Australė visą laiką stengėsi slėpti veidą.

Kalėjimų biure ji pasirašė dokumentus, kuriuose išdėstytos jos lygtinio paleidimo sąlygos.

Sch.Corby paleidimas sulaukė didžiulio Australijos televizijos dėmesio pirmadienio rytą: kiekvienas jos žingsnis buvo tiesiogiai transliuojamas visiems, kurie atidžiai sekė šią bylą.

Kaip ir tikėtasi, Sch.Corby nekomentavo savo paleidimo, Australijos žiniasklaidos bendrovėms varžantis dėl teisės gauti pirmąjį jos interviu išėjus iš kalėjimo. Tačiau Kerobokano kalėjimo viršininkas Faridas Junaidi (Faridas Džunaidis) sakė, kad ji jaučiasi gerai.

„Jos būklė buvo gera, kai ji išvyko – ji tik buvo truputį sunerimusi ir klausė, kodėl susirinko tiek daug žmonių ir žurnalistų“, – pareigūnas sakė žurnalistams prie kalėjimo.

Žurnalistai budėjo prie Kerobokano kalėjimo visą praeitą savaitę, tikėdamiesi, kad ji bus paleista. Viena Australijos televizija pasiuntė į Balį net 17 savo darbuotojų.

Indonezijos teisingumo ministras Amiras Syamsuddinas (Amyras Sjamsudinas) penktadienį paskelbė, kad Sch.Corby, kuris visada tvirtino esanti nekalta, bus paleista pirma laiko po užsitęsusio proceso, per kurį ne kartą iškildavo biurokratinių kliūčių.

Šį žingsnį pasveikino Australija, tačiau jis išprovokavo Indonezijos įstatymų leidėjų ir prieš narkotikus kovojančių organizacijų protestus. Pasak jų, australės paleidimas kertasi su griežtais prieš narkotikų kontrabandą nukreiptais šalies įstatymais.

Tačiau A.Syamsuddinas gynė šį sprendimą, sakydamas, kad paleidimas pirma laiko yra „teisė, reguliuojama įstatymų“.

Kai bus paleista, Sch.Corby negalės grįžti į Australiją iki 2017 metų. Jos bausmės terminas baigsis 2016 metais, o vėliau ji dar metus turėti likti Indonezijoje pagal lygtinio paleidimo sąlygas.

Numatoma, kad tą laikotarpį Sch.Corby praleis kurortinėje saloje su savo seserimi Mercedes (Mersedes), kurios vyras yra balietis.

Australė turės reguliariai registruotis policijoje, o į kitas Indonezijos salas galėtų išvykti tik gavusi išankstinį valdžios leidimą.

Sch.Corby, kuri visuomet tvirtino, kad 4,1 kilogramų marihuanos paketą, rastą jos banglentės krepšyje, jai pakišo kažkas kitas, po daugelio Kerobokano kalėjime praleistų metų išeis smarkiai pasikeitusi.

Kaliniai paprastai būna priversti gyventi perpildytose kamerose. Laisvės atėmimo įstaigose kaliniai neretai vartoja narkotikus, įsitraukia į muštynes tarpusavyje arba būna sumušami prižiūrėtojų.

Kalėjime Sch.Corby buvo pakrikę nervai – ją teko gydyti ligoninėje dėl depresijos.

Nuosprendis Sch.Corby byloje buvo paskelbtas 2005-aisiais; ji turėjo praleisti už grotų 20 metų.

Vėliau jos bausmė buvo kelis kartus sutrumpinta už gerą elgesį ir turėjo baigtis 2016 metais. Vėliausias sprendimas sutrumpinti bausmę penkeriais metais buvo priimtas Indonezijos prezidentui patenkinus australės malonės prašymą.

Komplikuotas jos pirmalaikio paleidimo procesas tęsėsi kelis mėnesius dėl biurokratinių kliuvinių. Reikalai sparčiau pajudėjo pastarąją savaitę, kai Teisingumo ministerijos lygtinio paleidimo taryba Džakartoje pagaliau išnagrinėjo Sch.Corby bylą.

Prie jos prašymo buvo pridėti laiškai, kuriuose palaikymą kalinei reiškė Australijos vyriausybė ir jos šeima, Balio kaimo, kuriame jis ketina gyventi, seniūnas, taip pat Kerobokano kalėjimas.

Kalėjime Sch.Corby gyveno kartu su kitais užsieniečiais, nuteistais pagal griežtus Indonezijos kovos su narkotikais įstatymus. Dauguma tų žmonių buvo sučiupti turintys nedidelį kiekį narkotikų per vakarėlius, tačiau tarp jų buvo ir mėginusių į salą įvežti didelius kiekius kvaišalų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.