aA
Didžioji Britanija radikaliai pakeitė politinio prieglobsčio prašymų nagrinėjimo tvarką, siekdama atbaidyti gausius prašytojus, apsimetančius persekiojimo aukomis.
Naująją tvarką antradienį žiniasklaidai pristatė Didžiosios Britanijos ambasadorius Lietuvoje Christopher Robbins (Kristoferis Robinsas) bei konsulas Lietuvoje Stephen Tarry (Stivenas Teris).

Nuo šiol kiekvienas, prašantis prieglobsčio Jungtinėje Karalystėje turės įrodyti, kad iš tiesų patiria persekiojimo grėsmę. To neįrodžius, prašymai bus atmesti.

Nuo balandžio 4 dienos politinio prieglobsčio prašytojams sustabdytas grynųjų pinigų išmokėjimas socialinei apsaugai ir gyvenamosios vietos nuomai.

Anot S. Tarry, daugelis į Didžiąją Britaniją atvykusių politinio prieglobsčio prašytojų iš Lietuvos nuo šiol bus siunčiami į pabėgėlių centrą, kur jų prašymai bus greitai išnagrinėti.

"Šiame centre pabėgėliai bus laikomi iki jų prašymo išnagrinėjimo pabaigos. Imigracinė tarnyba nesudėtingas bylas išnagrinės per 7 dienas, jei bus pateikta apeliacija - per 3 savaites", sakė konsulas.

Anot jo, tiems, kurie nebus laikomi sulaikymo centre, bus suteikta laikinoji gyvenamoji vieta, tačiau jos politinio prieglobsčio prašytojai negalės pasirinkti. Būtinoms išlaidoms bus skiriami maisto produktai arba maisto talonai su labai nedidele grynųjų pinigų suma.

Jei prieglobsčio prašytojai nesutiks su tokiomis paramos sąlygomis, jie turės galimybę atsiimti savo prašymą.

Jungtinės Karalystės valstybės institucijos gali nuspręsti, kad politinio prieglobsčio prašymas turi būti svarstomas kitoje šalyje, pavyzdžiui toje, kurią prieglobsčio prašytojas pravažiavo, vykdamas į Jungtinę Karalystę. Kai kuriais atvejais, dalį ar visą prašymo svarstymo laiką prašytojai gali būti apgyvendinti sulaikymo centre, panašiame į kalėjimą.

Prieglobsčio prašymą atmetus, prašytojas turi galimybę pateikti apeliaciją, tačiau tik tuo atveju, jei tam yra įstatymiškai pateisinamų priežasčių. Tie, kurių prašymai nebus patenkinti, bus išsiųsti iš šalies.

Jei prieglobsčio prašymas yra melagingas, prašytojas laikomas įvykdęs kriminalinį nusikaltimą, už kurį numatoma didžiausia bausmė - 2 metai laisvės atėmimo.

S. Tarry teigimu, nuo šiol įsigalioja ir naujos baudos sunkvežimių, padedančių įvežti į Britaniją žmones, savininkams bei vairuotojams. Naujasis aktas numato 2 tūkst. svarų sterlingų baudą vairuotojui ar savininkui už kiekvieną sulaikytą pervežamą žmogų.

Kaip žurnalistus informavo C. Robbins, per pastaruosius dvejus metus daugiau kaip 2 tūkst. Lietuvos piliečių prašė politinio prieglobsčio Didžiojoje Britanijoje, tačiau nė vienas jo negavo.

Didžiojoje Britanijoje lietuviai prieglobsčio dažniausiai prašo dėl tariamo persekiojimo už religiją ir seksualinę orientaciją, kartais nurodoma nusikaltėlių keliama grėsmė.

Didžiosios Britanijos konsulo Lietuvoje teigimu, būna ir tokių, kurie skelbiasi esą persekiojami Lietuvoje už tai, kad priklauso tautinėms mažumoms.

Pasienio policijos šių metų duomenimis, iš Didžiosios Britanijos dažniausiai grąžinami iki 30 metų lietuviai. Dažniausiai grąžinami yra Kauno, Alytaus bei Šiaulių miestų gyventojai.

Pareigūnų teigimu, anksčiau lietuviai būdavo neįleidžiami į šalį ir grąžinami, dabar - dažniausiai jau padirbę toje šalyje. Apie 50 proc. gražintųjų yra išbuvę Didžiojoje Britanijoje iki pusės metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.