aA
Palestiniečių mini parlamentas sekmadienį ruošiasi nukelti Palestinos valstybės paskelbimą, kad laimėtų laiko pasiekti taikos susitarimą su Izraeliu, pareiškė asamblėjos pirmininkas.
Palestiniečių Centrinės tarybos (PCT) vadovas Salimas al-Zanounas (Selimas Al Zanunas) prieš prasidedant antrajai, uždaro dvi dienas Gazoje vykstančio asamblėjos posėdžio, dienai žurnalistams sakė, kad visi pasisakiusieji pritarė datos nukėlimui.

"Visi kalbėjusieji sutiko, kad nepriklausomybės paskelbimas būtų atidėtas ne ilgiau kaip iki metų pabaigos. Manau, kad taip ir bus", sakė S. Zanounas.

Palestiniečių prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato) teigimu, jis jau trečiadienį galėtų skelbti valstybę - tokia data buvo numatyta pasiekti taikos susitarimą su Izraeliu po 52 metus trukusio konflikto.

Tačiau palestiniečiams daromas tarptautinis spaudimas atidėti šį žingsnį, kol nebus pasiektas taikos susitarimas, nes kai kurios šalys, įskaitant JAV, baiminasi, jog tai gali sukelti neramumus.

Paskelbti nepriklausomą valstybę Gazos ruože bei Vakarų Krante - arabų gyvenamose vietovėse, kurias Izraelis okupavo per 1967 metų karą, yra ilgametė Y. Arafato svajonė. Tačiau pasak delegatų, šeštadienį kalbėdamas PCT posėdyje jis pasisakė už valstybės paskelbimo datos nukėlimą.

Buvo cituojami Y. Arafato žodžiai PCT, kad po Jungtinių Valstijų prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) kreipimosi pirmadienį prasidės dar keturias savaites truksiančios taikos derybos su Izraeliu. Palestiniečių vadovas aiškiai pasisakė už tai, kad dar būtų bandoma susitarti taikiu būdu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.