aA
Byrant ar subyrėjus šeimai vis daugiau vyrų nusprendžia pasitikrinti, ar jie yra biologiniai vaikų tėvai.
Tėvystės ginčijimas: ar sunku prisiteisti kompensaciją iš neištikimos žmonos
© Shutterstock nuotr.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Serologijos ir DNR laboratorijos vedėja Rima Baranovienė sako, kad pernai atlikta apie 500 ginčytinos tėvystės nustatymo ekspertizių. Tai pusšimčiu daugiau nei 2012 metais. 2010–2011 metais buvo atliktos atitinkamai 361 ir 329 ekspertizės.

Maždaug kas ketvirtas penktas iš visų DNR ekspertizę dėl tėvystės nustatymo dariusių vyrų gauna patvirtinimą, kad tėvas ne jis.

Vieni kartėlį nuryja, kiti iš neištikimos žmonos ar draugės mėgina prisiteisti neturtinę žalą.
Tiesa, nors Civilinis kodeksas apgautam vyrui tokią galimybę numato, praktiškai išsikovoti kompensaciją pavyksta retam. 

Panevėžio apylinkės teismo pirmininkė Rita Dambrauskaitė sako, kad pastaraisiais metais teismui neteko nagrinėti tėvystę nuginčijusių vyrų, siekiančių iš buvusių žmonų ar draugių prisiteisti materialinę kompensaciją, bylų.

Ekonominio pakilimo metu mėginęs iš buvusios žmonos išsireikalauti neturtinę žalą už tai, kad augino ir išlaikė ne savo vaiką panevėžietis Gintaras (vardas pakeistas) nieko nepešė nei pirmos, nei antros instancijos teismuose.

Apgautas vyras neturtinę žalą buvo įvertinęs 35 tūkstančiais litų. Teismui jis nurodė, kad su buvusia žmona gyvenant santuokoje 1993 metais jiems gimė dukra, kurios gimimo liudijime jis įrašytas tėvu. Praėjus metams, jų santuoka iširo. Buvusi žmona prisiteisė alimentus.

Praėjus dar beveik dvejiems su puse metų Gintaras sužinojo, kad jis nėra dukters biologinis tėvas. Tai pavirtino ir DNR tyrimas. Vyras kreipėsi į teismą dėl tėvystės nuginčijimo. Buvusi žmona pripažino, kad jis nėra jos dukters tėvas. 

Medikų neįgaliu pripažintas vyras apskaičiavo, kad vaikui išlaikyti jis yra sumokėjęs apie 25 tūkst. litų. Kartais, iš neįgalumo pensijos sumokėjus priteistus alimentus, jam likdavo tik 3 litai. Dėl prastos sveikatos jis ne visada galėjo dirbti, būdavo visiškai išlaikomas savo motinos. 

Gintaras tvirtino, kad dėl buvusios žmonos apgavystės jis patyrė didelį dvasinį sukrėtimą, pažeminimą. Moteris, kurią jis vedė tik dėl to, kad tvirtino besilaukianti jo vaiko, esą tiesiog sužlugdė gyvenimą, dėl patirtų išgyvenimų smarkiai pašlijo sveikata.

Tačiau ir pirmos, ir antros instancijos teismai ieškinį buvusiai žmonai atmetė, motyvuodami, kad
vyras nepateikė pakankamai įrodymų, jog jo sveikata pablogėjo būtent dėl buvusios sutuoktinės kaltės.

Tėvystę ginčija ne tik apgautieji 

Panevėžio miesto apylinkės teismas per šių metų sausį jau gavo 6 tėvystės nuginčijimo bylas. Nuo 2010 metų teismas kasmet išnagrinėja maždaug po 30 tokių bylų. Pernai išnagrinėjo 21, tačiau 8 bylos buvo perkeltos į šiuos metus. 

Dominuoja vadinamieji formalūs tėvystės nuginčijimai, kai abu buvę sutuoktiniai nuo pat vaiko gimimo žino, kas jo biologinis tėvas, tačiau gimimo liudijime figūruoja buvusio vyro pavardė.

Taip atsitinka, kai vaikas gimsta praėjus ne daugiau kaip 300 dienų nuo gyvenimo skyrium pradžios arba po santuokos nutraukimo, po vyro mirties, kai vaiko tėvu pripažįstamas buvęs vaiko motinos sutuoktinis. Todėl pastarajam teisme tenka nuginčyti tėvystę.

Teismui patenkinus ieškinį ir nuginčijus tėvystę, civilinės metrikacijos įstaiga padaro atitinkamus įrašus vaiko gimimo dokumentuose.

Beje, šiuo atveju vaiko motina, jos buvęs sutuoktinis ir vyras, pripažįstantis save gimusio vaiko tėvu, turi teisę paduoti teismui bendrą pareiškimą, prašydami vaiko tėvu įrašyti vyrą, pripažįstantį save vaiko tėvu. Ir iš tiesų, dažnai į teismą atvyksta visi trys.

Teismo pirmininkė pataria po skyrybų nedelsti ir susitvarkyti visus reikalingus dokumentus, kad gimus vaikui netektų minti teismo slenksčio.

Vaikui ieškoma naujo tėvo 

Pasak R. Dambrauskaitės, kur kas daugiau emocijų liejasi tose tėvystės nuginčijimo bylose, kai vyrai tik po kurio laiko sužinojo, kad nėra biologiniai vaiko tėvai. 

Teisėjos teigimu, kai kurie vyrai, gavę DNR išvadas, būna tiesiog šokiruoti ir labai išgyvena.

Jai įsiminė viena byla, kurioje vyras 12 metų augino vaiką, juo rūpinosi. Išsiskyrus keliams su vaiko motina, su kuria jis nebuvo susituokęs, pastaroji kreipėsi į teismą, kad būtų priteisti alimentai, nes parama, kurią jos buvęs gyvenimo draugas teikė vaikui, jai pasirodė nepakankama.

Vyriškiui, matyt, kas nors užsiminė, kad jis nėra biologinis vaiko tėvas. Nors šis tuo nepatikėjo, vis dėlto pasidarė tyrimus, kurie patvirtino, kad tėvas ne jis.

„Kaip aš dabar gyvensiu?“– retoriškai teismo klausė sielvartaujantis vyras. 

Tėvystės nuginčijimo bylose dalyvauja ar savo išvadas teikia ir vaikų teisių apsaugos specialistai.
Panevėžio rajono savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja Nijolė Stakytė sako, kad tam tikrais atvejais, vyrui nuginčijus tėvystę, jis gali būti pripažįstamas vadinamuoju socialiniu tėvu ir įpareigojamas toliau rūpintis vaiku, nors šis ir nėra jo biologinė atžala.

Vedėja žino atvejį, kai po skyrybų su asocialiai gyvenusia žmona vyras pasiėmė tris dukras, kurių vyriausioji nebuvo jo, nors turėjo jo pavardę, ir išvyko gyventi į užsienį. Jis rūpinosi visais trimis vaikais ir juos išlaikė. Vyriausiajai dukrai sulaukus paauglystės, jiedu pradėjo labai nesutarti. 

Vyras kreipėsi į teismą dėl tėvystės nuginčijimo, teismas jo prašymą patenkino, tačiau, atsižvelgęs į tai, kad mergina daugiau nėra kam pasirūpinti, įpareigojo jį toliau tai daryti.

„Ir teismas, ir vaikų teisių specialistai tėvystės pripažinimo, nustatymo, nuginčijimo bylose visada vadovaujasi vaiko interesais“, – teigė vedėja.

Pasak jos, vyrui nuginčijus tėvystę, moters klausiama, kas yra tikrasis vaiko tėvas. Mat sprendžiant klausimą dėl tėvystės nuginčijimo, kartu siekiama, kad vaikas neliktų be tėvo. Kitaip sakant, norima nustatyti tikrąją vaiko kilmę.

Pasak V. Stakytės, dažniausiai moterys žino, kas yra biologinis vaiko tėvas, pora geranoriškai sutvarko visus formalumus.

Išsitirti nepigu 

Teismo medicinos tarnyboje DNR tėvystės testas, jei tiriamas vaikas, tėvas ir mama, kainuoja 1050 litų. 

Už kiekvieną kitą vaiką reikia mokėti po 350 litų. Jei tiriamas tik tėvas ir vaikas, ekspertizė kainuoja 1150 litų.

Daliai nepasiturinčių gyventojų DNR tyrimą tėvystei nustatyti apmoka nemokamos teisinės pagalbos tarnybos, t. y. valstybė.

„Sekundė“